Ε.Ε.: Έφθασε η ώρα για λύση του Σκοπιανού
Και τώρα αρχίζουν οι πιέσεις
Η Επιτροπή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική ένταση στην χώρα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και ο διάλογος με την αντιπολίτευση ήταν περιορισμένος»
Tους ιδιαίτερους κινδύνους που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεών τους με την ΕΕ υπογράμμισε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση κοινοτικός Επίτροπος Ολι Ρεν, παρουσιάζοντας τις ετήσιες εκθέσεις για την πρόοδο που έχουν επιτελέσει οι χώρες αυτές στην πορεία τους προς την προσχώρηση στην ενωμένη Ευρώπη.
Αναφορικά με την Τουρκία, ο Επίτροπος σημείωσε την περιορισμένη πρόοδο που σημειώθηκε το τελευταίο έτος.
Ερωτηθείς για τη στάση της στο Κυπριακό, τόνισε ότι θα πρέπει να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες για την επίλυσή του και κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αποδεχθεί κάθε σχέδιο λύσης του προβλήματος, υπό τον όρο ότι θα είναι συμβατό προς τα δεδομένα της ΕΕ και θα οδηγεί στη δημιουργία ενιαίου και λειτουργικού κράτους.
Σε ερώτηση για ποιους λόγους η Επιτροπή δεν θεωρεί την ΠΓΔΜ ικανή να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Επίτροπος σημείωσε ότι όχι μόνο η Επιτροπή, αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, διαπίστωσαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών.
Σε σχέση με την εκκρεμότητα με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ο Ολι Ρεν ανέφερε ότι αν και δεν αποτελεί τμήμα του διαπραγματευτικού πλαισίου της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, η Επιτροπή θεωρεί πως έφθασε η ώρα για την επίλυσή του και τόνισε πως ενθαρρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση. Ο Επίτροπος ανέφερε τέλος ότι το 2009, κατά πάσα πιθανότητα, θα καταργηθεί η «βίζα» για τους πολίτες της χώρας που εισέρχονται στην ΕΕ.
Η έκθεση της Κομισιόν για τα Σκόπια
Επισημαίνοντας μια σειρά αρνητικών εξελίξεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ τον τελευταίο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, δεν εισηγείται συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.
Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρεται στα επεισόδια που παρατηρήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ της 1ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι η διεξαγωγή των εκλογών δεν έγινε με τρόπο σύμφωνο προς τους διεθνείς κανόνες. Επιπλέον, η έκθεση, σημειώνει τον περιορισμένο πολιτικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας χαρακτηρίζονται «αμφιλεγόμενες».
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η πολιτική ένταση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και ο διάλογος με την αντιπολίτευση ήταν περιορισμένος».
Επίσης, η Επιτροπή σημειώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της αστυνομίας, ωστόσο, τονίζει την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για μια πιο διαφανή και ανεξάρτητη από πολιτικές παρεμβάσεις, δημόσια διοίκηση. Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, επισημαίνεται η ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων, ειδικότερα, στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και στη διεξαγωγή των προεκλογικών εκστρατειών.
Μικρή πρόοδος σημειώνεται και σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ωστόσο, σε ζητήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα χρήσης των γλωσσών και της ισότιμης εκπροσώπησης, βάσει της Συμφωνίας της Οχρίδας, η Επιτροπή παρατηρεί μεγαλύτερη πρόοδο.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, η έκθεση της Επιτροπής περιέχει σημαντικές αναφορές.
Η Επιτροπή σημειώνει, αρχικά, ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι στενές και καλύπτουν πολλούς τομείς, κυρίως οικονομικού και επενδυτικού χαρακτήρα και ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για τη συγχρηματοδότηση οδικών μεταφορικών αρτηριών, στο πλαίσιο του Trans European Transport Network της ΕΕ.
Ωστόσο, συνεχίζει η Επιτροπή, «οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να επηρεάζονται από το ανεπίλυτο ζήτημα του ονόματος» και συμπληρώνει ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται πράξεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».
Επίσης, για πρώτη φορά, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, τονίζοντας ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει θεμελιώδους σημασίας».
Σημειώνεται, ακόμη, ότι το ζήτημα του ονόματος προκαλεί διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων στην εσωτερική πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ και ότι παρά τις τακτικές συναντήσεις μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, «υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο επίτευξης συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Τέλος, σχετικά με τα περιφερειακά ζητήματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΠΓΔΜ, σημειώνεται ότι «η περιφερειακή συνεργασία και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας συνιστούν βασικό στοιχείο της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...