Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ταλάτ θέλει δύο ισοδύναμα κράτη στην Κύπρο

Αρνήθηκε την καλή θέληση του Χριστόφια

"Η Αγγλία αρνήθηκε να συμμετέχει το 1974

στην επέμβαση μαζί με τους Τούρκους"


Την τουρκοκυπριακή θέση για «δημιουργία δύο ισοδύναμων κρατών στην Κύπρο» εξέθεσε ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣτΕ), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, κατά την χθεσινή του επίσκεψη στο Στρασβούργο.
Ο κ. Ταλάτ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας, ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι του ΣτΕ στο πλαίσιο της εβδομάδας για τον διαπολιτιστικό διάλογο.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο κ. Ταλάτ αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «δεν προέρχονται από την Τουρκία, όπως ισχυρίζεται ο κ. Χριστόφιας, αλλά από την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία δε θέλει να μοιρασθεί την κυριαρχία της Κύπρου με τους Τουρκοκυπρίους».

«Θεωρώ τις διαπραγματεύσεις ως βελτίωση, είπε, το βασικό όμως πρόβλημα είναι η αδυναμία των Ελληνοκυπρίων να δώσουν ισότητα στους Τουρκοκύπριους» και διατύπωσε την εκτίμησή του:
«Σαν τουρκοκυπριακή πλευρά, θέλουμε να καθιερώσουμε ένα νέο κράτος συνεργασίας στην Κύπρο, που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο λαών, και που να αποτελείται από δύο ισοδύναμα κράτη. Πιστεύουμε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να ενοποιηθεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο και ότι μπορούμε να σταθούμε διεθνώς με μια ενιαία διεθνή ταυτότητα».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου και ΕΕ, υποστήριξε ότι: «Αν και αδίκως έχει γίνει δεκτή στην ΕΕ, χωρίς την έγκριση των Τουρκοκυπρίων, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν ότι το νέο κράτος, που θα αποτελείται από δύο εταίρους, θα γίνει μέλος της ΕΕ. Πιστεύουμε στις ίδιες αρχές, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους Τουρκοκύπριους από απειλές, που προκύπτουν από παρανοήσεις στην ιστορία».
Ισχυρίσθηκε ακόμη, ότι τα προβλήματα στην Κύπρο είχαν ξεκινήσει από το 1963, από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της νήσου, και υπογράμμισε επανειλημμένως το «θετικό ρόλο της Τουρκίας», ως εγγυήτριας χώρας: «Το πρόβλημα της Κύπρου είναι το πρόβλημα συγκατοίκησης δύο λαών σε ένα μικρό νησί. Οι Τουρκοκύπριοι από τη δεκαετία του '50 είχαν μια ενιαία επιθυμία, τη συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση του νησιού με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να καθορίζουν το μέλλον τους».
«Οι αντιπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων είχαν αρχίσει τις συζητήσεις το 1968 για το πώς θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα, που προέκυψε εξαιτίας της πειρατείας των Ελληνοκυπρίων επί της Δημοκρατίας το 1960», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος εμμέσως στις θέσεις του Κύπριου Προέδρου, ο οποίος από το ίδιο βήμα την προηγουμένη μέρα, είχε υπογραμμίσει ότι «δεν θα υπάρξει κατάληξη, αν δεν το θελήσει η Τουρκία», ο κ. Ταλάτ τόνισε: «Γνωρίζω ότι σε πολλές ομιλίες, στον ίδιο αυτό χώρο, παρουσιάσθηκε η Τουρκία ως ο κύριος υπαίτιος του προβλήματος. Εντούτοις, όταν αναγκάστηκε να επέμβει στο νησί το 1974, το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ήδη εκεί».
Αφού αναφέρθηκε στο πραξικόπημα με την υποστήριξη της χούντας στην Ελλάδα, διατύπωσε: «Η Τουρκία είχε προτείνει να επέμβει μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, που είναι μια άλλη εγγυήτρια χώρα. Απορρίφθηκε όμως και αναγκάσθηκε να εκπληρώσει αυτό το καθήκον μόνη της».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επωφελούμενος του βήματος του ΣτΕ, έσπευσε να προτρέψει την Ολομέλεια να εγκρίνει τις τροπολογίες, που οι Τούρκοι βουλευτές είχαν υποβάλλει σε σχετικό ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων για την Κύπρο, το οποίο χαρακτήρισε «ελλειπές».
Οι τροπολογίες των Τούρκων βουλευτών (22 σε σύνολο 34) απερρίφθησαν όλες από την Ολομέλεια. Στην πλειονότητά τους ζητούσαν να απαλειφθούν από το κείμενο εκφράσεις, όπως «Κυπριακή Δημοκρατία». Για δε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, να χρησιμοποιείται απλώς το όνομά του χωρίς την ιδιότητα, ώστε, όπως έλεγαν, «να υπάρχει ισοδυναμία προσφώνησης» με τον κ. Ταλάτ. Ζητούσαν, επίσης, να απαλειφθούν οι λέξεις «κοινότητα» ή «κοινότητες» και αντ' αυτών να χρησιμοποιούνται οι λέξεις «μέρος» ή «μέρη» (parties).
Εκφράζοντας την αντίθεσή του, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, Άνδρος Κυπριανού, υποστήριξε ότι όλες αυτές οι τροπολογίες εξυπηρετούν το βασικό στόχο της Τουρκίας που είναι να «να περάσει την ιδέα για δύο ξεχωριστά κράτη».
Πριν διενεργθεί η ψηφοφορία στο ημικύκλιο, η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, με εσωτερική ψηφοφορία, είχε ήδη απορρίψει όλες τις τροπολογίες.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]