Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τζο Μπάιντεν: Ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Είναι γνωστός φιλέλληνας

Ο Τζο Μπάιντεν, ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1942 στο Σκράντον της Πενσυλβάνια και έχει πτυχίο Bachelor από το University of Delaware, καθώς και πτυχίο Νομικής από το Syracuse University.
Παντρεύτηκε το 1966 τη Νίλια Χάντερ ενώ ήταν ακόμη φοιτητής της Νομικής. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά - μία κόρη και δύο γιους.
Ο Μπάιντεν εξελέγη στη Γερουσία για πρώτη φορά το 1972. Έξι εβδομάδες αργότερα, η σύζυγός του και η νεογέννητη κόρη τους σκοτώθηκαν σε τροχαίο ατύχημα, στο οποίο τραυματίστηκαν σοβαρά και οι δύο γιοι του. Θέλησε να παραιτηθεί από τη θέση του, αλλά πείστηκε από τον ηγέτη της πλειοψηφίας να μην το κάνει. Ο Μπάιντεν ορκίστηκε για την ανάληψη των καθηκόντων του, δίπλα στο κρεβάτι ενός από τους τραυματισμένους γιους του. Και τα δύο αγόρια ανέκαμψαν πλήρως.

Επί πέντε χρόνια φρόντιζε μόνος του τα παιδιά και πηγαινοερχόταν προς και από την Ουάσινγκτον - ταξίδι συνολικά τριών ωρών - κάθε μέρα, μία πρακτική που συνεχίζει ακόμη και σήμερα.
Γνώρισε τη δασκάλα Τζιλ Τρέισι Τζέικομπς το 1975, με την οποία παντρεύτηκε το 1977. Απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο ένας από τους γιους του Μπάϊντεν είναι ο γενικός εισαγγελέας του Ντελαγουέρ που υπηρετεί στην Εθνοφρουρά και κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στο Ιράκ.
Ο Μπάιντεν αποφοίτησε από τους τελευταίους της τάξης του, τόσο από το Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέρ, όσο και από το Πανεπιστήμιο Syracuse. Eγινε δεκτός στο Δικηγορικό Σύλλογο του Ντελαγουέρ το 1969 και άσκησε τη δικηγορία για αρκετά χρόνια. Το 1970, εξελέγη στο Συμβούλιο της επαρχίας Νιού Κασλ και υπηρέτησε για δύο χρόνια, μέχρις ότου εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ το 1972. Εκτοτε εκλέγεται συνεχώς.
Ο Μπάιντεν είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και ανώτερο μέλος στη Δικαστική Επιτροπή. Κατατάσσεται ανάμεσα στους πλέον φιλελεύθερους γερουσιαστές, από αρκετές ομάδες που τηρούν αρχεία με τις ψήφους των γερουσιαστών. Ηταν αντίθετος στις υποψηφιότητες των συντηρητικών δικαστών Κλάρενς Τόμας, Σάμιουελ Αλίτο και Τζον Ρόμπερτς για το Ανώτατο Δικαστήριο.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, ήταν από τους θερμότερους υπέρμαχους για την ανάληψη δράσης για την προστασία των Βοσνίων μουσουλμάνων.
Οταν η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε τη διεξαγωγή πολέμου με το Ιράκ, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν πιθανότατα άλλη επιλογή από το να απομακρύνουν τον Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν. Ηταν αντίθετος ωστόσο στη μονομερή ανάληψη δράσης και πίστευε ότι θα έπρεπε να καταφύγουν σε πόλεμο, μόνο αφού θα είχαν εξαντληθεί όλες οι διπλωματικές οδοί. Ηταν επίσης αντίθετος στην επιλογή του Τζορτζ Μπους να αυξήσει την αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ προκειμένου να καταστείλει τη βία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]