Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένταση στα Σκόπια μετά την "απόσυρση" Ντιμιτρόφ

"Οφελημένη βγαίνει μόνο η Αθήνα"

Αντιδράσεις προκάλεσε στα Σκόπια η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, να παύσει τον διαπραγματευτή της χώρας στη διαπραγμάτευση για το όνομα, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν την απόφαση του προέδρου «καταστροφική» για τη θέση της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία και «ενέργεια που εξυπηρετεί την τακτική της Αθήνας».
Δεν είναι βέβαιο ότι από την κυβέρνηση θα υποστηριχθεί ως νέος διαπραγματευτής ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Μάρτιν Πρότουγκερ, ο οποίος τους τελευταίους μήνες συμμετείχε στις συναντήσεις με τον κ. Νίμιτς.

Παράλληλα, πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ότι ο κ. Τσερβενκόφσκι προχώρησε στην παύση του κ. Ντιμιτρόφ, διότι θέλει να αποστασιοποιηθεί πλήρως από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο θέμα της ονομασίας. Αλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε, μιλώντας προχθές στη Βουλή, ότι δεν μπορεί να λύσει το θέμα της ονομασίας χωρίς τη συναίνεση του κ. Γκρούεφσκι, ενώ ο πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει στις επιλογές του χωρίς τη συνεργασία του προέδρου, λόγω της αυξημένης κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Στην ίδια συζήτηση, που έκλεισε με την υιοθέτηση ψηφίσματος, που καλεί σε εθνική ενότητα και ενιαία στρατηγική για το όνομα, ο κ. Γκρούεφσκι αποδοκίμασε εμμέσως τις κατά καιρούς αναφορές του κ. Τσερβενκόφσκι, χαρακτηρίζοντας «αφελή» τη θέση ότι εάν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, τα υπόλοιπα θέματα μπορούν να διευθετηθούν καλύτερα μετά την ένταξη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ
Ο ίδιος ο κ. Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την απομάκρυνσή του από τις διαπραγματεύσεις. «Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη διαφωνία μου με τον ισχυρισμό ότι στο όνομα της ενότητας ανακαλείται από τα καθήκοντά του ο άνθρωπος που δημόσια απηύθυνε έκκληση για ενιαία, μη κομματικοποιημένη εθνική στάση και εργάστηκε γι' αυτήν. Ο χρόνος θα δείξει εάν η απόφαση αυτή συμβάλλει στην ενίσχυση της ενότητας ή θα παγιώσει τις διαφορές», δήλωσε.
ΗΠΑ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη λύσης σύντομα. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία με συμβουλές και βοήθεια προς τις μακεδονικές αρχές - ο συνάδελφός μου στην Αθήνα θα κάνει το ίδιο όσον αφορά την ελληνική ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι «η λύση θα πρέπει να δοθεί από τις δύο χώρες» και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στη Συμμαχία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]