Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανησυχεί το Ισραήλ για τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ

"Μπαίνουμε σε μία περίοδο αλλαγών"

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης στον Λευκό Οίκο δημιουργούν ανησυχίες στο Ισραήλ για πιθανή ψύχρανση των σχέσεων με τον αμερικανό σύμμαχο.
"Συμφώνησαν ότι δεν συμφωνούν... Έπειτα από τρίωρες συνομιλίες, δεν συμφώνησαν σε τίποτε πρακτικά", αναφέρει στην πρώτη της σελίδα η Yediot Aharonot.
"Δεν έχω ποτέ δει μια επίσημη συνάντηση στην Ουάσινγκτον μετά την ολοκλήρωση της οποίας τέτοια διάσταση απόψεων να εκτίθεται δημόσια...Μπορούμε να φαντασθούμε τι είπαν οι δύο ηγέτες στην κατ΄ιδίαν συνάντηση", δηλώνει ο Ακίβα Ελντάρ, πολιτικός επιστήμονας και συντάκτης του κύριου άρθρου της εφημερίδας Haaretz.
Σύγκρουση συμφερόντων ΗΠΑ-Ισραήλ
Ο καθηγητής Πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλαν του Τελ Αβίβ και ειδικός στις ΗΠΑ Εϊτάν Γκιλμπόα θεωρεί ότι " άρχισε μια νέα εποχή στις σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ουάσινγκτον".
Σύμφωνα με τον ισραηλινό καθηγητή, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ "δεν έχει ιδιαίτερα αισθήματα απέναντι στο Ισραήλ. Υπερασπίζεται τα συμφέροντά του και τη συνολική του προσέγγιση προς τη Μέση Ανατολή, που έγκειται στην προσέγγιση με τον αραβικό κόσμο, ακόμη και με τίμημα τη διατάραξη των προνομιακών σχέσεων με το Ισραήλ".
"Εάν ο Νετανιάχου επιμείνει στις θέσεις του, υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης που θα έχει τεράστιο κόστος για το Ισραήλ", λέει.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, που επιδιώκει την προώθηση μιας συνολικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αναζητεί την προσέγγιση με τις αραβικές χώρες, τάσσεται υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους και θέλει την έναρξη διαλόγου με το Ιράν για να πείσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Τα σχέδιά του έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του δεξιού Ισραηλινού πρωθυπουργού, που αρνείται την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, θέλει να συνεχίσει την οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη και θεωρεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ που πρέπει κατά προτεραιότητα να αρθεί.
Εν αναμονή της ομιλίας Ομπάμα
Σύμφωνα με τον Γκέραλντ Στάινμπεργκ, πολιτικό επιστήμονα του Μπαρ-Ιλαν, η εποχή Ομπάμα δεν έχει καμία σχέση με την εποχή του προκατόχου του Τζορτζ Μπους, αλλά οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτησιν.
"Πρέπει να περιμένουμε την ομιλία του Ομπάμα στις 4 Ιουνίου στο Κάιρο σχετικά με την προσέγγισή του σε μία συνολική ειρήνη, αλλά συμφώνησε με τον Νετανιάχου ως προς τις διαφορές τους ώστε να αμβλυνθούν και δεν τίθεται θέμα άσκησης πιέσεων επί του Ισραήλ", λέει ο Γκέραλντ Στάινμπεργκ.
Διάσταση απόψεων
Απαντώντας σε ερωτήσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ως έναρξη ενός διαλόγου τη συνάντηση της Ουάσινγκτον.
Διάσταση απόψεων παρατηρείται και στον πολιτικό κόσμο του Ισραήλ ως προς τη συνάντηση της Ουάσινγκτον.
Ο Ζέεβ Μποΐμ, βουλευτής του κόμματος Καντίμα της αντιπολίτευσης θεωρεί ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου "απέτυχε στην αποστολή του χάνοντας την ευκαιρία να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον αμερικανό πρόεδρο".
Η βουλευτής τους Εργατικού Κόμαμτος Γιούλι Ταμίρ θεωρεί ότι "αγνοώντας τη λύση των "δύο κρατών για δύο λαούς" που οι Αμερικανοί θεωρούν ότι είναι το κλειδί για την επίλυση της διένεξης με τους Παλαιστίνιους, ο κ. Νετανιάχου θέτει σε κίνδυνο τα βασικά συμφέροντα του Ισραήλ".
Ο βουλευτής της ακροδεξιάς Εθνικής Ενωσης Αριέ Ελντάντ προειδοποίησε από την πλευρά του ότι "υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για ανησυχία, διότι οι Αμερικανοί παίρνουν αποστάσεις από την παραδοσιακή τους δέσμευση για την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ".
Η Παλαιστινιακή Αρχή θεωρεί "ενθαρρυντικές" τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για την ανάγκη δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι "πρόκειται για ευσεβείς πόθους στους οποίους δεν υπολογίζουμε πολύ".


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]