Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε!

Έντονος προβληματισμός στην ηγεσία της Αστυνομίας για τα χαρακτηριστικά της επίθεσης κατά αστυνομικών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Η χθεσινή επίθεση εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια σηματοδοτεί περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση της τρομοκρατικής δράσης στη χώρα μας.
Ταυτόχρονα, η σημαντικότερη τρομοκρατική οργάνωση που εμφανίσθηκε μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», ο «Επαναστατικός Αγώνας», επανεμφανίζεται μετά ενάμιση χρόνο «σιωπής», επιβεβαιώνοντας ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, τη συνεχή αλλαγή μεθοδολογίας δράσης. Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας με εμπειρία σε θέματα τρομοκρατίας εκφράζουν μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό για τα χαρακτηριστικά της χθεσινής επίθεσης:
Κατ' αρχήν, η δύναμη πυρός. Χρησιμοποιήθηκαν δύο όπλα και μία χειροβομβίδα. Οι δράστες έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα ακόμη καλάσνικοφ, όπως προκύπτει από τον συνδυασμό με την επίθεση εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ στις 23 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ο «Επαναστατικός Αγώνας» έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν χειροβομβίδα και σημαντικές ποσότητες εκρηκτικών υλών, αλλά και ρουκετοβόλο RPG, στην επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Νέο στοιχείο είναι επίσης η διάθεση των δραστών να σηκώσουν όπλα και να τα στρέψουν εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, διακινδυνεύοντας μάλιστα να εμπλακούν σε ένοπλη συμπλοκή, καθώς οι αστυνομικοί που έβαλαν στο στόχαστρο ήταν οπλισμένοι. Εξ αυτού, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πέραν των δύο δραστών, στην επίθεση υπήρχε ομάδα υποστήριξης αποτελούμενη από επιπλέον άτομα, που έφεραν βαρύ οπλισμό.
Καθώς η «ταυτότητα» της χθεσινής επίθεσης δείχνει «Επαναστατικό Αγώνα», ερωτήματα προκαλούνται ως προς τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί από τις διωκτικές αρχές ότι η πολύμηνη «αδράνεια» της οργάνωσης οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέλη της αισθάνθηκαν ότι έχουν εντοπισθεί, ότι απειλούνται με αποκάλυψη. Αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν ότι ακόμα κι αν όντως υπήρξε κάποια στιγμή «προσέγγιση» κάποιου μέλους της οργάνωσης, πιθανόν αυτό αδρανοποιήθηκε και οι υπόλοιποι συνέχισαν. Ενδεχομένως, ωστόσο, η πολύμηνη «σιωπή» του «Επαναστατικού Αγώνα» να έχει να κάνει αποκλειστικά με την απόφαση της οργάνωσης να «αναβαθμίσει» τη δράση της, κάτι που σημαίνει προμήθεια επιπλέον οπλισμού, στρατολόγηση νέων μελών ή εκπαίδευση στον χειρισμό όπλων κάποιων από τα ήδη υπάρχοντα.
Θεωρείται δεδομένο ότι στο σημείο υπήρχε ομάδα υποστήριξης και διαφυγής των ενόπλων. Παρά τις έρευνες των αστυνομικών στα Εξάρχεια, αξιωματικοί διατυπώνουν την άποψη ότι οι δράστες διέφυγαν με τον οπλισμό αρκετά μακρύτερα από το σημείο της επίθεσης. Δεν συνεισέφεραν άλλωστε στις έρευνες και οι 72 προσαγωγές υπόπτων από την περιοχή των Εξαρχείων. «Κάποια άτομα έχουν χάσει τη λογική τους. Πρόκειται για άνανδρη επίθεση που στόχο έχει να πλήξει τον θεσμό της Αστυνομίας. Εξετάζουμε πολύ σοβαρά το θέμα, οι δράστες θα συλληφθούν» διεμήνυσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η χρήση καλάσνικοφ, για το οποίο επισημαίνεται ότι είναι ένα «δύστροπο» όπλο, που, για να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, θέλει εκπαίδευση και εξοικείωση του χρήστη. Όπως αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., δεν είναι όπως τα συνήθη αυτόματα όπλα, τα οποία μπορεί κάποιος να έχει χρησιμοποιήσει στον στρατό και να είναι εξοικειωμένος με αυτά. Είτε πρόκειται για κάποιον που εκπαιδεύτηκε σε τέτοιο όπλο, προσθέτει, επαναφέροντας το ενδεχόμενο στρατολόγησης αλλοδαπών σε τρομοκρατική δράση ή κάπου βρέθηκε χώρος για εξάσκηση στη χρήση του συγκεκριμένου όπλου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]