Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρέμει ο Τρεμόπουλος τα εθνικά θέματα

Προβλέπει πάρα πολύ μεγάλη πτώση

Εν μέσω των αναταράξεων που προκάλεσαν οι επιθέσεις προς τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μιχάλη Τρεμόπουλο σχετικά με την παρουσία του, το 2006, σε εκδήλωση για το αναγνωστικό της «μακεδονικής γλώσσας», οι Οικολόγοι Πράσινοι εισέρχονται στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.
Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να αλλάξει η ατζέντα, να μεταφερθεί το επίκεντρο της συζήτησης σε άλλα ζητήματα, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες αναφορές προκαλούν ζημιά.
Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, πληθαίνουν οι περιπτώσεις πολιτών που σταματούν στα περίπτερα των Οικολόγων Πρασίνων και ζητούν εξηγήσεις για τις θέσεις τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τα στελέχη του κόμματος εμμένουν στην άποψη ότι η επίθεση εναντίον του κ. Τρεμόπουλου έγινε συντονισμένα, από τον φόβο που προκάλεσε σε ορισμένα πολιτικά κόμματα η δημοσκοπική άνοδος των Οικολόγων Πρασίνων.
Για την τελευταία εβδομάδα έχει προγραμματισθεί συνέντευξη των γυναικών που συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο, που θα μιλήσουν για τις θέσεις του κόμματος για την ισότητα των δύο φύλων και για την ενδυνάμωση της παρουσίας και της συμμετοχής των γυναικών. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη εάν θα υπάρξει κάποια κεντρική προεκλογική εκδήλωση στο περίπτερο της Σανταρόζα. Πιθανότατα θα γίνει κάποια συναυλία στο κεντρικό περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Δεν αποκλείεται να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην Αθήνα, δεδομένου ότι την ερχόμενη Παρασκευή εορτάζεται και η Ημέρα Περιβάλλοντος.
Απαντήσεις Οικολόγων- Πράσινων στις επιθέσεις που δέχονται για τα εθνικά θέματα
Απαντήσεις στις βολές που δέχονται για τις θέσεις τους στα εθνικά θέματα, και με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso, αναφορικά με την παρουσία του Μ. Τρεμόπουλου στην παρουσίαση του "Μακεδονικού Αναγνωστικού" δίνουν οι Οικολόγοι- Πράσινοι, με ανακοίνωση τους.
Ανακοίνωση
"Κακή υπηρεσία προς τη χώρα και τη δημοκρατία θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι το παιχνίδι εντυπώσεων με τις «κατεψυγμένες» δηλώσεις του Μιχ. Τρεμόπουλου το 2006 σε εκδήλωση για την ανατύπωση παλαιού μειονοτικού αναγνωστικού.
Σε μια προεκλογική εκστρατεία όπου κυριαρχεί οτιδήποτε άλλο εκτός από τα ζητήματα της Ευρώπης και τις προοπτικές της Ελλάδας, επιχειρείται να καθοδηγηθεί η ψήφος των πολιτών με συναισθηματικά κριτήρια και μάλιστα για θέματα όπου εξ ορισμού οφείλει να πρυτανεύει η νηφαλιότητα. Οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι προφανείς, όπως και οι κύκλοι που ενορχηστρώνουν τις επιθέσεις.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα θέλαμε λοιπόν να διευκρινίσουμε ότι:
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Μιχ. Τρεμόπουλου έγιναν σε εποχή που ο ίδιος δεν κατείχε καμία κομματική θέση στους Οικολόγους Πράσινους. Τα όποια παράπονά του για άλλες ελληνικές περιφέρειες περιγράφουν κατά βάση αυτό που ο εκλεκτός της ΝΔ και του ΛΑΟΣ κ. Ψωμιάδης, αποκαλεί συχνότατα «κράτος των Αθηνών».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν απορρίψει ήδη δύο φορές, το 2004 και το 2007, βολιδοσκοπήσεις για εκλογική συνεργασία με το «Ουράνιο Τόξο». Χαρακτηρισμοί πάντως για ξένους πράκτορες, με ή χωρίς εισαγωγικά, θα ήταν πάντως καλύτερα να αποφεύγονται σε μια χώρα όπου η λέξη αυτή στοίχισε τη ζωή του Ν. Μπελογιάννη και όπου ο ίδιος χαρακτηρισμός εκτοξευόταν για χρόνια ακόμη και για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποτελούν συλλογική προσπάθεια και δεν έχουν αρχηγό. Όποιοι εκπρόσωποί μας εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο ή τη Βουλή, δεσμεύονται στη δημόσια παρουσία τους από τις προγραμματικές θέσεις που έχουμε καταθέσει δημόσια.
Υποστηρίζουμε το είδος της ιστορικής μνήμης που δημιούργησε τη σημερινή Ενωμένη Ευρώπη και όχι εκείνο που έκανε ερείπια την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αυτοί που καταστρέφουν καθημερινά τη χώρα δε μπορούν να προβάλλονται ως κριτές του πατριωτισμού μας.
Αναλυτικές διευκρινίσεις για τις θέσεις μας στα «επίμαχα» ζητήματα, στάλθηκαν σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης μόλις χθες 27.5.
Αν κάτι πάντως δείχνει η υπόθεση του επίμαχου μειονοτικού αναγνωστικού του 1925, είναι τα αδιέξοδα της υποταγής τέτοιων θεμάτων σε κοντόφθαλμες «εθνικές» σκοπιμότητες, όπως τότε ο περιορισμός της βουλγαρικής επιρροής στους μη ελληνόφωνους πληθυσμούς, καθώς η κυβέρνηση Πάγκαλου ετοίμαζε εκείνη την εποχή στρατιωτική επιχείρηση στη Βουλγαρία.
Γι’ αυτό ακριβώς οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε ότι οι μειονότητες ΔΕΝ έχουν «μητέρες πατρίδες» και ζητάμε απεμπλοκή των μειονοτικών θεμάτων από τις διμερείς διακρατικές θέσεις, καθώς και πλήρη εφαρμογή των πάγιων κανόνων που προβλέπουν οι σχετικές ευρωπαϊκές συμβάσεις.
Πρόσφατη είναι η αναφορά του κ. Ι.Βαρβιτσιώτη (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7.3.2009), επικεφαλής μέχρι τώρα των ευρωβουλευτών της ΝΔ, για το πώς τα συλλαλητήρια του 1992 εμπόδισαν την αποδοχή του Πακέτου Πινέιρο, που κατοχύρωνε όλα όσα διεκδικεί σήμερα η ελληνική πολιτική στο Μακεδονικό. Το τραγικότερο όμως είναι ότι ο ίδιος κράτησε τη θέση του κρυφή από τους πολίτες για 17 χρόνια, και την αποκάλυψε όταν δεν είχε πια καμία πρακτική αξία.
Θεωρούμε λοιπόν ότι ο πολιτικός διάλογος για τέτοια θέματα μπορεί να διασφαλίσει το καλύτερο μόνο όταν είναι ανοικτός και νηφάλιος. Λογικές πλειοδοσίας και μειοδοσίας, όπως αυτές που επιστρατεύονται εναντίον των Οικολόγων Πράσινων, πλήττουν πάνω από όλα την ικανότητα της χώρας να εντοπίσει και να προστατεύσει τα πραγματικά μακροπρόθεσμα συμφέροντά της. Αγαπάμε τη χώρα μας ως πολίτες και όχι ως φίλαθλοι.
Προτείνουμε τη δική μας «Realpolitik» σε σχέση με τις γείτονες χώρες.
Βασικότερο από όλα, όμως, είναι ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι υποψήφιοι να αναλάβουν την εξωτερική πολιτική της χώρας, που άλλωστε δεν αποφασίζεται στις ευρωεκλογές.
Αυτό που κρίνεται στις 7 Ιουνίου είναι αν θέλουμε μια Ευρώπη κατώτερη των περιστάσεων και μια Ελλάδα που κλείνεται στον εαυτό της, αδυνατώντας να καταλάβει τι πραγματικά την απειλεί και τι όχι.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων"
Μ. Τρεμόπουλος

