Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Εκκλησίες της Κύπρου και της Αλβανίας έχουν περάσει «δια πυρός και ύδατος» επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος


Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας υπογραμμίζει:


«Με πόνο παρακολουθούμε

τις ταλαιπωρίες και αδικίες

που υφίσταται ο εκλεκτός Κυπριακός λαός»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από τις 2-7 Οκτωβρίου εκφράζει θαυμασμό για τον ηρωϊσμό, την αντοχή, την ακάματη δημιουργικότητα του κυπριακού λαού.
Ο κ. Αναστάσιος μιλά για το έργο- ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό- που επιτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε δωρητές από την Κύπρο, οι οποίοι προσφέρουν οικονομική βοήθεια στο έργο της.
«Ιδιαίτερα εργασθήκαμε για την αναστήλωση των κατεστραμμένων ναών και μονών με πολιτιστική αξία (μέχρι τώρα 70), την επισκευή 160 απλούστερων ιερών χώρων και την ανέγερση εκ θεμελίων 140 νέων ναών, μεγάλων ή μικρότερων. Για τη στέγαση των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, ιατρικών κέντρων, ξενώνων, εργαστηρίων κ.τ.λ., κτίσθηκαν άλλα 70 περίπου κτίρια. Συνολικά έχουν κατασκευασθεί περί τα 440 κτίρια. Όλα αυτά τα έργα προσέφεραν εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους και εξασφάλισαν την υποδομή της Εκκλησίας της Αλβανίας», ανέφερε.

«Φροντίσαμε να είμαστε παρόντες στις ανάγκες και τον πόνο της Αλβανίας», τονίζει. «Η χριστιανική αγάπη δεν γνωρίζει όρια φυλετικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά», υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και υποδεικνύει πως «ό,τι συμβάλλει στην κατανόηση, την προσέγγιση, την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών πρέπει να ενισχυθεί». Επίσης, απαντά στο κρίσιμο ερώτημα για τη σχέση έθνους ,θρησκείας , Εκκλησίας, κάνοντας σαφές ότι «κανένα έθνος δεν μπορεί να διεκδικήσει ως ιδιοκτησία του τον Θεό». Στη συνέντευξη του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δηλώνει και τα εξής:
«Το "Φανάρι" είναι η πρωτόθρονη Ορθόδοξη Εκκλησία, Και όλοι μας, στη θέση ευθύνης που μας αναλογεί, έχουμε το χρέος να συμπαραστεκόμεθα και να συνεργαζόμεθα δημιουργικά στην εκπλήρωση αυτής της οικουμενικής του αποστολής.
Είναι πολλαπλά χρήσιμο και σημαντικό, οι Προκαθήμενοι των κατά τόπους Αυτοκέφαλων Εκκλησιών να συναντώμεθα όλοι μαζί, να αλληλοενισχυόμεθα, να μελετούμε από κοινού τα θέματα μας, με κριτικό πνεύμα, ειλικρίνεια και διάθεση αυτοκριτικής.
Την επικείμενη (9-16 Οκτωβρίου) Σύναξη των Προκαθημένων στην Κωνσταντινούπολη θα ακολουθήσει ένα επιστημονικό-βιβλικό Συμπόσιο με βασικό θέμα το μήνυμα του Αποστόλου Παύλου σήμερα προς τον κόσμο και δη προς τους εκκλησιαστικούς ποιμένες. Το Συμπόσιο θα συνδυασθεί με προσκυνηματικές επισκέψεις σε τόπους όπου εκείνος κήρυξε, γεγονός που θα προσφέρει σημαντικό υλικό για σκέψη, αυτοκριτική και προσωπική ανανέωση.
Προσευχόμεθα και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, συμπαραστεκόμεθα για να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις Φαναρίου-Μόσχας
Το κείμενο της Ραβέννας για τον θεολογικό διάλογο Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι σημαντικός σταθμός και επισημαίνει κρίσιμα θέματα. Δεν είναι ασφαλώς το τέρμα. Θα απαιτηθούν πολλή προσπάθεια, υπομονή και κόπος.
Κανείς όμως από όσους μετέχουν στους διάλογους αυτούς δεν είναι διατεθειμένος να αρνηθεί την Ορθόδοξη ταυτότητα του ή να κάνει συμβιβασμούς στην πίστη του προδίδοντας την Ορθόδοξη παράδοση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]