Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλήρης αποτυχία του Γκρούεφσκι στην οικονομία των Σκοπίων που καταρρέει τον Σεπτέμβριο

Κρίση - τεστ για τον Γκρούεφσκι

Σε περίοδο κρίσης μπαίνει πλέον η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι στα Σκόπια, ένα μόλις χρόνο μετά τη μεγάλη νίκη που είχε πετύχει στις βουλευτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας μάλιστα την απόλυτη πλειοψηφία.
Οι παραιτήσεις ή ο εξαναγκασμός σε παραιτήσεις υπουργών, η οικονομική κρίση και η έκρηξη των ελλειμμάτων, τα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ, ο διχασμός που επέφερε στην κοινωνία η βουτιά στους... αρχαίους Μακεδόνες, η αναζήτηση ταυτότητας σ' αυτούς και η αναβίωση μιας εθνικιστικής καρικατούρας, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα στη γειτονική χώρα.
Η πρόσφατη αμετάκλητη παραίτηση του 32χρονου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπεύθυνου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ιβιτσα Μπότσεφσκι, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, δεδομένου ότι υπήρξε από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ν. Γκρούεφσκι και εκπρόσωπος της κυβέρνησής του, πριν τοποθετηθεί στη θέση αυτή, το καλοκαίρι του 2008.
Ο ίδιος ο Μπότσεφσκι, όπως λένε στα Σκόπια, έσπευσε να «εξαφανιστεί» μαζί με την οικογένειά του με ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, χωρίς να μιλήσει, κάτι όμως που έκανε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ντίμοφσκι, εκφράζοντας αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις του Ν. Γκρούεφσκι να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην ΕΕ, λέγοντας ακόμη ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να αναλάβει σοβαρά το θέμα.
Ο Ν. Γκρούεφσκι με μια σπασμωδική κίνηση επιχείρησε να φορτώσει τα προβλήματα με την ΕΕ στην αποστολή της τελευταίας στα Σκόπια και κυρίως στον επικεφαλής της πρέσβη Ερβαν Φουέρε, θέτοντας ζήτημα απομάκρυνσής του.
Μετά τον Μπότσεφσκι, όμως, την εβδομάδα που πέρασε, ο Ν. Γκρούεφσκι βρέθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπίσει και νέο σοβαρό ζήτημα ενδοκυβερνητικής κρίσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Τράικο Σλάβεσκι αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημά του να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καθαίρεση και αποπομπή του στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη. Η σύγκρουσή τους, όπως όλα δείχνουν, έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο Ν. Γκρούεφσκι την κρίση.
Φορολογικά έσοδα
Ενώ τα ελλείμματα του προϋπολογισμού έχουν εκτοξευτεί στα ύψη -τα φορολογικά έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες μειώθηκαν κατά 40 εκ. ευρώ σύμφωνα με τον κ. Σλάβεσκι- και τα επιμελητήρια εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβριο υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας και αδυναμίας του κράτους να πληρώσει τους κρατικούς υπαλλήλους, ο Ν. Γκρούεφσκι αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση μόνο με επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως του καταλογίζουν.
Στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο παραιτήθηκαν και οι υπουργοί Παιδείας και Γεωργίας και οι αναπληρωτές τους υφυπουργοί, οδηγώντας τον Ν. Γκρούεφσκι στον πρώτο μερικό ανασχηματισμό που συζητήθηκε χτες και εγκρίθηκε από τη Βουλή.
ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για συνολική αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ όπως επισημαίνεται στον Τύπο η αποπομπή-αναδιάρθρωση της ομάδας του οικονομικού τομέα της κυβέρνησης δείχνει αποτυχία και φιάσκο της οικονομικής της πολιτικής, πολύ περισσότερο που η πλατφόρμα για την οικονομία υπήρξε ο κορμός της προεκλογικής καμπάνιας του VMRO-DPMNE.
Να σημειώσουμε τέλος ότι και στο εσωκομματικό πεδίο του VMRO-DPMNE υπάρχουν αντιδράσεις και διαρροές. Ηδη στον χώρο αυτό έχει δημιουργηθεί ένας σημαντικός πόλος με το κόμμα που ίδρυσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και στέλεχος του VMRO-DPMNE Λιούμπε Μπόσκοσκι. Μετά την αυτόνομη κάθοδό του στις προεδρικές εκλογές όπου συγκέντρωσε σημαντικό ποσοστό με 17,3%, ίδρυσε δικό του κόμμα και ασκεί έντονη κριτική της κυβέρνησης και της ηγεσίας του VMRO-DPMNE.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Οποιος και να κυβερνα σε αυτο το κρατιδιο,παντα θα μιλαει για "μακεδονικο" εθνος, "μακεδονικη" γλωσσα και "μακεδονικη" ταυτοτητα.
    Τα Σκοπια πρεπει να ισοπεδωθουν οικονομικα σε τετοιο βαθμο, που να θελουν οι ιδιοι να διασπαστουν.
    Δυστυχως, αλλη λυση (ρεαλιστικη) για την Ελλαδα δεν υπαρχει.

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]