Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς προέκυψε η συνισταμένη της Ε.Ε. για τη Ρωσία

Στην εφαρμογή της συμφωνίας των «έξι σημείων» της 12ης Αυγούστου από τη Ρωσία εστίασαν την προσοχή τους, στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής, οι «27», αναζητώντας μια κοινή θέση.

Της «σκληρής» γραμμής, στους κόλπους της Ε.Ε., ηγήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν

Η έκφραση της «βαθύτατης ανησυχίας» της Ε.Ε. για τη σύρραξη και τις βιαιότητες στον Καύκασο και τη «δυσανάλογη» αντίδραση της Ρωσίας, όπως αυτή αποτυπωνόταν στο σχέδιο συμπερασμάτων της γαλλικής προεδρίας, δεν ικανοποιούσε το στρατόπεδο των «σκληρών» (Βρετανία, Σουηδία, Πολωνία, Τσεχία, χώρες της Βαλτικής).

Ειδικότερα, στο σχέδιο απόφασης, η Ε.Ε. καταδίκαζε τη μονομερή απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «απαράδεκτη» και καλούσε τα κράτη-μέλη να μην προβούν σε αναγνωρίσεις.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνιζε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στη Γεωργία, με την ενίσχυση από πλευράς Ε.Ε. της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Ν. Οσετία.

Μολονότι, το ενδεχόμενο υιοθέτησης κυρώσεων δεν υπήρχε στην ατζέντα, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ υπήρξε σαφέστατη ως προς την ανάγκη διατήρησης του διαλόγου με τη Ρωσία.

Οι προτάσεις τόσο της γαλλικής όσο και της ιταλικής πολιτικής ηγεσίας για μια ευρωπαϊκή αποστολή στη Ρωσία και τη Γεωργία, με στόχο την επίτευξη της εφαρμογής του σχεδίου των «έξι» σημείων, αποτέλεσαν την απαρχή ενός «σχεδίου εξόδου από την κρίση», που κατέληξε στο χθεσινό συμβιβασμό.

Είχαν προηγηθεί οι χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βλ. Πούτιν για τις «ενεργειακές ανάγκες της Ασίας και την επιλογή που έχει η Μόσχα να στραφεί σε αυτή την αγορά», καθώς κι εκείνες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ, ο οποίος έκανε λόγο για «νέα κριτήρια» με βάση τα οποία η Μόσχα θα υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, ενώ ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο στις αποστολές όπλων στη Γεωργία.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπράιζα είπε ότι η επίθεση της Γεωργίας- η οποία παραδέχθηκε χθες ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς-στη Ν. Οσετία δεν ήταν «καθόλου συνετή» και ότι η Ουάσιγκτον την είχε προειδοποιήσει να μην την κάνει, ενώ Γεωργιανός αξιωματούχος που ήταν παρών στη σύνοδο είπε ότι επρόκειτο για «επιλογή» της χώρας του, προκειμένου να αντισταθεί στη «ρωσική επίθεση».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]