Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ στηρίζει ένα καθεστώς που εγκληματεί

Συγκρούσεις δηλώσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ


Mεροληπτική χαρακτήρισε η Ρωσία την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για την κρίση στον Καύκασο, κατηγορώντας μάλιστα τη Βορειοατλαντική Συμμαχία πως προσπαθεί να σώσει «ένα καθεστώς που εγκληματεί» στη Γεωργία.
«Το NATO προσπαθεί να παρουσιάσει το θύτη σαν θύμα και να καλύψει ένα καθεστώς που εκγκληματεί, που καταρρέει, ενώ δρομολογεί και τον επανεξοπλισμό του» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να καταλάβει γεωργιανό έδαφος.
Ακόμη, δεσμεύτηκε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί από τη Γεωργία μέσα σε τρεις έως τέσσερις μέρες, προσθέτοντας όμως πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα οι γεωργιανές δυνάμεις θα επιστρέψουν στις δικές τους σταθερές θέσεις.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η Ρωσία ματαίωσε τη συμμετοχή της σε γυμνάσια που προβλεπόταν να διεξαχθούν στη Βαλτική στο πλαίσιο της σύμπραξης με το ΝΑΤΟ, ενώ ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να υποδεχθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, φρεγάτα των ΗΠΑ σε λιμάνι στην περιοχή Καμτσάτκα στη ρωσική Άπω Ανατολή.


«Παγώνει» το ΝΑΤΟ τις τακτικές επαφές με τη Μόσχα

«Παγώνει» το ΝΑΤΟ τις τακτικές επαφές με τη Ρωσία, έως ότου τα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν πλήρως από τη Γεωργία.
Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για την κρίση στον Καύκασο.
«Αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε επαφές όπως συνήθως» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των 26, όπου επίσης προστίθεται πως «εξετάζονται σοβαρά οι επιπτώσεις των ρωσικών ενεργειών στις σχέσεις των δύο πλευρών».
Ο κ. Σέφερ διευκρίνισε πως το ΝΑΤΟ δεν εγκαταλείπει το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όμως συμπλήρωσε πως όσο οι ρωσικές δυνάμεις «κατέχουν μεγάλο μέρος της Γεωργίας» δεν «βλέπει» σύγκλησή του σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Σημείωσε πάντως πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν έχει πρόθεση να κλείσει όλες τις πόρτες επικοινωνίας με τη Ρωσία.
Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση μίας επιτροπής ΝΑΤΟ-Γεωργίας με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων με την Τιφλίδα.
Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η οποία, διά του υπουργού Εξωτερικών, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για μεροληψία και παροχή στήριξης σε ένα καθεστώς που εγκληματεί.

Γαλλία: Η Ρωσία δεν σεβάστηκε τη δέσμευσή της

«Μεγάλη απογοήτευση» εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, «επειδή η Ρωσία δεν σεβάστηκε τη δέσμευσή της, να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Γεωργία (...) παρά τις υποσχέσεις, που έδωσε».
Σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ελπίδα ο Ρώσος πρόεδρος «να τηρήσει το λόγο του».
Γνωστοποίησε τέλος ότι αργότερα σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με τον Ρώσο πρόεδρο.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]