Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Κόμμα δημιουργεί ο Μπόσκοσκι και επανέρχεται ο Τσερβένκοφσκι

Νέοι πονοκέφαλοι για τον Γκρούεφσκι

Στο σχηματισμό νέου κόμματος θα προχωρήσει τις προσεχείς ημέρες ο Λιούμπε Μπόσκοσκι, μέχρι πρότινος επιφανές στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, ο οποίος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και συγκέντρωσε ποσοστό 15%.
Ο Μπόσκοσκι αποσταστοποιήθηκε από το κόμμα του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την απόφαση του VMRO-DPMNE να επιλέξει τον Γκιόργκι Ιβάνοφ ως υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο τελευταίος νίκησε στο β΄γύρο και αναδείχτηκε νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
Ο Λιούμπε Μπόσκοσκι δήλωσε ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος, το οποίο θα κινείται στο χώρο της χριστιανοδημοκρατίας, θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.
Ο Μπόσκοσκι διαθέτει ερείσματα στη λαϊκή βάση του VMRO-DPMNE. Η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε με την αθωωτική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Ο Μπόσκοσκι ήταν υπόδικος στις φυλακές του Δικαστηρίου της Χάγης για περισσότερα από τρία χρόνια, με την κατηγορία της ανάμειξης σε εγκλήματα κατά Αλβανών πολιτών της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια των διεθνοτικών συγκρούσεων στη χώρα το 2001.
Τελικά το ICTY, τον περασμένο Ιούλιο, απάλλαξε τον κ. Μπόσκοσκι από τις κατηγορίες αυτές.
Κύκλοι από τα Σκόπια, πάντως, αναφέρονται με επιφυλάξεις για το κόμμα του Μπόσκοσκι και δεν διστάζουν να μιλάνε για "σανίδα σωτηρίας" του Γκρούεφσκι!!! Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών (Γκρούεφσκι και Μπόσκοσκι) αναφέρονται σε μεσοπρόθεσμο σχέδιο αλλαγής της πολιτικής κατάστασης (ίσως με πρόωρες εκλογές) προκειμένου ο σημερινός πρωθυπουργός των Σκοπίων να αποτινάξει από επάνω του "αμαρτίες" του παρελθόντος που τον κυνηγάνε και τον απειλούν πολύ σοβαρά ακόμη και με φυλάκιση!!!
Βέβαιη θεωρείται η είσοδος των Σκοπίων σε μία περίοδο σοβαρών αλλαγών στο εσωτερικό του κρατιδίου, που ενδέχεται να επηρεάσουν την "μορφή" της ΠΓΔΜ (μην ξεχνάμε την "παύση ανεκτικότητας που δήλωσαν οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, αλλά και την επίσκεψη πρώην ηγετικού στελέχους του UCK που συνελήφθη και ανακρίθηκε στα σύνορα της ΠΓΔΜ). "Ενώ τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό δεν είναι και τα καλύτερα, οι δύο άνδρες στήνουν "διαρχία" και προσδοκούν σε εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις για να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους" δηλώνει υψηλά ιστάμενο πρόσωπο που βρίσκεται στο υπουργείο Άμυνας των Σκοπίων!!!
Επιστρέφει στην ηγεσία του SDSM ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι
Σε μία άλλη εξέλιξη στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, εντείνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), για το συνέδριο του κόμματος αυτού που θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου.
Το συνέδριο του SDSM αναμένεται να τοποθετηθεί υπέρ της ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στο πρόσωπο του οποίου, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του SDSM, αναγνωρίζουν τον πολιτικό που θα μπορούσε να ανασυγκροτήσει το κόμμα και να το καταστήσει αξιόλογο αντίπαλο του VMRO-DPMNE, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
O Μπράνκο Τσερβένκοφσκι είχε διατελέσει αρχηγός του SDSM από το 1991 έως το 2004, όταν παραιτήθηκε για να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της ΠΓΔΜ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]