"Έχουμε τοποθετηθεί, υπέρ μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας. (...) Ξέρετε πως έλεγαν την οργάνωση του Παύλου Μελά, το 1904; Ελληνομακεδονικό κομιτάτο. Ενοιωθε την υποχρέωση να βάλει έναν προσδιορισμό. Η Μακεδονία έχει μία πολυεθνική ιστορία αιώνων.(...) Αυτή η πολυεθνική ιστορία, δεν μπορεί να μονοπωληθεί από καμία πλευρά», υποστήριξε, σε δηλώσεις του στον Real fm, ο κ. Τρεμόπουλος.
Και πρόσθεσε: "Το Abecedar, που ήταν αποτύπωση της σλαβομακεδονικής γλώσσας, βγήκε με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου το 1924. Στην παρουσίαση αυτού του βιβλίου ήμουν και φυσικά δεν ήταν κάτι επιλήψιμο".
"Εγώ δεν γεννήθηκα σε καμιά γωνιά αποστειρωμένη. Εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, τους ξέρουμε, είναι δίπλα μας, είναι γείτονές μας, φίλοι μας, συμφοιτητές μας. Δεν μπορείς να αδιαφορήσεις για μια πραγματικότητα. Υπάρχει μειονότητα στη Θράκη, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν άλλη εθνική συνείδηση. Δεν σημαίνει ότι εμείς θα τους εξοντώσουμε. Δεν θα κάνουμε κανένα καινούριο Μακεδονικό Αγώνα. Αρα λοιπόν, πρέπει κανείς να διαλέξει. Ή θα είναι με αυτούς οι οποίοι θέλουν εθνική εκκαθάριση, ή τη λογική της συνύπαρξης" κατέληξε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων – Πράσινων.
Ο ΛΑΟΣ, από την άλλη, υποστηρίζει ότι κρύβετε τις θέσεις σας για τα εθνικά θέματα, όπως π.χ. για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Εχετε σαφείς θέσεις στο πρόγραμμά σας για θέματα εκτός του Περιβάλλοντος;
Ο Ν. Χρυσόγελος, συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας και τρίτος στο ευρωψηφοδέλτιο
- Είμαστε ένα «πράσινο» κόμμα με απόψεις και προτάσεις για το περιβάλλον, την οικονομία, τα κοινωνικά θέματα, την πολιτική, τη λειτουργία της δημοκρατίας, την Ευρώπη. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουμε θέσεις που βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών για την επίλυση κρίσεων. Απόψεις που πουλάνε «πατρίδα», που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε στρατηγικές ήττες (π.χ. στο Κυπριακό ή στην αποτυχία υιοθέτησης συμβιβαστικής λύσης στο όνομα των Σκοπίων) θα έπρεπε να εξηγούν τι προτείνουν. Σε αυτές τις δυνάμεις που εμποδίζουν τις λύσεις, η κοινωνία πρέπει να θέσει αμείλικτα ερωτήματα για τις ευθύνες τους.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΝ ΟΜΙΛΗΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟ- ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟ- ΟΝΣΟΥΛΟΓΛΟΥ- ΤΡΙΑΡΙΔΗ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, 2008, ΕΛΑΒΕ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ 37% !), ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ "KINEITAI" ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (ΠΑΣΟΚ)!!! ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠ΄ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ blog-s ;;;

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]