Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μπακογιάννη πιστεύει στην Ελληνοτουρκική φιλία και εφαρμόζει αυτή την πολιτική αλλά...

Τι θα γίνει εάν κάνει λάθος;

«Το δόγμα Νταβούτογλου, για μηδενικά προβλήματα της Τουρκίας με τους γείτονές της, δεν το έχουμε δει να εφαρμόζεται έναντι της Ελλάδας», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, απορρίπτοντας τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησίες και έξωθεν παρεμβάσεις τρίτων. «Είναι λάθος», είπε. «Η λύση θα είναι προϊόν της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη».
Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και απαιτεί συμβιβασμούς. «Αυτό» τόνισε, «πρέπει να γίνει αντιληπτό πρωτίστως από την Τουρκία, που με το στρατό κατοχής καθορίζει και το βαθμό ευελιξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση».
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει ενεργά και βρίσκεται σε καθημερινό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της, έχοντας όμως συναίσθηση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να γεννηθεί στην Κύπρο, από τους ίδιους τους Κυπρίους και να γίνει αποδεκτή από αυτούς.
Τόνισε, ακόμη, ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστόφια και η αφοσίωσή του στην επίτευξη μιας αυθεντικά κυπριακής λύσης, έχουν δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η λύση, πρόσθεσε, πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων και να εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σέβεται τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., και να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, οι συνομιλίες προχωρούν.
Συμμόρφωση-ένταξη
Αναφερόμενη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε την Τουρκία να δει με ρεαλισμό το ορόσημο της αξιολόγησης της συμμόρφωσής της με το πρωτόκολλο της Άγκυρας και τόνισε: «Οι συνομιλίες πρέπει να τηρούνται. Η Ελλάδα είναι ίσως ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε να γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία. Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη. Αυτή είναι η πολιτική μας. Η Τουρκία πρέπει να μας βοηθήσει να τη βοηθήσουμε», δήλωσε.
Η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε την Τουρκία να διαλέξει: Συνεργασία ή τριβή. «Η ελληνική θέση είναι σαφής: Συνεργασία», είπε και εκτίμησε ότι «δυστυχώς κάποιοι στην Τουρκία επιλέγουν μόνοι τους να μπουν στη γωνία. Δεν είναι αυτός ο ευρωπαϊκός τρόπος. Ο ευρωπαϊκός τρόπος είναι ο διάλογος και η συνεργασία».
Πού είναι το δόγμα;
Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο Τούρκος ομόλογος της Αχμέτ Νταβούτογλου είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε την εξωτερική πολιτική της χώρας του και συνέλαβε το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της. «Είναι ένα δόγμα με το οποίο δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να διαφωνήσει», είπε. «Είναι όμως ένα δόγμα το οποίο δεν έχουμε δει να εφαρμόζεται έναντι της Ελλάδας», τόνισε, αναφερόμενη στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Συνεχίζοντας, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Νταβούτογλου και θα επισκεφθεί την Τουρκία στο προσεχές μέλλον, εκφράζοντας πίστη στο διάλογο των δύο χωρών.
«Δεν πρόκειται για άλμα αισιοδοξίας ούτε για τυφλή επένδυση στην έννοια της ελληνοτουρκικής φιλίας. Είναι μια ορθολογική, σταθμισμένη επιλογή, που βασίζεται στο δεδομένο ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά. Να μη σταματούν να συζητούν. Οι τριβές ζημιώνουν πρώτα απ΄ όλους εμάς τους ιδίους».
Η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνουμε ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι», διευκρίνισε, όμως, ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να οικοδομήσουν με εμπιστοσύνη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν και αυτά που τις χωρίζουν. Και να διδαχθούν από την ιστορία, φτιάχνοντας μαζί ένα ειρηνικό μέλλον, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ποια ειναι η εξωτερικη πολιτικη που εχει σχεδιασει η "αξιοτιμη" υπουργος για την δικη της χωρα για να μπορει να αντιμετωπισει την εξωτερικη πολιτικη των Τουρκων??????

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ
    ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ελληνοτουρκική "φιλία" ή "προσέγγιση", είναι μία αποτυχημένη πολιτική, την οποία εγκαινίασε ο Ελ. Βενιζέλος την δεκαετία του '30. Ο αλλοπρόσαλλος αυτός καιροσκόπος, όταν είδε το τραγικό ναυάγιο του σχεδίου της Ελλάδος των πέντε θαλασσών και δύο ηπείρων, το οποίο ναυάγιο, ελαφρά τη καρδία, άφησε να πληρώσουν άλλοι, έκανε στροφή 180 μοιρών και άρχισε μίαν "επίθεση φιλίας" προς την Τουρκία, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να προτείνει τον Κεμάλ Ατατούρκ για Νόμπελ Ειρήνης. Την ίδια πολιτική συνέχισε και ο Μεταξάς, ο οποίος δώρισε στο τουρκικό κράτος το σπίτι, στο οποίο λέγεται ότι γεννήθηκε ο Ατατούρκ στην Θ/νίκη και μετονόμασε τον δρόμο από Απ. Παύλου σε Κεμάλ Ατατούρκ (έτσι λεγόταν μέχρι τα Σεπτεμβριανά του 1955).
    Τι αποκομίσαμε από την "επίθεση" αυτή; Το 1942, όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή και δεν μπορούσε να αντιδράσει, οι Τούρκοι επέβαλαν βαρύτατο φόρο ιδιοκτησίας (κάτι σαν τον ΦΜΑΠ του Σημίτη) στους Ρωμιούς της Πόλης, με αποτέλεσμα να αρχίσουν αυτοί να εκποιούν τις περιουσίες τους. Στην συνέχεια, εξαπολύθηκε το πογκρόμ της 6/7 Σεπτεμβρίου 1955, οι απελάσεις που κορυφώθηκαν το 1964 και η Ελλάς συνέχιζε να πιστεύει σε ελληνοτουρκική "φιλία". Ο γελοίος δικτάτωρ Παπαδόπουλος πρότεινε σχέδιο ... ελληνοτουρκικής ... συνομοσπονδίας, κατά το πρότυπο της (ήδη αποτυχημένης) ΗΑΔ του Νάσερ!!!
    Ακολούθησαν τα γνωστά με τον Πρίνο, η κατάληψη της Κύπρου, για την οποία βέβαια ευθύνεται ο Ιωαννίδης, αλλά πάντως έδειξε τι όντως εννοούν οι Τούρκοι σαν "φιλία", αφού η κατοχή συνεχίζεται επί 35 χρόνια. Ακολούθησαν τα Ίμια και όλα τα παρελκόμενα, η ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, η απειλή του casus belli και η Ελλάς ... εξακολουθεί την "επίθεση φιλίας" προς την Τουρκία. Άκαμπτη, χωρίς αιδώ, ανίκανη να αλλάξει μία πολιτική που αποδείχθηκε επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα εδώ και 80 ολόκληρα χρόνια.
    Τι να πει κανείς; Ανικανότητα, ηλιθιότητα, ξεπούλημα; Δεν ξέρω, ο καθένας ας κρίνει τα γεγονότα και ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

    ΥΓ: Εννοείται ότι όταν ο σωβινιστής Νταβούτογλου κάνει λόγο για "μηδενικά προβλήματα", εννοεί τα όποια προβλήματα να λύνονται με υποχωρήσεις μόνο των άλλων και η Ελλάδα έχει δείξει ότι ξέρει άριστα να πυγοδοτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]