Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γεωργία, Τσεχία, Πολωνία, Ουκρανία: χώρες πιόνια στα χέρια των Αμερικανών

russia usaΗ προσπάθεια εγκατάστασης δυτικόφιλων δορυφόρων από τις ΗΠΑ, γύρω από τη Μόσχα, δεν θα μείνει, όπως όλα δείχνουν αναπάντητα από την Μόσχα, που θέλει να ελέγξει τους ενεργειακούς δρόμους οι οποίοι βρίσκονται στο υπογάστριό της.

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Νότια Οσετία προκάλεσαν αγανάκτηση και θλίψη στην παγκόσμια κοινότητα. Χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, δεκάδες χιλιάδες ακολούθησαν το δρόμο της προσφυγιάς, ολόκληρες πόλεις και χωριά καταστράφηκαν. Η γεωργιανή ηγεσία, επιχειρώντας έναν πόλεμο-αστραπή, με τη βεβαιότητα ότι στηρίζεται από τις ΗΠΑ, ενίσχυσε τα σενάρια που υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για μια κίνηση των Αμερικάνων να στριμώξουν τους Ρώσους. Μια κίνηση η οποία εντάσσεται στο σχέδιο επέκτασης της αμερικανικής νατοϊκής ομπρέλας σε χώρες όπως η Τσεχία, Πολωνία, Ουκρανία.

Κλιμάκωση

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί κλιμακώθηκε η ένταση με την Ρωσία τον τελευταίο καιρό, η οποία οδήγησε σε εχθροπραξίες, δύο δεκαετίες περίπου μετά την αυτονόμηση των περιοχών της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Είναι προφανές ότι μετά την απόρριψη εισόδου της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ από την τελευταία σύνοδο κορυφής, οι Αμερικάνοι, που ήθελαν οπωσδήποτε τη Γεωργία στη Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας, πίεσαν τον δυτικόφιλο Γεωργιανό πρόεδρο Σαακασβίλι να ξεκαθαρίσει το καθεστώς στις περιοχές που είχαν αυτονομηθεί για να προωθήσουν τα σχέδιά τους στην περιοχή.

Αντίδραση

south ossetiaΗ ρωσική πλευρά είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι αν η Γεωργία προσχωρούσε στο ΝΑΤΟ θα έχανε οριστικά τις αυτονομημένες περιοχές. Η Γεωργία με τη σειρά της υπολόγιζε στην ένταξή της, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ λόγω της αντίδρασης των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και της ενεργειακής εξάρτησης που έχουν από την Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον όμως δεν μπορεί να περιμένει τις εξελίξεις. Ακολουθεί την πάγια τακτική της να δημιουργεί ή να εκβιάζει καταστάσεις προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδια της. Έτσι λοιπόν η «αυτοκτονική κίνηση» του αμερικανόφιλου προέδρου Σαακασβίλι δημιούργησε διεθνές θέμα στην περιοχή δίνοντας πάτημα στην Αμερική να τρέξει για βοήθεια και προστασία παγιώνοντας έτσι την παρουσία της στον Καύκασο. Πιο απλά ο στόχος της ήταν η δημιουργία συνθηκών για την εδραίωση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή.

Αντιπυραυλική προστασία

Εκτός από την Γεωργία, η Τσεχία και η Πολωνία είναι δύο ακόμη δορυφόροι των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι κυβερνήσεις τους συμφώνησαν με την αμερικανική ηγεσία για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής προστασίας στο έδαφος τους. Η ασπίδα αυτή υποτίθεται ότι θα προστατέψει τους συμμάχους των ΗΠΑ από ιρανικούς πυραύλους και τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο κοινός όμως νους καταλαβαίνει ότι αυτό που φοβάται στην πραγματικότητα είναι ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις από τους Ρώσους. Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ, υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η ασφάλεια της χώρας και των ΗΠΑ, εκφράζοντας την άποψη ότι οι Τσέχοι θα επωφεληθούν στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης και της έρευνας. Ο ίδιος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα. Όπως φαίνεται η αμερικανική μέριμνα στην περιοχή και ο Τσέχος πρωθυπουργός δεν υπολογίζουν το 65% του λαού που ήταν κατά της εγκατάστασης αντιπυραυλικής προστασίας στην περιοχή.

Βίκτορ Γιούτσενκο

usa ukraniaΗ Ουκρανία είναι άλλη μια χώρα την οποία η Αμερική προσπαθεί να υπαγάγει στην επιρροή της και να την αποσπάσει από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία έχει οριακή πλειοψηφία, και ο πρόεδρος της χώρας, ο Βίκτορ Γιούστσενκο, τηρούν φιλοαμερικανική στάση, η πλειονότητα όμως του λαού τάσσεται με τη Ρωσία, οπότε πιθανή είναι ακόμη και η διάσπαση της χώρας. Η Ουάσινγκτον, λοιπόν, επιμένει στην είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ γιατί με αυτό τον τρόπο ελπίζει ότι όλα τα αστικά κέντρα και οι ζώνες βιομηχανικής παραγωγής της Ρωσίας θα είναι στο έλεος των αμερικανικών βάσεων που θα εγκατασταθούν στην περιοχή.

Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που κατά ένα μεγάλο μέρος καθορίζονται από το στρατηγικό σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσουν τους δορυφόρους τους γύρω από τη Ρωσία αποκτώντας έτσι ζώνες επιρροής αλλά και κύριο λόγο στο Μεγάλο Παιχνίδι για τα πετρέλαια του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Η στάση της αυτή, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, διατυπώνεται άριστα στη δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, «Οι αλλάγες καθεστώτων είναι αμερικανική εφεύρεση».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]