Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσεχία: Τα Σκόπια να μην περιμένουν τίποτε αν δεν τα βρούνε με την Ελλάδα

Το ζήτημα του ονόματος

είναι η κορυφή του παγόβουνου

Tη θέση πως «όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας» εξέφρασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ πρέσβης Στέφαν Φούλε, τονίζοντας πως η ΠΓΔΜ δεν θα πρέπει να περιμένει καμία πρόοδο στην ατλαντική της προοπτική έως ότου λυθεί το Σκοπιανό.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας σε Συνέδριο του Ευρω-ατλαντικού Συμβουλίου της ΠΓΔΜ και της τσεχικής Ένωσης για την Ευρω-ατλαντική Συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια ανέφερε:
«Λυπάμαι αλλά είμαι υποχρεωμένος να σας πω ότι δεν θα πρέπει να περιμένετε καμία πρόοδο όσον αφορά τη συμμετοχή της χώρας σας στο ΝΑΤΟ έως ότου λυθεί αυτό το θέμα.
Το ζήτημα του ονόματος είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Θα πρέπει επίσης να καλλιεργήσετε σχέσεις καλής γειτονίας που είναι ένα από τα κριτήρια - κλειδιά για τη συμμετοχή στη Συμμαχία».
Πρόσθεσε πάντως πως η πΓΔΜ θα πρέπει να προσκληθεί στο ΝΑΤΟ αμέσως μόλις λυθεί το πρόβλημα του ονόματος.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συνόδου στο Βουκουρέστι, υποστήριξε πως οι Σκοπιανοί δεν πρέπει να μιλούν για βέτο. «Η ένταξη της χώρας σας δεν εμποδίστηκε από μια μόνο χώρα του ΝΑΤΟ. Αυτό που συνέβη στη Σύνοδο είναι ότι οι χώρες - μέλη δεν μπόρεσαν να επιτύχουν συναίνεση (consensus). Δεν υπήρξε διαδικασία ψηφοφορίας κατά την οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι μια συγκεκριμένη χώρα ή ομάδα χωρών δεν συμφώνησε να επιδοθεί πρόσκληση για ένταξη» εξήγησε.
Οι επισημάνσεις του Τσέχουν αξιωματούχου προκάλεσαν την αντίδραση φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, που χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του «σκανδαλώδεις».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Κονιάνοφσκι, τόνισε ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι αναγνώρισε την επιτυχημένη προσπάθεια της ΠΓΔΜ να ανταποκριθεί στα κριτήρια συμμετοχής στη Συμμαχία. «Η πρόσκληση συμμετοχής στο ΝΑΤΟ δεν συμπεριέλαβε τη "Μακεδονία" εξαιτίας των αντιρρήσεων ενός κράτους - μέλους. Εντούτοις, η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ παραμένει μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Κυβέρνησης» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Γράφεις Τσεχία?
    Και μόνιμος αντιπρόσωπος της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ πρέσβης Στέφαν Φούλε.
    Κάπου εκεί η οικογένεια Γρουεβσκη- Mijalkov νομίζω ότι κάτι κάνουν.
    Λες κάτι να ξέρει αυτός παραπάνω από εμάς?
    Και αν ξέρει τότε το ξέρουν και πολλοί άλλοι στην Ευρώπη.
    Ο Καραμανλής και η Ντόρα δεν ξέρουν τίποτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά θεωρώ ότι ξέρουν. Αλλά μάλλον κάνουν πως δεν ξέρουν... Είναι αυτό το... "γίνονται πράγματα που δεν λέγονται και λέγονται πράγματα που δεν γίνονται"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]