Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλειδί το όνομα, σύμφωνα με τον Μ. Νίμιτς

Σε Αθήνα και Σκόπια

την ερχόμενη εβδομάδα



Το θέμα του ονόματος θεωρεί «κλειδί» για την πλήρη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς. Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε αργά χθες το απόγευμα με τους διαπραγματευτές των Σκοπίων, πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότουγκερ (τον διευθυντή γραφείου του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι), ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι εάν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, μπορούν να διευθετηθούν όλα τα υπόλοιπα. Ο κ. Νίμιτς προανήγγειλε επίσης την πρόθεσή του να επισκεφθεί τα Σκόπια την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από πρόσκληση που αποδέχθηκε, ενώ επρόκειτο να συζητήσει με τον Ελληνα διαπραγματευτή κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη, στη συνάντησή τους αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας, το ενδεχόμενο να έρθει και στην Αθήνα. Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τους διαπραγματευτές των Σκοπίων, ο κ. Νίμιτς επισήμανε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ονομασίας και ότι αφορούσε πολλές ιδέες, κάποιες παλιές και κάποιες νέες.
Ο ειδικός μεσολαβητής ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα αναγνώρισης της «Μακεδονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», που ζήτησε με επιστολή του ο κ. Γκρούεφσκι να ενταχθεί στη διαπραγμάτευση. Απάντησε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα, το οποίο δεν είναι καινούργιο. Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι τόσο το θέμα της Εκκλησίας, όσο και το θέμα της ονομασίας του αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, που ζήτησε ο κ. Γκρούεφσκι με την επιστολή προς τον κ. Νίμιτς να συμπεριλάβει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, δεν τίθενται για πρώτη φορά από τα Σκόπια. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι από πλευράς Σκοπίων έχουν γίνει και παλαιότερα κρούσεις, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προς τον ειδικό μεσολαβητή, προκειμένου να συζητηθούν και αυτά τα θέματα, οι οποίες όμως απαντήθηκαν από την ελληνική πλευρά με το επιχείρημα ότι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι σαφές και συγκεκριμένο, αφορά δε αποκλειστικά την ονομασία. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η επιλογή του κ. Γκρούεφσκι να δημοσιοποιήσει αυτές τις θέσεις επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι επιθυμεί να δημιουργήσει προσκόμματα στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Πηγές από τα Σκόπια χαρακτήριζαν τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Νίμιτς «τεχνική», προσθέτοντας ότι αναμένουν περισσότερο ουσιαστικές συνομιλίες να γίνουν την επόμενη εβδομάδα με την έλευση του ειδικού διαπραγματευτή στην περιοχή. Δεν αποκλείεται, εφόσον ορισθεί επίσκεψη και στην Αθήνα, ο κ. Νίμιτς να παρουσιάσει στις δύο πλευρές συνολική νέα πρόταση.
Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πιο συγκρατημένη. Πριν από τη συνάντηση του κ. Βασιλάκη με τον κ. Νίμιτς, διπλωματικές πηγές επαναλάμβαναν χθες ότι το κλίμα δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Την ίδια στιγμή, στα Σκόπια, μεταδίδονταν εκτιμήσεις αξιωματούχων πως η Ελλάδα προσποιείται ότι συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση, ενώ κρύβει τις πραγματικές της προθέσεις, δηλαδή την επιθυμία της να μη βρεθεί λύση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]