Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυπριακό: Μοιράστηκαν οι ρόλοι;

Πιέζουν για γρήγορη λύση τα Ηνωμένη Έθνη

Δόθηκε στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο της Έκθεσης του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, της οποίας το περιεχόμενο χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους στη Νέα Υόρκη ως εξισορροπιστικό, αποφασιστικό και αναμενόμενο.
Η Έκθεση μεταξύ άλλων εστιάζει σε τρεις σημαντικές παραμέτρους: Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών συνομιλιών, την ανάγκη ενδυνάμωσης του ρόλου των ΗΕ στην περιοχή και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και μεγαλύτερης βούλησης από τους ηγέτες.
Ρόλος Χριστόφια Ταλάτ
Ουσιαστικά, όσον αφορά το κείμενο, πρόκειται για μία έμπρακτη απόδειξη ότι ο Γενικός Γραμματέας επιθυμεί πλέον ανοιχτά την ενδυνάμωση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, θεωρώντας ότι έχει φτάσει η ώρα, τα λόγια και οι αναλύσεις να μετουσιωθούν σε πράξη ως προς την επίλυση του Κυπριακού.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Μπαν Κι Μουν εκφράζει την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και αναμφίβολα υποδεικνύει προς τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ ότι πέραν των σημαντικών βημάτων προόδου που έχουν γίνει, η χρονική συγκυρία απαιτεί απ' εδώ και πέρα μεγαλύτερη τόλμη και περισσότερη πολιτική βούληση, αφήνοντας στο περιθώριο τις όποιες σκοπιμότητες και τα όποια εμπόδια. Στην έκθεση γίνεται σαφές ότι αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος που έχει επιτελεστεί το τελευταίο εξάμηνο, όμως γίνεται αναφορά και σε σημαντικά «αγκάθια» εκατέρωθεν, που τορπιλίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών των εμπλεκομένων πλευρών, καθώς, όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πλευρών και σε αυτές πάνω πρέπει να δουλέψουμε. Ο κ. Μουν επισημαίνει ότι «υπάρχει καθαρή προσδοκία και επιθυμία όπως οι ηγέτες συνεχίσουν να εμπλέκονται ευέλικτα και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, με στόχο να σημειώσουν αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον». Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι ο ΓΓ αναφέρεται και στη χημεία που υπάρχει μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, κάτι που καθιστά την πορεία των διαπραγματεύσεων πιο ευοίωνη στο άμεσο μέλλον. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ότι για την οριστική λύση θα χρειαστεί το κύρος και οι ανάλογες κινήσεις των ηγετών να πεισθούν οι πολίτες σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.
Επιτάχυνση
Όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, ο κ. Μπαν Κι Μουν επισημαίνει, μεταξύ άλλων, χωρίς όμως να δίνει χρονοδιαγράμματα, ότι κάθε μέρα που περνάει, η διευθέτηση του προβλήματος θα είναι ακόμα δυσκολότερη. Σε συνέχεια αυτής της άποψης, ο Γενικός Γραμματέας τονίζει στην έκθεσή του ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των συνομιλιών και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Γενικός Γραμματέας επίσης χαρακτηρίζει τη συνεχιζόμενη κατάσταση στο νησί ως μη αποδεκτή, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει εξεύρεση λύσης.
Μία ακόμα σημαντική παράμετρος που συναντάμε στην Έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προς τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η σαφής αναφορά του κ. Μουν στην ανάγκη ενδυνάμωσης του ρόλου του Οργανισμού στην Κύπρο, αλλά και η αποδοχή του μείζονος σημασίας ρόλου που παίζει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί, «ως σταθεροποιητικός παράγοντας επί του εδάφους, όσο κι ως πηγή ουσιαστικής διοικητικής υποστήριξης των καλών του υπηρεσιών».


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]