Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μαζεύτηκαν οι φιλότουρκοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέδωσαν ¨"διάταγμα"

Αγνοούν ηθελημένα Σαρκοζί και Μέρκελ
Πώς θα απαντήσουν Γαλλία και Γερμανία;

Την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη του Συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, ο Καρλ Μπιλντ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, που θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Κ. Μπιλντ σημείωσε: «Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο είναι ίσως το σημαντικότερο ζήτημα στην Ευρώπη σήμερα. Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου είναι κρίμα να έχουμε ακόμα διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη». Και συμπλήρωσε: «Τώρα έχουμε δύο ηγέτες με προσωπική δέσμευση στην αναζήτηση λύσης και πιστεύω ότι είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε την κοινή τους προσπάθεια να ξεπεράσουν αυτό τον διχασμό». Εξάλλου, σύμφωνα με τον Κ. Μπιλντ η επίλυση του Κυπριακού «θα είχε βαθύτατες στρατηγικής σημασίας επιπτώσεις για ουσιαστικά κάθε τι άλλο που μας απασχολεί».
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας τόνισε για το Κυπριακό ότι «αν και δεν περιλαμβάνεται στα ζητήματα που μας απασχολούν γιατί είναι μια διαδικασία στο ίδιο το νησί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, νομίζω ότι είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε αυτή την κολοσσιαίας σημασίας διαδικασία».
Για την Τουρκία, ανέφερε ότι "αυτό που πρέπει να κάνουμε σε ότι αφορά την Τουρκία είναι να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό κλίμα, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους ηγέτες στο νησί να αντιμετωπίσουν τα διάφορα θέμα". Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας είπε ότι «αυτό που θα κάνουμε στους έξι μήνες της σουηδικής προεδρίας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχουμε και που εκπονήσαμε από κοινού με τη γαλλική και την τσεχική προεδρία».
Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος, αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τσέχου προεδρεύοντος, Γιαν Κουχτ και του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου, Όλι Ρεν. Αμφότεροι, αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επί των πρόσφατων θέσεων Μέρκελ - Σαρκοζί κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο Γ. Κουχτ τόνισε ότι ο ρυθμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται πρωτίστως από την ίδια την Τουρκία και την πρόοδο που αυτή καλείται να επιδείξει σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και το σεβασμό στα κριτήρια (benchmarks) που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.
Ο Επίτροπος Ο. Ρεν επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να στηρίζει και να πιέζει την Τουρκία προκειμένου να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της για πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και σεβασμό των κανόνων του κοινοτικού κεκτημένου. «Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να συνεχίσει να εργάζεται για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και καλούμε την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών να στηρίξουν τις δημοκρατικές και συνταγματικές αυτές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να δοθεί μια νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. και Τουρκίας» υπογράμμισε.
Ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας εξακολουθεί να παραμένει η πλήρης ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και δεν πρόκειται να δεχτούν καμία άλλη εναλλακτική πρόταση στο πλαίσιο των σχέσεων τους με την Ε.Ε. «Η Τουρκία παραμένει πιστή στο στόχο αυτό και αναμένει ότι και οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν την ίδια πίστη» επεσήμανε. Και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις και να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σημαντικές όχι μόνο για την ένταξή στην Ε.Ε., αλλά και για την ίδια την Τουρκία".


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]