Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρελθόν η ρωσο-αμερικανική φιλία εκτιμά ο Ρωσικός Τύπος

Η γεωργιανή κρίση έβαλε μια τελεία στις καλές ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, όμως η Μόσχα επέλεξε εσκεμμένα να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή και να υπερασπιστεί δραστήρια τα συμφέροντά της στο κοντινό περιβάλλον της, παρατηρεί σήμερα ο ρωσικός Τύπος.
«Οι καλές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ ανήκουν στο παρελθόν», γράφει η εφημερίδα «Κομερσάντ» κάτω από μια φωτογραφία του Τζορτζ Μπους και του Βλαντίμιρ Πούτιν να κουβεντιάζουν φιλικά μπροστά στη θάλασσα.
«Η Μόσχα ανακοίνωσε την επιστροφή σε μια νοσταλγική πραγματικότητα, την οποία όλος ο κόσμος πρέπει στο εξής να λαμβάνει υπ' όψη: η Ρωσία δεν είναι λιγότερο σημαντική στη διεθνή σκηνή από τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, είναι εξίσου αυτάρκης για να απονέμει δικαιοσύνη όπως ο κόσμος απένειμε δικαιοσύνη στο Κόσοβο», προσθέτει η εφημερίδα «Γκαζέτα».
«Η Δύση συνηθίζει να θεωρεί πως όλα της επιτρέπονται και πως οι άλλοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Η Ρωσία έδειξε τελεσίδικα με τις πράξεις της πως δεν προτίθεται να παίξει μ' αυτούς τους κανόνες», γράφει επίσης η εφημερίδα «Ιζβέστια».
Η Ρωσία μπορεί «να στερήσει τις ΗΠΑ από τη βοήθειά της στην επίλυση ορισμένων σημαντικών προβλημάτων, για παράδειγμα αυτού του Ιράν», αναφέρει η «Κομερσάντ» επικαλούμενη τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.
Η Ρωσία από την πλευρά της υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί αντιμέτωπη «στα δυτικά σύνορά της με ένα είδος 'υγειονομικού κλοιού' από εχθρικά κράτη, από την Εσθονία ως τη Γεωργία», επισημαίνει η ηλεκτρονική εφημερίδα gazeta.ru.
Ηγέτες πρώην κομμουνιστικών χωρών της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο, ο πολωνός ομόλογός του Λεχ Κατσίνσκι και οι ομόλογοί τους των χωρών της Βαλτικής, μετέβησαν επιδεικτικά την Τρίτη στην Τιφλίδα για να δείξουν πως η εποχή «της ρωσικής κυριαρχίας έχει παρέλθει».
«Είναι σαφές πως το ζήτημα της συνέχισης της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ θα τεθεί» μετά την γεωργιανή κρίση, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει «ως επιχείρημα υπέρ της ταχείας ένταξης του Κιέβου στην Ατλαντική συμμαχία», εκτιμά η gazeta.ru.
Είναι επίσης «εντελώς πιθανό» η κρίση να άρει τα τελευταία εμπόδια για την εγκατάσταση στην Πολωνία αμερικανικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.
Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Ευρώπη μπορεί μάλιστα «να μην περιοριστεί πλέον στην αντιπυραυλική άμυνα», ιδιαίτερα «σε περίπτωση νίκης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ρεπουμπλικάνου Τζον Μακέιν», καταλήγει η gazeta.ru.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]