Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οδηγίες για το Τεστ Δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ

Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Συνολικά 100 ερωτήσεις, με τέσσερις εναλλακτικές απαντήσεις για κάθε μία από αυτές, θα κληθούν να απαντήσουν (με χρονικό περιθώριο τρεισήμισι ωρών) οι 175.182 υποψήφιοι, που θα λάβουν μέρος στο πρώτο πανελλήνιο Τεστ Γνώσεων και Δεξιοτήτων, που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή, 30 Νοεμβρίου.
Εν όψει της γραπτής εξέτασης της Κυριακής, το ΑΣΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους υποψηφίους, αλλά και 20 ενδεικτικές ερωτήσεις (με τις απαντήσεις τους), ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αντιληφθούν το πνεύμα αυτής της πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίας.

Από το ΑΣΕΠ έχει ήδη εκδοθεί ο πίνακας με τα 1.035 εξεταστικά κέντρα που θα φιλοξενήσουν τη γραπτή δοκιμασία σε όλη τη χώρα (βλ. σελίδες 4-9), και οι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία θα πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως σε ποιο εξεταστικό κέντρο θα πρέπει να παρουσιαστούν. Παράλληλα, θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι το όνομά τους περιλαμβάνεται στην αναρτημένη αλφαβητική κατάσταση των εξεταζομένων που θα διαγωνιστούν στο συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο.
Το ΑΣΕΠ εφιστά την προσοχή στους υποψηφίους, τονίζοντάς τους ότι είναι απαραίτητο να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα που αφορά την προσέλευσή τους στα εξεταστικά κέντρα. Η ώρα προσέλευσης των υποψηφίων έχει καθοριστεί από τις 09.00 έως τις 09.30 και, όπως τονίζεται από το ΑΣΕΠ, δεν θα γίνουν δεκτοί στις εξετάσεις όσοι προσέλθουν με καθυστέρηση πέραν της προκαθορισμένης ώρας.
Ερωτήσεις εξάσκησης
Κατά την είσοδό τους στις αίθουσες, και μέχρι τη διανομή των θεμάτων, οι υποψήφιοι θα λάβουν μαζί με το φύλλο οδηγιών και ένα επιπλέον πακέτο 10-15 ερωτήσεων, οι οποίες θα τους χρησιμεύσουν ως υλικό εξάσκησης. Οι ενδεικτικές ερωτήσεις εξάσκησης, στις οποίες θα έχουν κατάλληλα σημειωθεί και οι ορθές απαντήσεις, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση υλικό εξέτασης, ούτε θα υπολογιστούν στη βαθμολογία της γραπτής δοκιμασίας.
Όπως διευκρινίζεται από το ΑΣΕΠ, το πακέτο των ερωτήσεων θα δοθεί στους υποψηφίους προκειμένου να εξοικειωθούν με το υλικό εξέτασης του Τεστ, καθότι πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή μιας τέτοιου είδους διαδικασίας. Σημειώνεται ότι το υλικό εξάσκησης θα το συλλέξουν οι επιτηρητές κατά τη διανομή των θεμάτων εξέτασης.
Περιθώριο τρεισήμισι ωρών
Η διάρκεια του Τεστ καθορίστηκε στις τρεισήμισι ώρες και ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει από τη διανομή των θεμάτων. Σημειώνεται πως ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι εξεταζόμενοι για να ασχοληθούν με τις ενδεικτικές ερωτήσεις εξάσκησης είναι ανεξάρτητος από τον χρόνο εξέτασης.
Προσοχή, αρνητική βαθμολόγηση
Το Τεστ θα αποτελείται από 100 βαθμολογικά ισοδύναμες ερωτήσεις, με 4 εναλλακτικές απαντήσεις η κάθε μια, οι οποίες θα απαντηθούν με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών σε ειδικό απαντητικό φύλλο.
