Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία δοκιμάζει τις «αντοχές» της Ελλάδας

Επικίνδυνες "δοκιμές" από τους γείτονες

Πέρα από το πολιτικό μήνυμα, η «εκδρομή» που οργάνωσε η Άγκυρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αποτελεί και μία από τις συνηθισμένες δοκιμασίες στις οποίες κατά καιρούς οι τουρκικές κυβερνήσεις υποβάλλουν τα ελληνικά αντανακλαστικά.
Το επεισόδιο το περασμένο σαββατοκύριακο κατέρριψε για μία ακόμη φορά τους μύθους που αναμασούν τα τελευταία χρόνια στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.
Τα «δόγματα» τύπου, «η Τουρκία βυθίζεται στο χάος», «η Άγκυρα δεν θα τολμήσει να δημιουργήσει ένταση με την Ελλάδα», ακόμη και το κορυφαίο επιχείρημα που ακούστηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, «σιγά μην γίνει πόλεμος», φαίνεται ότι επανεξετάζονται άρδην…

Η επιχείρηση των Τούρκων να κάνουν έρευνες σε κομμάτι ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έδειξε ότι η Άγκυρα δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στους σχεδιασμούς της και είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα την ελληνική χαλαρότητα στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων. Χαλαρότητα που αποτυπώθηκε και στον χειρισμό της τελευταίας κρίσης:
Αν και το υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε για την τουρκική πρόθεση να προχωρήσει σε έρευνες στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, προσπάθησε με κάθε τρόπο να κρατήσει εκτός δημοσιότητας το θέμα, ελπίζοντας ότι είτε οι Τούρκοι δεν θα έβγαζαν τελικά το σκάφος ή ότι κανείς στην Αθήνα δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι.
Ακόμη και όταν η πληροφορία διέρρευσε στα Ελληνικά ΜΜΕ, η εικόνα που δινόταν από τα επίσημα κανάλια πληροφόρησης των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ήταν πλήρως; Εξωραϊσμένη.
Κατατρεγμένοι από το σύνδρομο των Ιμίων (ή την προσωπική τους ανικανότητα και φόβους) η Ελληνική στρατιωτική ηγεσία αγνόησε βασικούς κανόνες διαχείρισης κρίσης και επέλεξε να στείλει στην επίμαχη περιοχή μία απλή κανονιοφόρο, απέναντι στην υπερεξοπλισμένη τουρκική φρεγάτα (κυριολεκτικά επί σφαγής στάλθηκε η κανονιοφόρος και αφέθηκε στην καλή θέληση των Τούρκων εάν θα την βύθιζαν ή όχι)…
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης κύριο μέλημα του υπουργείου Εξωτερικών ήταν περισσότερο η υποβάθμισή της. Το δεύτερο 24ωρο της κρίσης, το βράδυ του Σαββάτου, το ΥΠΕΞ υποστήριζε ότι το νορβηγικό πλοίο σταμάτησε τις έρευνες. Δεν είπαν κουβέντα όμως για το αίτημα του καπετάνιου να του προσδιορίσουν με συντεταγμένες την περιοχή στην οποία θα μπορούσε να κάνει έρευνες για πετρέλαιο! Δηλαδή, να του προσδιοριστεί από την Ελλάδα ποια είναι τα όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]