Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το δίλημμα του Γκρούεφσκι

Δικτατορία ή δημοκρατία;

Την απάντηση που θα δώσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ν. Γκρούεφσκι στο δίλημμα ανάμεσα στην απόλυτη πολιτική κυριαρχία του στο εσωτερικό και στην πρόοδο της χώρας του αναμένουν στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.
Μέχρι την Τρίτη βράδυ ο διαπραγματευτής κ. Αδ. Βασιλάκης δεν είχε ειδοποίηση από τα Ηνωμένα Εθνη για νέο γύρο συνομιλιών, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι εκτιμήσεις κατά τις οποίες ο ειδικός μεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια για να καταθέσει επίσημη πρόταση απευθείας στις δύο κυβερνήσεις.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι εάν ο κ. Ν. Γκρούεφσκι απορρίψει την επόμενη πρόταση Νίμιτς θα επιδιώξει μεγάλη νίκη στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και στις προεδρικές που θα πραγματοποιηθούν το Μάρτιο στην ΠΓΔΜ αξιοποιώντας την εθνικοπατριωτική του συνέπεια.
Εάν αποφασίσει να αποδεχθεί σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για τη διεθνή επικοινωνία, θα αποτρέψει το δεύτερο ελληνικό βέτο στην Ε.Ε. το Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν κοινοτικά κονδύλια για να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας του, που θα δοκιμαστεί και από τη δυσμενή διεθνή συγκυρία. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα κάνει τελικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ο οποίος θα πρέπει να σταθμίσει και το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται έχουν τόσο μονομερή προσέγγιση όσο οι Ρεπουμπλικανοί.
Οι θέσεις του Τσερβένκοφσκι
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι «ξεκίνησε περίοδος κρίσιμη για τη διευθέτηση της διένεξης σχετικά με την ονομασία». Και σημείωσε ότι «προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ψευδαισθήσεων σχετικά με το ζήτημα» κάλεσε τον κ. Γκρούεφσκι να προσεγγίσει το πρόβλημα με υπευθυνότητα. Επιβεβαίωσε ότι οι διαφορές τους για τη διαχείριση της υπόθεσης παραμένουν αγεφύρωτες και προέβλεψε ότι, λόγω της στάσης του πρωθυπουργού των Σκοπίων, θα έρθει μια πρόταση δυσμενής για τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ. Εθεσε, πάντως, και αυτός την «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση λέγοντας ότι «είναι ύψιστης σημασίας να μην απειληθεί η εθνική και πολιτιστική ταυτότητα του "μακεδονικού" λαού».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]