Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμφέροντα και αυταρχικά καθεστώτα

Με τα ρωσικά τανκ να εισβάλουν στα γεωργιανά εδάφη, η κυβέρνηση Μπους, που βρίσκεται στη δύση της και ανησυχεί για τις κριτικές που δέχεται για το Ιράκ, αποφάσισε ξαφνικά ότι πρέπει να ασκήσει έντονες πιέσεις στη Ρωσία, καθώς είναι υπέρμαχος ενός ελεύθερου κόσμου.

Για να γίνει αντιληπτή η φύση αυτών των πιέσεων, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Βαγδάτη απέχει από το Τμπιλίσι 578 χιλιόμετρα, δηλαδή η Νέα Υόρκη από το Σικάγο απέχει περισσότερα χιλιόμετρα. Το Ιράκ και η Γεωργία, χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα, βρίσκονται ανάμεσα στο Ιράν και στη Ρωσία, δύο από τα αυταρχικότερα κράτη παγκοσμίως.

Η Ρωσία συνεργάστηκε με το Ιράν, προκειμένου να ισχυροποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και τις στρατιωτικές της δυνάμεις. Παράλληλα η Μόσχα προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό και στον ισχυρό άντρα της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Η εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία ήρθε μόλις ένα μήνα μετά τη δοκιμή των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν με σκοπό τον εκφοβισμό του Ισραήλ και του Ιράκ. Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου, ο Τσάβες είχε επισκεφτεί τη Μόσχα για να επισημοποιηθεί η «Στρατηγική Συμμαχία» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Την ίδια στιγμή, οι απεσταλμένοι του Ιράν παραμένουν η πρωταρχική απειλή για την ειρήνη στο Ιράκ, ενώ από την άλλη πλευρά του κόσμου τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο Τσάβες διατηρεί στενές σχέσεις με την τρομοκρατική ομάδα, FARC, η οποία απειλεί τη γειτονική Κολομβία.

Σύμπτωση; Το Ιράκ, η Γεωργία και η Κολομβία αποτελούν πεδία μάχης στο πλαίσιο ενός νέου είδους διεθνών συγκρούσεων, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν το γεωπολιτικό μέλλον του κόσμου. Συγχρόνως οι εν λόγω συγκρούσεις πυροδοτούν τις εντάσεις της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι ενός αναδυόμενου άξονα που αποτελείται από κράτη πλούσια σε πετρέλαιο που έχουν όμως δικτατορικό καθεστώς.

Η σημερινή Ρωσία, Βενεζουέλα και Ιράν μας θυμίζουν την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία της δεκαετίας του '30, όταν η μία εκμεταλλευόταν την άλλη προκειμένου να εξαπλώσουν την ισχύ τους, με αποτέλεσμα να εμπλακεί όλος ο κόσμος σε πόλεμο. Επομένως, πρέπει με κάθε μέσο να διασφαλιστεί η δημοκρατία της Κολομβίας, του Ιράκ και της Γεωργίας.

ΑΡΘΟΥΡ ΧΕΡΜΑΝ, συγγραφέας. Το τελευταίο του βιβλίο είχε τίτλο «Gandhi and Churchill: The Epic Rivalry That Destroyed an Empire and Forged Our Age».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]