Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: 115 χρόνια από την ίδρυση του Ζωγράφειου Γυμνασίου - Λυκείου


Σειρά επετειακών εκδηλώσεων με την ευκαιρία των 115 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργανώνει το ιστορικό Ζωγράφειο Γυμνάσιο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, από σήμερα έως τις 25 Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με διάλεξη του καθηγητή Δημήτρη Βαμβακά με θέμα: "Ο Χρηστάκης Ζωγράφος και τα εκπαιδευτήρια που ίδρυσε στη γενέτειρά του". Παράλληλα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα εγκαινιαστούν έκθεση ζωγραφικής, με τεχνική "Φαγιούμ" της Ζωγράφου Δόμνας Δέλιου και έκθεση ζωγραφικής μαθητών του σχολείου.

Την χρυσή επέτειό τους θα γιορτάσουν στην Κωνσταντινούπολη οι απόφοιτοι του 1958 της Σχολής, οι οποίοι σε ειδική εκδήλωση στις 24 Σεπτεμβρίου θα λάβουν τα χρυσά πτυχία τους. Την ίδια ημέρα ο καθηγητής ιστορίας και διάσημος μουσικοσυνθέτης Ουλκού Ερακαλίν θα δώσει την παράσταση "Τα αστέρια ζουν στον ουρανό", που έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στα Κρατικά Θέατρα της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργος Στασινάκης, θα δώσει στις 21 του μηνός ομιλία με θέμα: "Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη.

Με ένα πρόγραμμα εκκλησιαστικής μουσικής και παραδοσιακών τραγουδιών θα συμμετέχει στον εορτασμό και ο όμιλος "Μουσικό Αναλόγιο Θεσσαλονίκης", με τη συμμετοχή επαγγελματιών καλλιτεχνών και συνοδεία μουσικών οργάνων.

Στις 24 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί μνημόσυνο στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή και τρισάγιο επί του τάφου του αειμνήστου Λυκειάρχη του Ζωγραφείου Βασιλείου Μούτσογλου, με τη συμπλήρωση 50 ετών από το θάνατό του. Για το έργο του εκλιπόντος θα μιλήσει στην επιμνημόσυνη δεξίωση ο διευθυντής του Ζωγραφείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου.

Η επέτειος θα εορταστεί στις 4 Οκτωβρίου και στη Χίο, στο νησί που έχει με τη Σχολή το κοινό έμβλημα την Σφίγγα, με θεατρική παράσταση, συναυλία και διάλεξη.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 25 Οκτωβρίου με τη θεατρική παράσταση του έργου "Φωνάζει ο Κλέφτης" από τον θεατρικό όμιλο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Για την ιστορία σημειώνεται ότι ο Ηπειρωτικής καταγωγής μεγαλοτραπεζίτης του Γαλατά, Χρηστάκης Ζωγράφος, χορήγησε με 10.000 χρυσές λίρες την ίδρυση της σχολής, με μοναδικό όρο να προαχθεί σε Πρακτικό Γυμνάσιο και να συντηρείται πάντοτε από την Κοινότητα, τη μόνη υπεύθυνη για τη διοίκησή της. Η Κοινότητα αποδέχεται με ευγνωμοσύνη τη γενναία αυτή δωρεά και αποφασίζει η υπό ίδρυση νέα Σχολή να φέρει το όνομα "Ζωγράφειον".

Οι εργασίες οικοδόμησης ξεκίνησαν τον Μάιο του 1892 μετά την έκδοση του σχετικού αυτοκρατορικού φιρμανίου στις 26 Ραμαζανίου 1309. Τα εγκαίνια της Σχολής έγιναν στις 19 Σεπτεμβρίου 1893, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Νεοφύτου.

Από την έναρξη της λειτουργίας του Ζωγραφείου μέχρι σήμερα, διετέλεσαν Διευθυντές και αναπληρωτές Διευθυντές της Σχολής οι εξής: Μιχαήλ Ι. Κεφάλας (1893-1901), Αλέξιος Ζαμαρίας (1901-1913), Αθανάσιος Ιωάννου, Μιχαήλ Σάγκας, Τζανής Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Ιατρόπουλος, Νικόλαος Καλαμαρτζής, Θεόδωρος Βαφειάδης, Θωμάς Νάτσινας (Αναπληρωτής), Βασίλειος Μούτσογλου (1939-1958), Δημήτριος Ιωαννίδης (1941-1942 Αναπληρωτής), Δημήτριος Φραγκόπουλος (1958-1993), Αντώνιος Παριζιάνος (1994-1995 Διευθύνων), Ιωάννης Δεμιρτζόγλου (από το 1995 μέχρι σήμερα).

Στα πρώτα εκατό χρόνια της ζωής του, περίπου 10.000 παιδιά υπήρξαν μαθητές στο Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο του Ζωγραφείου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]