Στην εξέταση θα εφαρμοστεί και αρνητική βαθμολόγηση, δηλαδή για κάθε εσφαλμένη απάντηση θα αφαιρείται το 1/4 του βαθμού της ερώτησης. Για τον λόγο αυτό, το ΑΣΕΠ τονίζει πως οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να χειριστούν προσεκτικά τις ερωτήσεις στις οποίες δεν γνωρίζουν την ορθή απάντηση.
Το Τεστ δεν αποσκοπεί στον έλεγχο εξειδικευμένων και λεπτομερών γνώσεων, αλλά εξετάζει τον βαθμό επάρκειας των συμμετεχόντων σε γνώσεις γενικής παιδείας και τον βαθμό καλλιέργειας βασικών νοητικών τους δεξιοτήτων. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το ΑΣΕΠ, η θεματολογία των ερωτήσεων της εξέτασης στοχεύει «στην αξιολόγηση της συνολικής τους κατάρτισης και του υπόβαθρου γνώσεων και δεξιοτήτων που διαθέτουν προκειμένου να ανταποκριθούν ως σκεπτόμενοι και συνειδητοί πολίτες».
Σωστή διαχείριση του χρόνου
Παράλληλα το ΑΣΕΠ συνιστά στους εξεταζόμενους να διαχειριστούν σωστά τον χρόνο που
Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να χειριστούν προσεκτικά τις ερωτήσεις στις οποίες δεν γνωρίζουν την ορθή απάντηση, επειδή θα εφαρμοστεί και αρνητική βαθμολόγηση
θα τους δοθεί για την απάντηση των ερωτήσεων, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους.
Κατά το ΑΣΕΠ, καλή πρακτική συνιστά μια γρήγορη πρώτη ανάγνωση του συνόλου των ερωτήσεων, προκειμένου οι υποψήφιοι να σταθμίσουν πόσες και ποιες ερωτήσεις παρουσιάζουν γι΄ αυτούς τη μεγαλύτερη ευκολία, ώστε να αρχίσουν από αυτές, κατανέμοντας ανάλογα και τον υπόλοιπο διαθέσιμο χρόνο.
Αντίστοιχα ερωτήσεις που, κατά την πρώτη απόπειρα προσέγγισής τους, φαίνεται να απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που τους αναλογεί, καλό είναι- σύμφωνα με το ΑΣΕΠ- να αφήνονται για το τέλος.
Ερωτήσεις που αφορούν την κατανόηση κειμένου ή απαιτούν μια σειρά συλλογισμών για να απαντηθούν, είναι λογικό ότι χρειάζονται συγκριτικά περισσότερο χρόνο από ό,τι πιο απλής μορφής ερωτήσεις ή ερωτήσεις που ελέγχουν μια προϋπάρχουσα γνώση. Σε περίπτωση που οι εξεταζόμενοι (έπειτα από προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση των δεδομένων της ερώτησης) εντοπίσουν κατευθείαν την ορθή απάντηση μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών, καλό είναι να απαντούν αμέσως και να προχωρούν χωρίς χρονοτριβή στην επόμενη ερώτηση.
Διά της εις άτοπον απαγωγής
Σε διαφορετική περίπτωση, οι εξεταζόμενοι μπορούν να δοκιμάσουν να οδηγηθούν στην ορθή απάντηση και διά της εις άτοπον απαγωγής (δηλαδή, αφού δεν μπορεί να είναι σωστό ούτε το α, ούτε το β, ούτε το γ, τότε είναι σωστό το δ ). Τέλος, συνιστάται στους εξεταζόμενους να κατανείμουν έτσι τον χρόνο τους, ώστε να έχουν αρκετή ώρα στη διάθεσή τους για προσεκτική μεταφορά των απαντήσεών τους από το πρόχειρο στο απαντητικό φύλλο. Μόνο να κερδίσουν έχουν οι υποψήφιοι
Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι στο Τεστ, θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν κατά την επόμενη τριετία σε διαγωνισμούς πρόσληψης με σειρά προτεραιότητας.
Από το ΑΣΕΠ τονίζεται πως η εξέταση του Τεστ είναι προς όφελος των συμμετεχόντων, καθώς - ακόμη και στην περίπτωση που η επίδοσή τους είναι σχετικά χαμηλή- θα τους προσφέρει πρόσθετο αριθμό μορίων έναντι των υποψηφίων που δεν δήλωσαν συμμετοχή στο Τεστ.

20 ενδεικτικά παραδείγματα ερωτήσεων

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]