Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «βαθύ λαρύγγι» του Ιντερνετ

Η ιστοσελίδα που τα λέει όλα...

Μυστικά έγγραφα διεφθαρμένων κυβερνήσεων, στρατιωτικά απόρρητα για τον πόλεμο στο Ιράκ, αποδείξεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, μυστικά που οι Εκκλησίες κρύβουν από τους πιστούς τους, αλλά και το... αρχικό σενάριο για την τελευταία ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς -για το οποίο πολλοί στοιχηματίζουν πως θα έκοβε περισσότερα εισιτήρια απ' όσα εκείνο που τελικά γυρίστηκε- αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά στον ίδιο διαδικτυακό χώρο: Το wikileaks.org διεκδικεί να γίνει ο παράδεισος των λαγωνικών απόρρητων εγγράφων.

Το «Wikileaks» συμπληρώνεται από οποιονδήποτε έχει απόρρητα έγγραφα και θέλει να τα μοιραστεί με την παγκόσμια κοινότητα. Το site προσφέρει, μάλιστα, και νομική προστασία.
*Δομημένο ως μια ιστοσελίδα στην οποία κάθε χρήστης μπορεί να συνεισφέρει με δικές του δημοσιεύσεις- το Wiki leaks συμπληρώνεται από οποιονδήποτε έχει στα χέρια του ένα απόρρητο έγγραφο και θέλει να το μοιραστεί με την παγκόσμια κοινότητα.

Ντοκουμέντα που έγιναν πρωτοσέλιδα

Σε ενάμιση χρόνο, το Wikileaks έχει ήδη τροφοδοτήσει μερικά πρωτοσέλιδα παγκόσμιου βεληνεκούς.

*Το πρώτο ήρθε τον Ιανουάριο του 2007: Ηταν μια μυστική έκθεση που αποκάλυπτε το πλιάτσικο που είχε υποστεί η Κένυα από τον επί 24 χρόνια πρόεδρό της, Ντανιέλ Αράπ Μόι. Τον Αύγουστο του 2007 η εφημερίδα «Guardian» επικαλέστηκε τη συγκεκριμένη έκθεση προκαλώντας σάλο στη διεθνή κοινότητα.

*Το Νοέμβριο του 2007 οι διαχειριστές του Wikileaks πέτυχαν άλλη μια διαρροή, την οποία ανέδειξε η «Washington Post»: Το εγχειρίδιο των συνθηκών κράτησης στη βάση του Γκουαντάναμο, που αποκάλυπτε ότι οι ΗΠΑ έκρυβαν κρατούμενους από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και χρησιμοποιούσαν σκυλιά για να τους φοβίσουν τους φυλακισμένους. Ακολούθησε μια λίστα των αμερικανικών πυρομαχικών στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων απαγορευμένων χημικών όπλων.

*Η υπόθεση, όμως, που έκανε πάταγο ήρθε με αφορμή ένα πακέτο εγγράφων από παράρτημα της ελβετικής τράπεζας Julius Baer στα Νησιά Κάιμαν. Στα έγγραφα αυτά παρουσιάζονται ισχυρές ενδείξεις μαζικής φοροδιαφυγής ή και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από πελάτες της, ενδεχομένως και με τη βοήθειά της, κατά το διάστημα 1997-2002.

Η υπόθεση με την Julius Baer (η οποία είναι μέτοχος της MIG και εκπροσωπείται στη συμβουλευτική της επιτροπή, κατέχει μετοχές του ΟΤΕ, της Alpha Bank και άλλων ελληνικών εταιρειών) έχει και ελληνικό ενδιαφέρον αφού δύο από τους πελάτες που αναφέρονται είναι γνωστοί έλληνες εφοπλιστές. Οπως επισημαίνεται από τους συντάκτες του Wikileaks η συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί από τις ελληνικές αρχές.

Τα έγγραφα της Julius Baer δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, και μέχρι το Φεβρουάριο η προσφυγή της τράπεζας στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καλιφόρνιας είχε οδηγήσει σε δικαστική διαταγή να διαγραφεί το site από το Διαδίκτυο. Η επιτυχία της τράπεζας διήρκεσε λίγες ώρες, όσο δηλαδή χρειάστηκαν οι διαχειριστές και οι φίλοι του Wikileaks για να στήσουν sites-καθρέφτες του αρχικού.

