Μιλόσοσκι: Για την μη λύση υπεύθυνος είναι ο Ελληνικός εθνικισμός
Η Ελληνική εσωτερική πολιτική
δημιουργεί το πρόβλημα
εκ μέρους των Σκοπιανών
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι η υπαιτιότητα για τη δημιουργία και τη -μέχρι στιγμής- μη επίλυση της διένεξης για την ονομασία με την Ελλάδα δεν ανήκει στην ΠΓΔΜ.
«Ίσως κάποτε και κάπου να έχουν γίνει λανθασμένες εκτιμήσεις όσον αφορά στην τακτική κατά τα προηγούμενα 15 χρόνια, η μη επίλυση, όμως, του προβλήματος δεν οφείλεται στο συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά πρωτίστως στον ελληνικό εθνικισμό, που βρίσκεται σε χαρακώματα και ο οποίος χρησιμοποιείται για εσωτερικούς πολιτικούς στόχους», ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι, το βράδυ της Δευτέρας, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για επίκαιρα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
«Η χώρα μας είναι έτοιμη για λογική προσέγγιση και για εξεύρεση λογικής συμβιβαστικής λύσης, αλλά θεωρώ ότι οι δυνατότητές μας για συμβιβασμό, δυστυχώς είναι μικρότερες από αυτές του ελληνικού εθνικισμού, που αναπτύσσεται εδώ και 15 χρόνια και χαρακτηρίζεται από την πάγια προσέγγιση, που βασίζεται στην άρνηση του δικαιώματος του εθνικο-γλωσσικού αυτοπροσδιορισμού του μακεδονικού λαού», είπε ο κ. Μιλόσοσκι.
Ο Α. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι η ελληνική εσωτερική πολιτική επηρεάζει πολύ την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος από την πλευρά της Ελλάδας και διεμήνυσε στους εκπροσώπους της ΠΓΔΜ που συμμετέχουν στην επίλυση της «διμερούς», όπως την χαρακτήρισε, διένεξης, μη εξαιρώντας το ρόλο του Κοινοβουλίου, να έχουν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν προτεραιότητα της χώρας.
Τόνισε δε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει κανένα περιθώριο υποχώρησης όσον αφορά στον εθνικό-γλωσσικό αυτοπροσδιορισμό.
«Δεν έχουμε εντολή να περιορίσουμε ή να αφαιρέσουμε το δικαίωμα του εθνικού και γλωσσικού προσδιορισμού του μακεδονικού λαού, διότι αυτή είναι η ουσία της διένεξης, η οποία κρύβεται πίσω από την αμφισβήτηση του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε ο κ. Μιλόσοσκι, κάνοντας λόγο για «εμπόδια που ορθώνει η Ελλάδα στον ΟΗΕ για να αφαιρεθεί το δικαίωμα της ΠΓΔΜ στον εθνικο-γλωσσικό προσδιορισμό και εκεί που σημειώνεται η εθνικότητα και η γλώσσα να μην υπάρχει ο όρος μακεδονική».
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έκρινε ότι κανένας υπεύθυνος πολιτικός στη χώρα, ανεξάρτητα εάν προέρχεται από την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση, δεν θα συναινέσει σε κάτι τέτοιο, διότι δεν έχει τέτοια εντολή, όπως είπε, να το κάνει.
Κατά τον κ. Μιλόσοσκι, η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Ελλάδα, σχετικά με το ζήτημα αυτό, δυσχεραίνεται και από τη θέση της επίσημης Αθήνας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εξευρεθεί και να καθιερωθεί όνομα για όλες τις χρήσεις, που σημαίνει τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένης, όπως διευκρίνισε, και της «εμμονής» για αλλαγή των διαβατηρίων.
«Η κυριαρχία ενός κράτους, η οποία θεμελιώνεται στους πολίτες του, διατυπώνεται στο Σύνταγμα και θα ήταν μη σοβαρό, η χώρα μας υπό πιέσεις και εκβιασμούς να επιτρέψει τροποποίηση του Συντάγματός της και των άλλων κειμένων που συνδέονται με την ακεραιότητα και την κυριαρχία του κράτους», τόνισε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ότι «την εξεύρεση λογικής λύσης επιπρόσθετα δυσχεραίνει η επιθετική αντιμετώπιση από την πλευρά της Αθήνας, όσον αφορά στο εύρος της χρήσης της ενδεχόμενης συμβιβαστικής λύσης», δηλαδή χρήση αυτής της συμβιβαστικής συμφωνίας σχετικά με το όνομα για όλες τις υπόλοιπες τρίτες χώρες.
«Σε περίπτωση που το αποδεχθούμε αυτό», εκτίμησε ο κ. Μιλόσοσκι, «θα υποτιμήσουμε τις 120 χώρες στον κόσμο που έχουν αναγνωρίσει τη Μακεδονία υπό το συνταγματικό όνομα», κατέληξε.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...