Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρίσι: Αφιέρωμα στην Ελληνική Αντίσταση του 1940-1944

Ήταν ένας αγώνας ανεπανάληπτος...

Εγκαινιάστηκε χθες στο Παρίσι η έκθεση με τίτλο, «Αφιέρωμα στην Ελλάδα της Αντίστασης, 1940-1944», η οποία και θα διαρκέσει έως 4 Νοεμβρίου.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας-ηλικιωμένοι που έζησαν τη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, νεαροί φοιτητές και εργαζόμενοι-παρακολούθησαν στο Memorial Leclerc de Hautecloque et de la Liberation de Paris - Musee Jean Moulin, τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.

Τα έργα της έκθεσης συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του ζεύγους Mιλιέξ. Το 1945, ο Roger Milliex (1913-2006), λόγιος, συγγραφέας και πρώην διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας και η σύζυγός του συγγραφέας Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ (1920-2005) είχαν απευθύνει έκκληση στους Γάλλους διανοούμενους και καλλιτέχνες για μία τιμητική δωρεά στον ελληνικό λαό και την αντίστασή του στους κατακτητές το διάστημα 1940-1944.
«Ήταν ένας αγώνας ανεπανάληπτος, μοναδικός. Η αντίσταση των Ελλήνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία αποτέλεσε μάθημα προς μίμηση για ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε στην ομιλία του, κατά τα εγκαίνια, ο κ. Renaud Donnedieu de Vabres, πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρέσβης παρά τω Προέδρω για την πολιτιστική διάσταση της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τη στάση των Ελλήνων στην επίθεση της Ιταλίας που κατέπληξε ολόκληρη την Ευρώπη και την αντίστασή τους στις γερμανικές δυνάμεις στα μέτωπα της Μακεδονίας, της Θράκης αλλά και σ΄ εκείνα της Αφρικής με τις συμμαχικές δυνάμεις, για το κίνημα της αντίστασης στην ηπειρωτική χώρα, στις πόλεις και την ύπαιθρο, μίλησε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβωλόπουλος, ενώ στην πρωτοβουλία του ζεύγους Μιλιέξ να τιμηθεί η αντίσταση των Ελλήνων από καλλιτέχνες και διανοούμενους στη Γαλλία και στη δωρεά της συλλογής στην Πινακοθήκη, αναφέρθηκε στην ομιλία της η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Στα εγκαίνια χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Ελλάδος στην Γαλλία κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμβολική σημασία του θέματος της έκθεσης, του χρόνου (Γαλλική Προεδρία) και του χώρου (Μουσείο Γαλλικής Αντίστασης) όπου αυτή φιλοξενείται.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της κ. Catherine Vieu-Charier, Αντιδημάρχου για τη «Μνήμη και τους βετεράνους», η οποία, αφού ευχαρίστησε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τον πρόεδρό του καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη για τη δυνατότητα που έδωσε στους Γάλλους να γνωρίσουν από κοντά τη συλλογή αλλά και την ελληνική αντίσταση, τόνισε τη σημασία του αγώνα των Ελλήνων για την έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εξήρε στιγμές της αντίστασης όπως την υποστολή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη από τους Μανώλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco, πρέσβης κ. Γιώργος Αναστασόπουλος, ο πρέσβης Πολιτισμού της Ελλάδας στη Γαλλική Προεδρία κ. Γ. Αρχιμανδρίτης, η δήμαρχος του 15ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας όπου και το Μουσείο Jean Moulin, η διευθύντρια πολιτιστικών υποθέσεων του Δήμου Παρισίων, και πλήθος κόσμου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]