Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ντάουνερ: 'Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη για το Κυπριακό"

Η λύση πρέπει να είναι Κυπριακή...

Συγκρατημένα αισιόδοξος από την πρόοδο, που έχει συντελεστεί ως τώρα, στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, εμφανίστηκε ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.
Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε 75 λεπτά, ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε την υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις της διαδικασίας, καθώς και για τις επαφές, που είχε ο ίδιος με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα, απ' όπου ταξίδεψε για την Αθήνα.
«Κάποια δύσκολα προβλήματα μένει να λυθούν, κάποια άλλα έχουν επιλυθεί, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη», δήλωσε ο κ. Ντάουνερ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, υπενθύμισε ότι είναι ένα χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα και έχουν καταγραφεί, ως τώρα, τόσες διαφωνίες, «ώστε δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις». Παρόλα αυτά επανέλαβε ότι έχει γίνει πρόοδος, η οποία του επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία.
Σχετικά με την εκλογή Ερογλου στα Κατεχόμενα, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι διαπραγματευτής για την τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Υπογράμμισε δε, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν συμφωνήσει στη φόρμουλα για «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και ενιαία διεθνή προσωπικότητα» και ότι «είναι σημαντικό να γίνει αποδεκτή αυτή η φόρμουλα, η οποία βρίσκει σύμφωνους τους δύο ηγέτες, απηχεί το περιεχόμενο του συνόλου των διαπραγματεύσεων και είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΣΑ».
Ο κ. Ντάουνερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι στο τέλος του μηνός θα επισκεφθεί τη Μόσχα, με αντικείμενο την πορεία της διαδικασίας του Κυπριακού. «Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ, έχει πολλά συμφέροντα στην Κύπρο, έχει σημαντικές επενδύσεις εκεί», εξήγησε.
Η υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του νέου εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, επανέλαβε στον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ την ελληνική θέση, ότι «η όποια λύση εξευρεθεί, θα πρέπει να είναι συμβατή με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο» και ότι «θα πρέπει να εγγυάται την αποτελεσματική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ».
Τόνισε, επίσης, ότι η λύση «θα πρέπει να είναι κυπριακή, να μην υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες» και ότι «πρέπει να διασφαλίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία».
Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε στο συνομιλητή της την ανάγκη, «η άλλη πλευρά να διαπραγματευτεί επ' αυτής της βάσης και με εποικοδομητική στάση» και τέλος εξέφρασε «τη στήριξη της ελληνικής ηγεσίας στις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο ανωτέρω συμφωνημένο πλαίσιο».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]