Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προβληματίζεται ο Χριστόφιας από τις θέσεις Ταλάτ

Κινδυνεύει... η αγάπη τους;

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι τον προβληματίζουν θέσεις που αναπτύσσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσον αφορά τα λεγόμενα ιδρυτικά κράτη ενός νέου «συνεταιρικού» κράτους στην Κύπρο.
Οπως το θέτουν οι τουρκοκύπριοι, που επιμένουν σε δύο ιδρυτικά κράτη δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν συνομοσπονδία και όχι δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου «Ανοικτοί Φάκελλοι» με θέμα την ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν από 25 χρόνια από την Αγκυρα και το Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν τον ενοχλεί να λέει ο κ. Ταλάτ ότι πρέπει να υπάρχουν δύο ιδρυτικά κράτη και στο τέλος της διαδικασίας να υπάρξει μια πραγματική ομοσπονδία, η οποία να αποτελείται από δυο οντότητες.
Επίσης ανέφερε σαφώς ότι πολλές από τις θέσεις που υποστηρίζει σήμερα ο κ. Ταλάτ έχουν τις καταβολές τους στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, αν και προτού εκλεγεί στην ηγεσία των τουρκοκυπρίων υποστήριζε εντελώς διαφορετικές θέσεις ως προς τη λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η ύπαρξη του ψευδοκράτους για τόσο καιρό έχει δημιουργήσει ένα εθισμό των Τουρκοκυπρίων και των ξένων στην ύπαρξη μιας οντότητας, έστω και παράνομης, με θεσμούς.
Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτική ισότητα που προβάλλει συνεχώς η τουρκική πλευρά σε συσχετισμό με την ύπαρξη δύο ιδρυτικών κρατών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτή δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι ασφαλώς οι Τ/Κ δεν μπορούν να νιώθουν ή να υποστηρίζουν ότι η πολιτική ισότητα στο τέλος της ημέρας, είναι και αριθμητική ισότητα. Είναι προδιαγεγραμμένη η πολιτική ισότητα μέσα στα ομοσπονδιακά συστήματα και αυτή πρέπει να ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι παρά τους προβληματισμούς του και τις δυσκολίες που υπάρχουν, αισιοδοξεί ότι στο τέλος θα καταστεί δυνατή η εξεύρευση λύση στο Κυπριακό, γιατί αν δεν πίστευε στη δυνατότητα λύσης δεν θα διεξήγε τις συνομιλίες.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρωταγωνιστής των γεγονότων του Νοεμβρίου του 1983 Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η ίδρυση του ψευδοκράτους ήταν ουσιαστικά ένα πραξικόπημα που στρεφόταν εναντίον των Τ/Κ, εναντίον των Ε/Κ και εναντίον του ΟΗΕ και των προσπαθειών επίλυσης που είχε αναλάβει ακριβώς στις παραμονές της ανακήρυξης του ψευδοκράτους ο διεθνής οργανισμός.
Ο κ. Ντενκτάς παραδέχθηκε ότι είχε μεθοδεύσει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, αφού εργάστηκε συστηματικά για να πείσει την Αγκυρα, που συνέπραξε στην ενέργεια. Αποκάλυψε ότι είχε διεισδύσει με ανθρώπους του στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση τους στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους και απομόνωσε την κατεχόμενη Λευκωσία αποκόπτοντας τις τηλεφωνικές γραμμές και τη μοναδική τότε δίοδο προς τις ελεύθερες περιοχές.
Είπε ότι προέβη στην ενέργεια αυτή γιατί, όπως ισχυρίστηκε, ο τότε πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού δεν ενδιαφερόταν για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά για την εξασφάλιση ψηφισμάτων από τους Αδεσμεύτους και τα Ηνωμένα Εθνη.
Ο Ντενκτάς παραδέχθηκε ότι προσπάθησε να ιδρύσει ψευδοκράτος από το 1974 πριν την επιστροφή του Μακαρίου από την εξορία, αλλά δεν του το επέτρεψε η Αγκυρα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]