Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καραμανλής για την υφαλοκρηπίδα: Η Τουρκία δεν έχει ειλικρινή σχέση με την Ελλάδα

Στερούνται νομικής βάσης


οι τουρκικές ενέργειες


στην υφαλοκρηπίδα


O πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνομιλεί με την
υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Καραμανλής
σε ομιλία του στη Βουλή απέτρεψε την καθ’ οιονδήποτε τρόπο
de facto διεκδίκηση τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,
στα νότια του Καστελόριζου.


Η Ελλάδα αντέδρασε με άμεσο, ψύχραιμο, υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο στην απόπειρα αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας στα νότια του Καστελόριζου, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη.
Με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, αφενός απέτρεψε την καθ’ οιονδήποτε τρόπο de facto διεκδίκηση τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και αφετέρου αποσόβησε την πρόκληση έντασης.

Αφού επεσήμανε πως έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες κινήσεις (διαβήματα κτλ) από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι ελληνικές θέσεις είναι ακλόνητα θεμελιωμένες στο Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες και βέβαια στο Δίκαιο της Θάλασσας, όπως διαμορφώθηκε και καταγράφεται στη τελευταία Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Οι μονομερείς τουρκικές ενέργειες που έγιναν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς προηγούμενη συναίνεση της Ελλάδας, δεν έχουν καμιά νομική βάση. Δεν διαμορφώνουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, προηγούμενο. Δεν μπορεί να θέσουν σε οποιανδήποτε αμφιβολία ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως η χώρα μας έχει και διατηρεί ακέραιη τη δυνατότητα να ασκήσει όλα τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, όπως προκύπτουν από τις Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση της χώρας μας, ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε πως υπάρχει μόνο μία ουσιαστική εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οποία μπορεί -και πρέπει- να λυθεί ειρηνικά, με την αξιοποίηση και της δυνατότητας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Η Ελλάδα –τόνισε- ουδέποτε αρνήθηκε την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα αυτό. Αντιθέτως μάλιστα. Επεδίωξε -και επιδιώκει- την επίλυση της εκκρεμότητας».
«Η στάση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν νοείται και δεν γίνεται ανεκτή η παραμικρή, η ελάχιστη βλάβη στα εθνικά μας δίκαια, τα εθνικά μας συμφέροντα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επιμένουμε, ταυτόχρονα, στην επιδίωξη βελτίωσης και πλήρους εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «πράξεις αυθαιρεσίας και αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου, πράξεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Δεν γίνονται ανεκτές και δεν βοηθούν, αλλά βλάπτουν, τις διμερείς σχέσεις».
Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το βαθμό της έως τώρα ανταπόκρισης της Τουρκίας στην ειλικρινή βούληση της Ελλάδας για διαρκή βελτίωση των σχέσεών μας, παρατήρησε κατά τη δευτερολογία του, κ. Καραμανλής, τονίζοντας πως η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα και ουσιαστικότερα βήματα προς την κατεύθυνση της αμοιβαία επωφελούς βελτίωσης των σχέσεών της με την Ελλάδα και, κατά προέκταση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ελλάδα δεν θέλει ένταση, αλλά βελτίωση και πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Δεν πρόκειται, όμως, να δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα σε καμιά περίπτωση. Υπερασπίζεται με σταθερότητα τις θέσεις της. Υπερασπίζεται με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα τα εθνικά μας δίκαια, τα εθνικά μας συμφέροντα», κατέληξε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως «πολύτιμο εφόδιο στις προσπάθειες αυτές, στις προσπάθειες κάθε ελληνικής κυβέρνησης, είναι η εθνική σύμπνοια όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Εντυπωσιασμοί για την εξυπηρέτηση παροδικών σκοπιμοτήτων δεν ωφελούν. Πορευόμαστε με σοβαρότητα, με νηφαλιότητα, με αποφασιστικούς χειρισμούς Αυτό υπαγορεύει η εποχή, αυτό επιβάλλουν οι περιστάσεις, αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]