Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το παρελθόν της Εκκλησίας των Σκοπίων

Η Εκκλησία των Σκοπίων κηρύχθηκε σχισματική από το Πατριαρχείο της Σερβίας το 1968, στο οποίο υπάγεται εκκλησιαστική η ευρύτερη περιοχή της FΥRΟΜ.

Οι αποσχιστικές τάσεις είχαν ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα και τελικά περί το 1964 η Εκκλησία της Σερβίας παραχώρησε αυτονομία στην περιοχή. Ωστόσο, η εκκλησιαστική ηγεσία, δρώντας ουσιαστικά ως ένας ακόμη «πόλος» των πολιτικών σχεδίων για τη δημιουργία «μακεδονικής εθνότητας», διακήρυξε μονομερώς την αυτοκεφαλία της, για να χαρακτηριστεί τελικά από τη Σερβία σχισματική λίγα χρόνια αργότερα, απόφαση την οποία προσυπέγραψαν όλοι οι ορθόδοξοι Προκαθήμενοι.

Οι πρώτες διασπαστικές από το Σώμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας κινήσεις είχαν γίνει το 1945, όταν είχε συνέλθει κληρικολαϊκή συνέλευση, η οποία έλαβε απόφαση «να ιδρυθεί Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ως Μακεδονική Αυτόνομη Εκκλησία, που δεν θα είναι υποταγμένη σε καμία τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ο διμερής διάλογος που έχει ξεκινήσει από το 2000 για την επανένταξη της σχισματικής Εκκλησίας στο Πατριαρχείο της Σερβίας δεν έχει προς το παρόν τελεσφορήσει.

Η μονολιθική στάση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Στεφάνου, που εκπροσωπεί την Εκκλησία των Σκοπίων και κατά δήλωση των ίδιων των Σκοπιανών είναι Προκαθήμενος 13 μητροπόλεων, φαίνεται να είναι ένας αρνητικός παράγοντας για την εξέλιξη των επαφών.

Κατά καιρούς είχε επαφές τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και με άλλους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει απομονωμένος.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, που είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο την περίοδο της έναρξης των συνομιλιών, βρέθηκε σε αδιέξοδο τόσο από τη στάση του κ. Στεφάνου όσο και από την αντιμετώπιση της σερβικής Εκκλησίας.

Πολλές φορές ο αυτοαποκαλούμενος «Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μακεδονίας» Στέφανος έχει «καταφύγει» στο Βατικανό, χρησιμοποιώντας το ως «πύλη», ώστε να μην περιθωριοποιηθεί εκκλησιαστικά.

Εκεί, άλλωστε, πριν από περίπου τρεις μήνες, στις 24 Μαϊου, είχε προβεί σε προκλητικές δηλώσεις αλυτρωτικού περιεχομένου.

Ο Στέφανος γεννήθηκε το 1955 και ανατράφηκε σε εκκλησιαστικό «κλίμα», στο οποίο κυριαρχούσαν οι τάσεις αυτοκεφαλίας και απόσχισης. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, αυτό όμως δεν έχει προάγει τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο της Σερβίας.

Στην ενθρόνιση του κ. Στέφανου, το 1999 στην Αγία Σοφία των Σκοπίων, είχε παραβρεθεί και ο πρώην πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ.

Στα δίπτυχα της Εκκλησίας ως Κανονικός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Σκοπίων αναφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης, ύστερα από απόφαση του Πατριαρχείου της Σερβίας το 2005 για επανασύσταση της «Αρχιεπισκοπής Αχρίδος».

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει φυλακιστεί και διωχθεί πολλές φορές και αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» για τους πλέον φανατικούς της FYROM.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]