Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Δύση καταρρέει - Άγνωστο το μετά...


Φθίνει η ισχύς της Δύσης

σε διεθνές επίπεδο

Οι προσπάθειες της Δύσης να χρησιμοποιήσει τα Ηνωμένα Εθνη για να προβάλει τις αξίες της και να διαμορφώσει την παγκόσμια σκηνή, οδηγούνται σε αποτυχία, σύμφωνα με λεπτομερή μελέτη που είδε αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας. Σειρά αλλαγών στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων προς όφελος της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας και άλλων αναδυόμενων κρατών τείνει να καταστρέψει τις προσπάθειες Ευρωπαίων και Αμερικανών να περιχαρακώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την πολυμέρεια. Η πολιτική των δυτικών κρατών σε εστίες κρίσεων όπως η Γεωργία, η Ζιμπάμπουε, η Μιανμάρ ή τα Βαλκάνια υφίσταται αλλεπάλληλες ήττες. Η αιμορραγία της δυτικής ισχύος, όπως αυτή διαφαίνεται σε μακροπρόθεσμες διαδικασίες ψηφοφοριών στα Ηνωμένα Εθνη, αντανακλά την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, της Ρωσίας και του ισλαμικού κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. «Η Ε.Ε. υφίσταται μια κρίση σε αργή κίνηση στους κόλπους του ΟΗΕ», ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι η Δύση τώρα εκτοπίζεται τακτικά από το παγκόσμιο διπλωματικό πόκερ από τους Κινέζους και τους Ρώσους. «Τα Ηνωμένα Εθνη διαμορφώνονται ολοένα και περισσότερο από την Κίνα, τη Ρωσία και τους συμμάχους τους... Η Δύση βρίσκεται σε σύγχυση. Οι ρωγμές στις σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ σε πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη διάρκεια της εποχής Μπους, έχουν αποδυναμώσει αμφότερες τις πλευρές στον ΟΗΕ».

Αποτυχία σε πολλά μέτωπα

Η αποτυχία Αμερικανών και Ευρωπαίων να επιτύχουν τους στόχους τους με τις πρόσφατες ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Ζιμπάμπουε και τη Μιανμάρ, όπως και οι περσινές ήττες στα θέματα του Κοσσυφοπεδίου ή του Νταρφούρ, αλλά και ο συνεχής αγώνας εξασφάλισης υποστήριξης για διεθνή δράση κατά του Ιράν εκλαμβάνονται ως μια ευρύτερη φθορά της δυτικής επιρροής κατά την τελευταία δεκαετία.

Αναλύοντας στατιστικές, οι συντάκτες της έκθεσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα απολάμβανε, προ δεκαετίας, ποσοστό υποστήριξης 72% στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, ενώ πέρσι έπεσε στο 48%. Η αντίστοιχη πτώση για τις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερη, από το 77% στο 30%. Εκείνες που ωφελούνται είναι η Κίνα και η Ρωσία, χώρες που υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία και την αποφυγή των παρεμβάσεων σε κυρίαρχα κράτη όσο σοβαρές κι αν είναι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό τους.

Η συνέλευση άρχισε τις εργασίες της αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, με τη Δύση να ετοιμάζεται για νέα πανωλεθρία. Η Σερβία πρόκειται να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο για να ζητήσει ψηφοφορία για τη νομιμότητα της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου τον περασμένο Φεβρουάριο. Παρά τις επίπονες προσπάθειές τους να αποτρέψουν την ψηφοφορία, οι Ευρωπαίοι παραδέχτηκαν την ήττα τους. Μόνο 46 από τα 192 κράτη-μέλη του ΟΗΕ αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]