Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Διευθυντή του ΜΠΕ Σπύρου Κουζινόπουλου "Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος"


Αξιόλογη ιστορική αναδρομή

Αφορμή για τοποθετήσεις σε θέματα της επικαιρότητας εκ μέρους στελεχών της πολιτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, έδωσε η παρουσίαση του βιβλίου «Τα παρασκήνια του Μακεδονικού ζητήματος» του Γ. Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρου Κουζινόπουλου,από τις σελίδες του οποίου παρελαύνουν τα «επεισόδια» της κυοφορίας της ΠΓΔΜ,από την αρχή του αιώνα ως τις μέρες μας, με έμφαση σ΄εκείνα της δεκαετίας του '40.
Οι ομιλητές Γ. Σούρλας (Α' αντιπρόεδρος της Βουλής) Ευάγγελος Βενιζέλος (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) υπογράμμισαν την ανάγκη διατήρησης μιας εθνικής συναινετικής γραμμής στο Μακεδονικό, υπό το φως μάλιστα της προσφυγής εκ μέρους της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, ενώ ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Στ.Περράκης, εμφανίσθηκε εξαιρετικά φειδωλός και προσεκτικός στις τοποθετήσεις του και το ίδιο ζήτησε από την πολιτική ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι «οι δημόσιες θέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν προς ενίσχυση των επιχειρημάτων της άλλης πλευράς».
Χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος.
«Το βιβλίο είναι επίκαιρο, καθώς η διπλωματική εμπλοκή της χώρας μας σε διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχει ενεργοποιήσει σημαντικό μέρος του ελληνικού πληθυσμού,το οποίο παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις και επιδιώκει να ενημερώνεται για το ιστορικό υπόβαθρο και τις μελλοντικές προεκτάσεις αυτής. Την ανάγκη αυτής της διαρκούς και αντικειμενικής ενημέρωσης έρχεται να καλύψει και το βιβλίο του κ.Κουζινόπουλου», ανέφερε, μεταξύ άλλων,στο μήνυμά της η υπουργός Εξωτερικών.
Ο Αλ. Αλαβάνος από την πλευρά του,τόνισε:
«Ανεξάρτητα από τις θέσεις που ο καθένας έχει για το "Μακεδονικό", το πόνημα του Σπύρου Κουζινόπουλου έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί φωτίζει άγνωστες πλευρές του προβλήματος με μαρτυρίες, μυστικά έγγραφα, πρωτόκολλα και ντοκουμέντα που συμπληρώνουν μια ιστορία που ακόμη γράφεται. Εύχομαι καλή πορεία στο βιβλίο και επιτυχία από πλευράς αποδοχής και αναγνωσιμότητας».
Ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «μένουμε πάντα πιστοί στην κοινή εθνική γραμμή πως είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία θα ισχύει για κάθε χρήση και έναντι πάντων», προσθέτοντας ότι «γύρω από τη θέση αυτή, έχει διαμορφωθεί μια στέρεη εθνική συναίνεση».
Υπερασπίστηκε το εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και την Ενδιάμεση Συμφωνία, που ακολούθησε,ως «σημαντικά βήματα που επανατοποθέτησαν το ζήτημα της ονομασίας στη διεθνή του διάσταση» και τάχθηκε κατά της καταγγελίας εκ μέρους της Ελλάδας της Ενδιάμεσης συμφωνίας.
«Δεν έχει κανένα λόγο η Ελλάδα να καταγγείλει μια συμφωνία με την οποία επιλύονται πολλά παράπλευρα ζητήματα,οικονομικής συνεργασίας αλλά και στους τομείς "χαμηλής πολιτικής", εξαιρετικά κρίσιμους για την Κοινωνία των Πολιτών», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Απαντώντας στον ισχυρισμό των Σκοπίων ότι η Ελλάδα με το «βέτο», στο Βουκουρέστι, παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία και γι αυτό την εγκαλούν, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι «το περιβόητο βέτο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι δεν διατυπώθηκε ποτέ ως τυπική αρνησικυρία της ελληνικής πλευράς, αλλά ήταν το αποτέλεσμα μιας πολιτικής διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες επίσης προέβαλαν αντιρρήσεις προκαταρτικού, πολιτικού χαρακτήρα. Δεν υπήρξε μια διμερής αντισυμβατική στάση της Ελλάδας, αλλά μία ενιαία και ομόφωνη πολιτική απόφαση του ΝΑΤΟ,που εκφεύγει του πλαισίου της ενδιάμεσης συμφωνίας».
