Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αφόρητες πιέσεις για το όνομα των Σκοπίων - Μόνη λύση για την Ελλάδα η παραίτηση της κας Μπακογιάννη

Παραβίαση κάθε έννοιας συνομιλιών

Απευθείας διαπραγματεύσεις για το πρόβλημα της ονομασίας θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι. Η συνάντηση αυτή έχει ζητηθεί επιτακτικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, παρόλο που το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να κατασκευάσει την εικόνα ραντεβού ρουτίνας δύο ομολόγων οι οποίοι, τυχαία, βρέθηκαν στην ίδια πόλη και, παρεμπιπτόντως, θα συζητήσουν ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος.

Οπως όλα δείχνουν, η συνάντηση Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι στο Παρίσι, με αφορμή τη Σύνοδο Ε.Ε.-Κεντρικής Ασίας, είναι προγραμματισμένη και εντάσσεται σε μια διαδικασία δρομολογημένη από την Ουάσιγκτον που θα κορυφωθεί στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Είναι ενδεικτικό προθέσεων μυστικής διπλωματίας το γεγονός ότι δεν κανονίστηκε δημοσιογραφική αποστολή, όπως συνήθως συμβαίνει, ακριβώς γιατί το ταξίδι της στο Παρίσι είχε εμφανιστεί από το επιτελείο της κυρίας Μπακογιάννη ως διπλωματικά αδιάφορο.

Χθες το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η υπουργός Εξωτερικών είχε σύντομη συνομιλία με τον Σκοπιανό ομόλογό της με τον οποίο συμφώνησε να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα. Το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο κ. Α. Μιλόσοσκι της τηλεφώνησε και της ζήτησε να συναντηθούν σήμερα γιατί δεν θα υπήρχε χρόνος να τα πουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (η οποία διαρκεί μία εβδομάδα!).

Οι συνεργάτες της κυρίας Μπακογιάννη μπερδεύτηκαν με αποτέλεσμα άλλος να επικαλείται το φόρτο του προγράμματος και άλλος ότι ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ δεν θα πάει καν στη Νέα Υόρκη. Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί πολύ πρόσφατα στην Αβινιόν της Γαλλίας, με αφορμή το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε., αλλά σε κατάστημα με αναμνηστικά δώρα και χωρίς να ειπωθεί κάτι στοιχειωδώς ενδιαφέρον, όπως τουλάχιστον είχαν υποστηρίξει τότε κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών. Το γεγονός είναι ότι οι συνομιλίες για το πρόβλημα της ονομασίας αναβαθμίζονται και μεταφέρονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, όπως επιμόνως ζητούσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκφράζουν την εντονότατη ανησυχία τους για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ενώ υπάρχει στο τραπέζι μια πρόταση Νίμιτς η οποία ικανοποιεί τα Σκόπια και απογοητεύει την Αθήνα λόγω της διασύνδεσης του προβλήματος της ονομασίας με την απαίτηση των Σκοπίων για αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας». Αναρωτιούνται επίσης πώς γίνεται να επιβεβαιώνονται στην πράξη όλες οι πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος για «σχέδιο Ράις» και για σκηνοθετημένη από την Ουάσιγκτον διαδικασία εάν δεν λειτουργεί στο παρασκήνιο ένας άτυπος δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας-Ουάσιγκτον-Σκοπίων.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας ραγδαίων εξελίξεων για το εθνικό θέμα. Η μεγαλύτερη ανησυχία διπλωματικών κύκλων έχει να κάνει με το ενδεχόμενο άσκησης αφόρητων πιέσεων προς την ελληνική πλευρά με την απειλή ότι η ΠΓΔΜ θα προκαλέσει ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναγνώριση με το συνταγματικό της όνομα. Η απαιτούμενη πλειοψηφία (2/3) δεν είναι ανέφικτη, εάν δοθεί η αυτονόητη αμερικανική βοήθεια.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]