Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η δημοσιογραφία της παρακμής και η χειραγώγηση της εξουσίας

Οι λύκοι που φόρεσαν προβιά

και τα τσομπανόσκυλα

που τρέχουν για ένα ξερό κόκαλο

Στο e-mail του ιστολογίου έφθασε ένα μήνυμα που σίγουρα δεν ανήκει στο «ρεύμα» και που προκαλεί φυσιολογικές απορίες. Υποχρέωση του ιστολογίου είναι η δημοσίευσή του, προτείνοντας στους αναγνώστες την περίσκεψη στην ανάγνωσή του, αλλά και μετά από αυτήν.
"Αγαπητέ Κωνσταντίνε,
παρακολουθώ το ιστολόγιό σου, όπως και πολλά άλλα (ειδησεογραφικά) και πήρα το θάρρος να στείλω και τις δικές μου σκέψεις και παρατηρήσεις για το «Μέγα σκάνδαλο» της μονής Βατοπεδίου. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι της Εκκλησίας και ούτε παρατρεχάμενος κανενός από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου.
Όμως, παρακολουθώντας το όλο θέμα «Βατοπέδι» από την αρχή, έχω ενοχληθεί από την ένταση, το πάθος (ή μίσος;) και την "αντικειμενικότητα" με την οποία τα ΜΜΕ ασχολούνται με αυτό το συγκεκριμένο σκάνδαλο, "αγνοώντας" μύρια άλλα που επιφέρουν μεγαλύτερες απώλειες οικονομικού, ηθικού και εθνικού περιεχομένου.

