Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το νόημα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια

του Ευάγγελου Τριανταφύλλου

Ανεξαρτήτως του ποιά πιστεύουμε ότι θα είναι η τελική έκβαση της διπλωματικής μάχης για το ζήτημα της ονομασίας, ένα είναι σίγουρο, η θετική έκβαση απαιτεί χρόνο , αποφασιστικότητα και κυρίως, έργο. Ένα έτος είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απαιτείται, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε μέρος των μέσων που διαθέτουμε έτσι ώστε η θέση της Ελλάδας να ενισχυθεί ως προς τα εχθρικά απεναντί μας κράτη σε αυτό το ζήτημα. [Ηνωμένες Πολιτείες - Τουρκία - Μ. Βρεταννία].
Στην εξέλιξη της αντιπαράθεσης για το όνομα Μακεδονία αλλά και για ότι καινοφανές [όπως «Μακεδονικό» έθνος – «Μακεδονική» γλώσσα - καταπίεση «Αιγαιατών Μακεδόνων» στην Ελλάδα] εφευρίσκουν οι γείτονες και οι πάτρωνές τους – με νέα δεδομένα σε πλανητική κλίμακα μετά την κρίση του Καυκάσου – θα εμφανιστούν θετικές συγκυρίες για εμάς [όσον αφορά το όνομα Μακεδονία] αλλά μακροπρόθεσμα αρνητικές αν δεν τις εκμεταλλευθούμε, όπως η επανεμφάνιση του Αλβανικού αλυτρωτισμού εντός της Fyrom.

Η σχετικά επιτυχής για τους Αμερικανούς επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, ωθεί (για διάφορους λόγους) το State Department στην εξεύρεση της καλύτερης για τους ίδιους λύσης, δηλαδή της ενσωμάτωσής του εντός του Αλβανικού κράτους. Είναι μια απόφαση, η υλοποίηση της οποίας εκτιμάται ότι θα απαιτήσει την συνδρομή και άλλων Νατοϊκών εταίρων. Η Ενέργεια αυτή, ίσως συμπεριλάβει τους Αλβανούς του Τετόβου, με μεσοπρόθεσμο στόχο το καθεστώς ευρείας αυτονομίας, και μέσω ανεξαρτησίας [σύστημα Κοσόβου], ενσωμάτωση στο Αλβανικό κράτος. Επειδή όμως αυτού του τύπου οι μεταβολές δεν πραγματοποιούνται χωρίς αίμα, ας είμαστε προετοιμασμένοι για την επανεμφάνιση του UCK, με άλλη όμως ονομασία. [UCT πιθανότατα]
Απροσδιόριστη παραμένει η πρόβλεψη του εύρους, κατεύθυνσης καθώς και της εντάσεως των ενεργειών της τότε Ρωσικής διπλωματίας, για την αποτροπή νέων τετελεσμένων στην περιοχή. Η επίγνωση των προθέσεων της άλλης πλευράς [της Αμερικανικής και των προθύμων], θα ωθήσει την Ρωσία σε αύξηση της πίεσης των Αμερικανικών συμφερόντων και σε άλλα μέτωπα. [Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή]. Ελέγχεται ήδη η πιθανότητα σύμπραξης με την Σερβία για την αποκοπή από το Κόσοβο της κατοικημένης από Σέρβους περιοχής της Μιτρόβιτσα. Όσον αφορά την Fyrom , η Ρωσία θα ήθελε να παραμείνει το status quo ως έχει, γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι είναι αδύνατον. [Άρα, θα θέλει να έχει λόγο στη μεταβολή] Γεγονός είναι ότι σε πιθανή αλλαγή – δεύτερη φορά - συνόρων στα Βαλκάνια, όλες οι Βαλκανικές χώρες θα αντιδράσουν, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά. [Στο πρώτο - του Κοσόβου, αλλά κυρίως στο δεύτερο θέμα – της Fyrom] Γνωρίζοντας μέρος αυτών των σχεδίων, κρίνονται απαραίτητες κάποιες αλλαγές της πολιτικής μας. Στην πρόκληση αυτή του διαμελισμού της μικράς, αλλά ενοχλητικής γείτονος, δεν διαφαίνεται μόνον η λύση του ζητήματος της ονομασίας αλλά και η δυνατότητά μας για την απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων αδελφών μας της περιοχής Μοναστηρίου – Αχρίδος. Συνεκτιμώντας τον Βουλγαρικό παράγοντα αλλά και το Σερβικό στοιχείο του Kumanovo, η χώρα αυτή θα μοιραστεί στα τρία η στα τέσσερα, αυτό εξαρτάται μόνον από εμάς.
Το αναμενόμενο εμπόδιο στις όποιες ενέργειές μας θα είναι σίγουρα η Τουρκία και οι ενέργειές της, κυρίως στο Αιγαίο αλλά και τη Θράκη. [Η Κύπρος αποτελεί μια διαφορετική συνιστώσα]. Η αναγκαία πολιτική βούληση, σε συνδυασμό με κάποια δις ευρώ επιπλέον για τους κατάλληλους [άλλης τάξης μεγέθους] εξοπλισμούς, και η μετατροπή του αμυντικού μας δόγματος, σε αποτρεπτικό μέσω προβολής ισχύος, είναι οι απαραίτητες συνθήκες, για την ειρηνική επίλυση – επιλογή μας είναι – όλων των Ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Η αληθινή ανεξαρτησία της Ελλάδος εξαρτάται μόνον από την δυνατότητά της να επιβάλλει την θέλησή της στους άλλους και όχι από την υποταγή στην θέληση ανερχόμενων περιφερειακών Δυνάμεων.

Ο κ. Τριανταφύλλου είναι συνταξιούχος
του ΟΤΕ και κάτοικος Φλωρίνης

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]