Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσερβένκοφσκι: "Είμαστε έτοιμοι για έναν δίκαιο συμβιβασμό"

Συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ

με τον Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης


Στην ανάγκη να εκπληρωθούν από την ΠΓΔΜ τα κριτήρια για την προσχώρησή της στην ΕΕ και να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Όλι Ρεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, μετά την ολοκλήρωση συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες.
Ο Όλι Ρεν έκανε λόγο για «ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση» που είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Η Επιτροπή και τα κράτη - μέλη στηρίζουν τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ, η οποία εξαρτάται, ωστόσο, από την εκπλήρωση των προενταξιακών κριτηρίων, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την «κομβική σημασία» της εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ο.Ρεν κάλεσε την ΠΓΔΜ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη και δίκαιη διεξαγωγή των μελλοντικών εκλογών στη χώρα.
Σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει καταγραφεί στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και της αστυνομίας, καθώς και στη νομοθεσία σχετικά με γλωσσικά θέματα.
Ωστόσο, ο Επίτροπος τόνισε ότι απαιτούνται ακόμα «σημαντικές προσπάθειες» και σημείωσε πως η Επιτροπή θα παρουσιάσει αναλυτικά την εκτίμησή της στην ετήσια έκθεση προόδου, που θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, και η οποία θα είναι «αντικειμενική, δίκαιη και ισορροπημένη».
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπ. Τσερβνκόφσκι τόνισε ότι η χώρα του είναι «σταθερά προσανατολισμένη και αποφασισμένη» να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι άμεσοι στόχοι είναι να λάβει η χώρα του ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων και να εφαρμοστεί το καθεστώς φιλελευθεροποίησης της βίζας από την ΕΕ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόοδο που, όπως είπε, έχει πραγματοποιηθεί στην εκπλήρωση των κριτηρίων και σημείωσε ότι γνωρίζει τα «αδύναμα σημεία» της ΠΓΔΜ, στα οποία μεγαλύτερες προσπάθειες θα πρέπει να καταβληθούν.
Κλείνοντας τις εισαγωγικές του παρατηρήσεις ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε τον Επίτροπο Ο. Ρεν για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αναφορικά με το όνομα, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν συνιστά ένα από τα ενταξιακά κριτήρια.
«Θεωρώ θεμιτό να γνωρίζει η Επιτροπή τις σχετικές εξελίξεις, ειδικότερα σε αυτή την ευαίσθητη και κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων»,σημείωσε και ανέφερε ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεκριμένες προτάσεις.
«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι πιθανό να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, εάν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά της ΠΓΔΜ, αλλά και από την πλευρά της Ελλάδας», κατέληξε.
«Είναι σημαντικό να επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος», τόνισε από την πλευρά του ο Φινλανδός Επίτροπος, ένα θέμα που το χαρακτήρισε «διμερές ζήτημα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, ώστε να επιλυθεί αυτό το «σχεδόν αιώνιο» θέμα.
Ο Ο.Ρεν ευχήθηκε στις δύο πλευρές και στον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Nίμιτς για μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
Σε ερώτηση σχετικά με το ποια θα ήταν αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος για την ΠΓΔΜ, ο Μπράνκο Τσερβνκόφσκι αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Nίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, προκειμένου να κατατεθούν οι τελικές παρατηρήσεις των δύο πλευρών στη δέσμη ιδεών και στη συνέχεια να κατατεθεί η τελική πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.
«Είμαστε έτοιμοι για έναν δίκαιο συμβιβασμό, ο οποίος δεν θα θίγει την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα», δήλωσε ο Μ. Τσερβενκόφσκι και εξέφρασε την ελπίδα να επιδείξει ευελιξία κι η ελληνική πλευρά.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]