Στο μεταξύ η απόπειρα ακραίας λογοκρισίας είχε οδηγήσει εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου να επισκεφθούν το Wikileaks, είχε ωθήσει διεθνείς φορείς για την ελευθερία στο Διαδίκτυο να καταδικάσουν την απόφαση και είχε προσφέρει αρνητική διαφήμιση στην τράπεζα και στον δικαστή, που απέδειξαν ότι αγνοούσαν τα όρια του Ιντερνετ. Η απόφαση του δικαστή τελικά κρίθηκε αντισυνταγματική και η τράπεζα υπαναχώρησε.

*Το ίδιο διάστημα το site δημοσίευσε απόρρητο έγγραφο του 2005 με τους κανόνες στρατιωτικής εμπλοκής στο Ιράκ. Οι «New York Times» το ανέδειξαν, αναγκάζοντας το Πεντάγωνο να διευκρινίσει ότι τα έγγραφα έδειχναν αληθοφανή, αλλά «αν ήταν αληθινά, η δημοσίευσή τους θα μπορούσε να πλήξει τα αμερικανικά στρατεύματα».

*Πλήθος άλλων εγγράφων αφορά την Κίνα, μια και το site τροφοδοτείται από σημαντικό -αν και αδιευκρίνιστο- αριθμό κινέζων αντιφρονούντων. Πολλές κινεζικές μηχανές αναζήτησης απαγορεύουν την πρόσβαση σε έγγραφα από το Wikileaks. Ανάλογες απαγορεύσεις εφαρμόζονται και στην Ταϊλάνδη.

*Αλλα έγγραφα αναφέρονται σε εκκλησιαστικές οργανώσεις, όπως εκείνες των Σαϊεντολόγων και των Μορμόνων. Οι Σαϊεντολόγοι, μάλιστα, επιδίωξαν δικαστικά την απόσυρση εγγράφου βάσει του αμερικανικού νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

*Ωστόσο, οι διαχειριστές του Wikileaks υπερηφανεύονται ότι δεν έχουν «κατεβάσει» ποτέ ούτε ένα από τα 1,2 εκατομμύρια έγγραφα που έχουν αναρτήσει και δεν έχουν αποκαλύψει ποτέ ποιοι είναι τα «βαθιά λαρύγγια» που τους τα έστειλαν.

*Εκτός από τις πηγές προστατεύουν και τους εαυτούς τους, καλύπτοντας τα ίχνη τους: Δεν αποκαλύπτουν τις έδρες των server τους και φιλοξενούνται από τον σουηδικό πάροχο PRQ, ο οποίος εξασφαλίζει στους πελάτες του νομική προστασία χωρίς να θέτει όρους χρήσης του χώρου που τους παρέχει.

Ποιοι είναι πίσω από το site

Τα μοναδικά πρόσωπα του εννεαμελούς διοικητικού συμβουλίου του Wikileaks που έχουν γίνει γνωστά είναι δύο Αυστραλοί. Εκ των βασικών ιδρυτών είναι ο χάκερ Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος πλέον ζει στην Αφρική. Σύμφωνα με το ενημερωτικό site από τη Νέα Ζηλανδία, stuff.co.nz, ο δεύτερος είναι ο Φίλιπ Ανταμς, κινηματογραφικός παραγωγός και πρόεδρος του Συμβουλίου Ραδιοφώνου, Τηλεόρασης και Κινηματογράφου της Αυστραλίας! Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ασάνζ έχει δηλώσει ότι η λειτουργία του site χρηματοδοτείται από online δωρεές, από «ένα μείγμα ιδιωτικών και θεσμικών πηγών».

*Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο τεχνολογικό περιοδικό «Wired», πάντως, ο ίδιος ανέφερε πως για οικονομικούς λόγους μελετά το ενδεχόμενο να διοχετεύει τα απόρρητα έγγραφα σε συνδρομητές, κυρίως δημοσιογράφους ή πανεπιστημιακούς, μιας και αυτοί είναι κυρίως εκείνοι που τα αναζητούν και που έχουν χρόνο να τα αναλύσουν και να τα αξιοποιήσουν.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]