Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γκρούεφσκι-Τσερβένκοφσκι: Αντίθετες πολιτικές και θέσεις για την ονομασία

Μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των δύο ανδρών

Πλήρης διάσταση απόψεων αναφορικά με την προσέγγιση της εκκρεμότητας της ονομασίας μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι διαπιστώθηκε μετά τη συνάντηση των δύο στα Σκόπια το απόγευμα της Δευτέρας.
«Δυστυχώς, αντί να συμφωνήσουμε για τις θέσεις μας και να χαράξουμε κοινή γραμμή για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τη χώρα μας, η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Οι διαφωνίες μεταξύ μας είναι πολύ μεγάλες. Δεν υπάρχει ενιαία θέση» ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι είπε ακόμη ότι δεν άκουσε τη θέση του κ. Γκρούεφσκι για την τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς και γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε όλες τις εισηγήσεις, μεταξύ αυτών και την αξιοποίηση της δυνατότητας που άφησε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ να υπάρξει ακόμη μία συνάντηση, στην οποία η ΠΓΔΜ θα παρουσίαζε με σαφήνεια τις θέσεις της, πριν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ καταθέσει την οριστική του πρόταση.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του που προκύπτουν από τη διαπραγματευτική διαδικασία και αποφεύγει να τοποθετηθεί σχετικά.
«Απευθύνω έκκληση προς τον πρωθυπουργό, σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, να επιδείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με άλλα λόγια, τον καλώ να συμπεριφερθεί πραγματικά ως πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» προσέθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των ιδεών του κ. Νίμιτς, για να μην επιβαρυνθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας, όπως ανέφερε.
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μην απειληθεί η εθνική και πολιτιστική ταυτότητα του μακεδονικού λαού» συμπλήρωσε.
Λίγο πριν τις δηλώσεις αυτές του κ. Τσερβένκοφσκι, ο κ. Γκρούεφσκι δεν θέλησε να σχολιάσει τη συνάντηση, «προς χάριν της εποικοδομητικότητας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», όπως δήλωσε.
Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανήγγειλε νέα πρόταση και σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ αναμένει τη νέα πρόταση του κ. Νίμιτς.
«Έκπληξη» Γκρούεφσκι για τις δηλώσεις Τσερβένκοφσκι
Την «έκπληξη» της για τις «νευρικές και επιζήμιες για τη χώρα» τοποθετήσεις του κ. Τσερβένκοφσκι εξέφρασε αργά το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε γραπτή της ανακοίνωση.
«Δυστυχώς, από τον κ, Τσερβένκοφσκι ακούσαμε μόνο προσβολές και ανυπόστατες αναφορές. Είναι φανερό ότι αυτός χτίζει και εξαρτά την πολιτική του υπόσταση και καριέρα από το θέμα του ονόματος... Φαίνεται πως, αν πάψει να υφίσταται το ζήτημα αυτό, ο κ. Τσερβένκοφσκι δεν θα έχει θέμα να ομιλεί και να εμφανίζεται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.
«Τον καλούμε να δείξει ευθύτητα και να μην χρησιμοποιεί προσβολές και ψευδείς κατηγορίες. Αν δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον ας μην προσκομίζει εμπόδια» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
«Τέλος, αναρωτιόμαστε, πώς είναι δυνατό να λέει ο κ. Τσερβένκοφσκι ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας και ταυτόχρονα να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τη θέση μας για το ζήτημα αυτό» καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]