Κατ’ αρχάς πρέπει να αποδεχθώ πως το θέμα με τους καλόγερους (Εφραίμ, Αρσένιο και ίσως και με άλλους) είναι καθαρα ηθικό και έχει να κάνει με την ακτημοσύνη την οποία θα έπρεπε να τους διακατέχει. Αυτόματα λοιπόν εξάγεται το συμπέρασμα πως λάθος έκαναν, να ασχοληθούν (τόσο έντονα τουλαχιστον) με τα κοσμικά και να δώσουν λαβές σε πολλούς «ενδιαφερόμενους» ώστε να χτυπήσουν τον μοναχισμό και κατ’ επέκταση την Ορθοδοξία.
Αλλά, η έκταση του σκανδάλου οφείλεται κύρια στα ΜΜΕ, τα οποία ανακάλυψαν θέμα που ανεβάζει την τηλεθέαση, πουλάει περισσότερα φύλλα και ίσως να ρίξει και την κυβέρνηση Καραμανλή (που τους έκοψε τις «παροχές» και τις κρατικές διαφημίσεις).
«Ουκ εν τω πολλώ το ευ»! Φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει οι διάφοροι «δημοσιογραφούντες» πως έχουν ξεφύγει κατά πολύ και έχει αρχίσει να βγαίνει όλος ο οχετός και η μπόχα (ακόμη και αυτή που δεν ήθελαν να βγάλουν στη φόρα…). Φυσικό και επόμενο ήταν, να ξεσκεπαστούν πολλά κα διάφορα και κυρίως, να ξεσκεπαστούν τα «συμφέροντα» διαφόρων παραγόντων. Προσωπικά, περιμένω τη στιγμή που θα αρχίσουν να ξεσκεπάζονται τα συμφέροντα των διαφόρων καναλαρχών, ίσως κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως, κάποιων δημοσιογράφων «που κινούν γη και ουρανό» προκειμένου να ικανοποιήσουν το δυνατόν περισσότερο τις ορέξεις των εργοδοτών τους.
Δεν χρειάζεται η παράθεση ονομάτων. Απλή παρατήρηση από τους τηλεθεατές ων ειδήσεων, των διαφόρων πολιτικών εκπομπών της τηλεόρασης και των αναγνωστών των εφημερίδων, αρκεί για να καταλάβει και ο πλέον αδαής το μέγεθος της επίθεσης (κυρίως στην κυβέρνηση) και την ποιότητα των επιχειρημάτων.
Δεν βρήκε ποτέ, κανείς δημοσιογράφος, κάποια παρανομία, κάποια συναλλαγή, των εργοδοτών του με την κυβέρνηση; Ποτέ δεν υπέπεσε στην αντίληψη των «αδέκαστων» δημοσιογραφούντων κάποιο σκάνδαλο μέσα στους δικούς τους χώρους; Ποτέ δεν είδαν δεν άκουσαν ή δεν κατάλαβαν ότι τα «μαγαζιά» στα οποία εργάζονται, συναλάσσονται και υποστηρίζουν με αυτούς που τους προσφέρουν περισσότερα; Πόσα χρωστάνε οι καναλάρχες στο δημόσιο μόνο από την μη απόδοση Φ.Π.Α; Πόσα χρωστάνε οι καναλάρχες και δεν πληρώνουν (επί 20ετία) αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούνε ελεύθεροι και να πλουτίζουν ακόμη περισσότερο στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη;
Αυτά δεν τα βλέπουν οι «δημοσιογράφοι», οι «παντογνώστες», οι άνθρωποι που γράφουν καθ’ υπόδειξη και όχι κατά συνείδηση; Βέβαια, ξέχασα πως εάν έγραφαν κατά συνείδηση, θα είχαν απολυθεί από την πρώτη ημέρα της εργασίας τους. Αλλά, η αναπαραγωγή του ψεύδους, η κατ΄ εξακολούθηση παραποίηση των γεγονότων προς όφελος συγκεκριμένων (αλλά και των ιδίων), η δημιουργία κλίματος πανικού και χάους, πόσο τελικά οφελεί αυτό που πρεσβεύουν (δημοσογραφία) και πόσο τον τόπο;
Η τέταρτη εξουσία εδώ και χρόνια έχει τα ηνία σε όλα, μα κανείς δεν τολμά να καυτηριάσει το γεγονός αυτό. Κανείς δεν τολμά να τα βάλει με ανθρωπάκια που κρύβονται πίσω από εκδοτικά συμφέροντα. Σχεδόν όλοι μένουν απαθείς, σκεπτόμενοι (προφανώς): «εγώ θα τα βάλω με τα σκατά και τα αποβράσματα;»
Προσφάτως δε, συναντώ τις ίδιες τακτικές και πρακτικές και μέσα στο διαδίκτυο και στα blogs και διαπιστώνω πως σχεδόν κανεις bloger δεν ξεμπροστιάζει τον συρφετό που έχει αρχίσει να μετακινείται προκειμένου να χρησιμοποιήσει την επικοινωνία και τον λόγο των πολιτών, για να περάσει «ειδήσεις» και να δημιουργήσει «κλίμα». Αυτή η «μεταχείριση» του μέσου, εξοργίζει εμένα τον απλό πολίτη και μου δημιουργεί τελικά την αίσθηση πως κι εσείς οι «αγνοί» blogers είστε ίδιοι…
Εάν ποδοσφαιροποιήσω τα δρώμενα, θα έλεγα πως:
Βατοπέδι – ΜΜΕ σημειώσατε 0-10
Πολίτες – ΜΜΕ σημειώσατε 0-100
Δυστυχώς, ο μεγάλος χαμένος είναι οι πολίτες, που όλοι προσπαθούν να τους γελάσουν, να τους εκμεταλλευτούν και να τους αρπάξουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!! Και αυτοί που μπορούν να τους υπερασπίσουν (οι αγνοί blogers) ασχολούνται και πολλαπλασιάζουν τις «παγίδες» των «επιτήδειων δημοσιογράφων»…

Ένας αναγνώστης
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Συμφωνώ απόλυτα. Δυστυχώς.

    Ως δημοσιογράφος, φοβάμαι και ντρέπομαι για τον τρόπο που οι διάσημοι του τόπου μας δημοσιογράφοι χειρίζονται αυτό το συγκεκριμένο θέμα αλλά και διάφορα άλλα που "προκαλούν" τηλεθέαση. Μόνον όταν η μοίρα τους τάξει να γίνουν "αυτό που κορόϊδευαν" όπως λέει στη στήλη ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ του ΣΚΑΙ η 10χρονη Ιριδα Παπακώστα, θα καταλάβουν ότι υπάρχει και ο πραγματικά αντικειμενικός τρόπος αντιμετώπισης των διάφορων θεμάτων.
    Με εκτίμηση
    Θεοδοσία Κοντζόγλου
    Μέλος ΕΣΗΕΑ
    http//: theocontzo2@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]