Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι αμερικανοί καλούν σε σκληρές υποχωρήσεις Χριστόφια και Ταλάτ

Έρχονται οδυνηροί συμβιβασμοί

Λίγες ώρες μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ο εδώ Αμερικανός Πρεσβευτής Φρανκ Ούρμπαντσικ μάς κάλεσε να κάμουμε "σκληρούς και οδυνηρούς" συμβιβασμούς, προκειμένου να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.
Δείχνοντας να γνωρίζει τι θα επακολουθήσει στις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ, ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι "οι συμβιβασμοί που θα κληθούν οι δύο κοινότητες να αποδεχθούν, θα είναι σκληροί και οδυνηροί".

Μιλώντας προχθές το βράδυ σε εκδήλωση του Κυπροαμερικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ο κ. Ούρμπαντσικ ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι αφοσιωμένοι στο στόχο εξεύρεσης λύσης, και γνωρίζουν ότι η λύση απαιτεί δύσκολες αποφάσεις και θυσίες, όπως είπε. Για να προσθέσει: "Αυτό σημαίνει δύσκολο και ίσως οδυνηρό συμβιβασμό. Συμβιβασμό και από τις δύο κοινότητες. Αξίζει ο συμβιβασμός όταν το αποτέλεσμα θα φέρει σειρά ωφελημάτων, τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή".
Ο Αμερικανός Πρέσβης κάλεσε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να στηρίξουν τις ηγεσίες τους. "Η πολιτική σας ηγεσία" είπε, "έχει ανάγκη να ακούσει από εσάς ότι και εσείς θέλετε επίλυση του προβλήματος. Έχουν ανάγκη να ακούσουν ότι εσείς, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είστε έτοιμοι να ζήσετε κάτω από δύσκολους συμβιβασμούς. Η ηγεσία σας έχει ανάγκη να ακούσει ότι θα τη στηρίξετε όταν θα χρειάζεται τη στήριξή σας για εκείνους τους συμβιβασμούς. Ελπίζω ότι θα τους βοηθήσετε να πράξουν το σωστό".
Ο κ. Ούρμπαντσικ δήλωσε ότι ο ξένος παράγοντας αναμένει από τους Κυπρίους να βρουν λύση που να λειτουργεί για τους ιδίους τους Κυπρίους και διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ο νέος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θα στηρίξουν τους Κυπρίους σε αυτήν τη "δύσκολη πρόκληση" όπως τη χαρακτήρισε.
"Εγώ δεν είμαι Κύπριος", είπε,"και δεν εξαρτάται από εμένα, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τη διεθνή κοινότητα να κάνουμε το σκληρό συμβιβασμό για σας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προσφέρουμε βοήθεια, εάν και όταν μας ζητηθεί".
«Δεν υπήρξαμε τέλειοι»
Ο Αμερικανός Πρεσβευτής, προβαίνοντας σε ένα είδος αυτοκριτικής για τα αμερικανικά λάθη, δήλωσε: "Εμείς στις ΗΠΑ είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε και δεν υπήρξαμε τέλειοι. Αποτύχαμε συχνά να ανταποκριθούμε στα ιδεώδη μας, όπως αρνούμενοι παλαιότερα τα ίσα δικαιώματα για τους έγχρωμους πολίτες. Αλλά χθες οι συμπατριώτες μου εξέλεξαν το γιο ενός Κενιάτη στο ανώτατο αξίωμα".
Ψηφίστε Πρόεδρο από την άλλη κοινότητα
Εντύπωση προκάλεσε ένα μέρος της ομιλίας του προέδρου του ΚΕΒΕ, Μάνθου Μαυρομμάτη, ο οποίος, αφού δήλωσε ότι οι οι εκλογές στις ΗΠΑ μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα, καθώς οι Αμερικανοί ξεπέρασαν τους φόβους και τις προκαταλήψεις τους, ψηφίζοντας ως Πρόεδρο έναν άνθρωπο που αντιπροσωπεύει μια μειονότητα, τόνισε με νόημα: "Και οι Κύπριοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ψηφίσουν για Πρόεδρό τους κάποιον από την άλλη κοινότητα".
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]