Ο Γ. Σούρλας συμπυκνώνοντας σε μια φράση το βιβλίο, είπε ότι «φωτίζει πλευρές άγνωστες,ανοίγει κύκλο συζητήσεων, αναφέρεται κυρίως στη δεκαετία του '40, μια περίοδο σοβιετοποίησης των Βαλκανίων, αλλά πάει πιο πίσω και φτάνει μέχρι σήμερα».
Το βιβλίο φωτίζει ιδιαίτερα μια ακανθώδη πτυχή της σχέσης της Αριστεράς με το Μακεδονικό ζήτημα πριν από τον Πόλεμο, κατά τη διάρκειά του και αμέσως μετά.
Ειδικά για το θέμα, ο συντονιστής της παρουσίασης δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας επισήμανε ότι «έχει ενδιαφέρον να δούμε μέσα από ποιές εσωτερικές συζητήσεις και αντιρρήσεις διαμορφωνόταν κάθε φορά η πολιτική άποψη και θα πρέπει να τις τοποθετήσουμε στο ιστορικό πλαίσιο που αναπτύχθηκαν, δηλαδή στην περίοδο του Μεσοπολέμου,όπου η κυρίαρχη ιδέα ήταν μια Σοσιαλιστική Βαλκανική Ομοσπονδία,στα πλαίσια της οποίας τα εθνικά κράτη θα έσβηναν».
Καταλήγοντας, ο κ.Σούρλας είπε ότι «πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να έχουμε ένα σταθερό μέτωπο,ο καθένας βέβαια από τη δική του παράταξη, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι σε μερικά πραγματα πρέπει να ανήκουμε σε μια παράταξη, που λέγεται Ελλάδα, για να πετύχουμε το καλύτερο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τα Βαλκάνια».
Ο καθηγητής Στ.Περράκης συνέστησε ο πολιτικός λόγος της χώρας μας να είναι «μετρημένος τις μέρες αυτές,γιατί η διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου έχει ξεκινήσει».
Είπε ότι η διαδικασία, υπό τα Ηνωμένα Εθνη και τον κ. Νίμιτς, «είναι μέθοδος πολιτικής επίλυσης των διαφορών και δεν πρέπει να τη συγχέουμε με τη δικαστική, κάτι που έχει διαχωρίσει και το ίδιο το δικαστήριο».
Θεώρησε δε κρίσιμο «να μην επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε με την Επιτροπή Μπαντεντέρ,όπου δεν ορίσαμε μέλος και δεν επηρεάσαμε τις γνωμοδοτήσεις - ύστερα από αίτημα της ΕΕ- για τη νομιμότητα των αποσχίσεων της Γιουγκοσλαβίας και τα δικαιώματα εθνοτήτων και μειονοτήτων».
Μιλώντας για το βιβλίο, ο συγγραφέας είπε ότι «το έργο που καταγράφεται στο βιβλίο του,το οποίο εκδόθηκε από τον οίκο Καστανιώτη, κατά το μεγαλύτερο μέρος έχει ήδη δημοσιευτεί από το 1991 στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη", όπου τότε εργαζόταν, σε μια συνέχεια ρεπορτάζ που κράτησε τρεις μήνες. Είχε προλάβει εν ζωή πολλά στελέχη της αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στην ιστορία του Μακεδονικού».
Συμπερασματικά διατύπωσε ότι «ήταν εξαιρετικά επιζήμια η ανάμειξη των ξένων δυνάμεων στον χώρο της Μακεδονίας. Από το VMRO και την Κομιτέρν, αλλά και το ενδιαφέρον του Χίτλερ για δημιουργία Μακεδονικού κράτους, ως τις ενθαρρύνσεις προς τον σημερινό πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]