Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναταραχή προξενεί κάθε κίνηση των Αμερικανών - Η Ε.Ε. προσπαθεί να "βοηθήσει" αλλά...

Προειδοποίηση Ρωσίας στις ΗΠΑ για τη στήριξη στη Γεωργία

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ κατά οποιασδήποτε υποστήριξης προς τη Γεωργία που θα μπορούσε να οδηγήσει «στην επανάληψη του τραγικού σεναρίου» της Νότιας Οσετίας απηύθυνε η Ρωσία.
Η Μόσχα καλεί τις ΗΠΑ «να απόσχουν από οποιαδήποτε δράση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τη σημερινή γεωργιανή ηγεσία ως ενθάρρυνση των ρεβανσιστικών φιλοδοξιών της και να οδηγήσει στην επανάληψη του τραγικού σεναρίου» αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία απαντά στην ομιλία που έκανε χθες για το ζήτημα της Νότιας Οσετίας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

«Ο Σαακασβίλι ήταν τρελός που πήγε και βομβάρδισε μια πόλη μέσα στη νύχτα. Επαιξε και έχασε», τόνισε υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε χθες πως οι ΗΠΑ οφείλουν να επιλέξουν ανάμεσα στην υποστήριξή τους προς την πλευρά της Γεωργίας και μίας «πραγματικής εταιρικής σχέσης».
Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε: «Κατανοούμε πως η σημερινή γεωργιανή κυβέρνηση αποτελεί ένα ειδικό σχέδιο, όμως κάποτε οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην υπεράσπιση του κύρους τους σ' ένα δυνητικό πρόγραμμα ή την πραγματική εταιρική σχέση, που απαιτεί κοινή δράση».
Η απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Γεωργίας θα είναι μια «δοκιμασία» για την Ατλαντική Συμμαχία, μετά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα δημοκρατία της Νότιας Οσετίας, επισήμανε χθες ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν και προειδοποίησε: «Η ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τη Γεωργία, είναι επίσης και μια δοκιμασία της πολιτικής ωριμότητας και της σοβαρότητας των προσεγγίσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας».
Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ στις εξελίξεις. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Τσούρκιν είπε ότι οι ΗΠΑ στήριξαν τη γεωργιανή στρατιωτική επιχείρηση στη Νότια Οσετία, η οποία προκάλεσε την επέμβαση του ρωσικού στρατού: «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ενεπλάκη σε αυτή την επικίνδυνη περιπέτεια χωρίς υποστήριξη με οποιαδήποτε μορφή από τις ΗΠΑ».
Μείζονα εντύπωση προκαλούν και οι δηλώσεις υψηλόβαθμου Γάλλου αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του: «Ο Σαακασβίλι ήταν τρελός που πήγε και βομβάρδισε μια πόλη μέσα στη νύχτα. Επαιξε και έχασε», τόνισε.
Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Εντουαρτ Σεβαρτνάντζε, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι ήταν λάθος του Σαακασβίλι να επιτεθεί στην πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας. Ο κ. Σεβαρτνάντζε είπε ότι η νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ έχει αρχίσει από την εποχή που η Ουάσινγκτον προωθούσε την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.
Παρά την κατάπαυση πυρός και την αποδοχή του γαλλικού σχεδίου αποκλιμάκωσης, αναταραχή επικράτησε χθες όταν μεταδόθηκε πως τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς το Γκόρι της Γεωργίας, κοντά στη Νότια Οσετία.
Τις πληροφορίες διέψευσε η υφυπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας, Εκατερίν Ζγκουλάντζε, η οποία δήλωσε: «Θέλω να καθησυχάσω όλους, ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν προελαύνουν προς την πρωτεύουσα. Μία φάλαγγα από ρωσικά άρματα μάχης αποχώρησε από το Γκόρι χωρίς όμως να κατευθύνεται προς το Τμπιλίσι».
Περίπου 60 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μαζί με Ρώσους στρατιώτες είχαν θεαθεί από πολλούς δημοσιογράφους κοντά στο Γκόρι, στο δρόμο προς το Τμπιλίσι και όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές οι Ρώσοι στρατιώτες «απομάκρυναν» υλικό από μία στρατιωτική αποθήκη στο Γκόρι.
Ο ρωσικός στρατός έχει καταγράψει 74 νεκρούς, 171 τραυματίες και 19 αγνοουμένους στις τάξεις του από την έναρξη της ρωσο-γεωργιανής σύγκρουσης, ανακοίνωσε χθες το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο.
Στην Τιφλίδα επικρατεί πικρία για τη στάση της διεθνούς κοινότητας, την οποίαν έψεξε για «αδιαφορία» η υπουργός Εξωτερικών Εκα Τκετσαλασβίλι.
«Αφεθήκαμε εγκαταλελειμμένοι σ' αυτή την κατάσταση», τόνισε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και υποστήριξε ότι «τμήμα της ευθύνης το φέρει η διεθνής κοινότητα, η οποία δεν αντέδρασε με ιδιαίτερη πυγμή στη ρωσική επίθεση».
Στην Τιφλίδα αντίθετα, ο πρωθυπουργός Λάντο Γκουργκεντίτζε, δήλωσε: «Εκτιμούμε ειλικρινά όλη την υποστήριξη που δεχτήκαμε από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους φίλους μας. Και εκτιμούμε ότι το επίπεδο της υποστήριξης αυξάνεται».
Η Μόσχα, τέλος, αντέδρασε στην απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας να επιβάλει απαγορεύσεις στην κίνηση, στη Μαύρη Θάλασσα, του ρωσικού στόλου που εδρεύει στην Ουκρανία και έχει δεσμευτεί στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας.
Η απόφαση χαρακτηρίσθηκε ως «μεγάλη αντιρωσική κίνηση», καθώς επιβάλλει στα πολεμικά πλοία και τη ρωσική αεροπορία να προειδοποιούν τις στρατιωτικές ουκρανικές δυνάμεις «τουλάχιστον 72 ώρες νωρίτερα» για κινήσεις τους και να λαμβάνουν «τη συμφωνία» του Κιέβου για να εγκαταλείψουν ή να επιστρέψουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, όπου είναι η βάση τους.

Ορους για την κίνηση του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα θέτει η Ουκρανία

ΚΙΕΒΟ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΛΑΣΑΣ

Διάταγμα που θέτει όρους σχετικά με την κίνηση του ρωσικού στόλου από και προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία υπέγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Βάσει αυτού, τα πολεμικά πλοία και η ρωσική αεροπορία θα πρέπει να προειδοποιούν τις στρατιωτικές ουκρανικές δυνάμεις «τουλάχιστον 72 ώρες νωρίτερα» για τις κινήσεις τους και να λαμβάνουν «τη συμφωνία» του Κιέβου για να εγκαταλείψουν ή να επιστρέψουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία (νότια) όπου είναι η βάση τους.
«Εάν οι απαιτήσεις δεν εκπληρωθούν» οι ουκρανικές αρχές «μπορούν να ζητήσουν από τα πολεμικά πλοία και τα ρωσικά αεροπλανοφόρα της Μαύρης Θάλασσας να εγκαταλείψουν αμέσως» το ουκρανικό έδαφος, αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]