Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα περιμένει νέα πρωτοβουλία του Νίμιτς




«Εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα. Θα περιμένουμε νέα πρωτοβουλία Νίμιτς».

Αυτή είναι η τοποθέτηση στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, μετά τις τελευταίες επιστολές Γκρούεφσκι στον Κ. Καραμανλή και τον Μ. Μπαρόζο.

Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της από τη στάση της Ε.Ε. και πιστεύει ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας πρέπει να λάβει υπόψη της τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, με βάση τα οποία τον Νοέμβριο δεν πρόκειται να δοθεί «πράσινο φως» στην πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε.Ε. αν δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. «Δεν υπάρχει λόγος να φθάσουμε καν σε νέο ελληνικό βέτο. Εχουν ληφθεί ήδη ευρωπαϊκές αποφάσεις οι οποίες θα τηρηθούν», τονίζει ο συνομιλητής μας και υπογραμμίζει την απάντηση Μπαρόζο στον Γκρουέφσκι.

Οι προτάσεις που είχε καταθέσει στην τελευταία πρωτοβουλία του ο Μ. Νίμιτς είχαν οδηγήσει τις δυο πλευρές πιο κοντά από κάθε άλλη φορά σε λύση. Ο Ν. Γκρούεφσκι έπρεπε να πει ένα «ναι» ή ένα «όχι» και με τις κινήσεις του έδειξε ότι δεν θέλει να σηκώσει το βάρος μιας λύσης, κι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει άμεσα.

Η ελληνική επιδίωξη

Οι τελευταίες προτάσεις Νίμιτς αφορούσαν τη συμφωνία για το όνομα (γεωγραφικός προσδιορισμός με επικρατέστερο το Βόρεια Μακεδονία) και τους όρους εφαρμογής της απόφασης. Θα ισχύει για όλες τις διεθνείς χρήσεις; «Αυτή είναι η ελληνική επιδίωξη», επισημαίνει παράγοντας που γνωρίζει το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο η ονομασία αυτή να ισχύει για τους διεθνείς οργανισμούς και τα διαβατήρια, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε χώρα να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ και με τη συνταγματική της ονομασία.

Ηδη, πάντως, η Ρωσία έχει δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσει την ονομασία που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση, ενώ αντίστοιχη διαβεβαίωση έχει υπάρξει και από τις ΗΠΑ. Η στάση του Παναμά, που δήλωσε ότι θα χρησιμοποιεί τον όρο FYROM, εμφανίζεται ως ένδειξη ότι έχει αλλάξει το διεθνές κλίμα. Να σημειωθεί πάντως ότι στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει ζήτημα αναγνώρισης εθνότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να αποκαλούνται όπως επιθυμούν, με βάση το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Αλλά όλα αυτά τα προβλήματα και η ουσία της διαπραγμάτευσης μοιάζουν μακρινά και φαίνεται ότι θα απασχολήσουν ύστερα από καιρό τη δημόσια συζήτηση (αν την απασχολήσουν), αφού δεν αναμένεται ότι θα ξανακαθήσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι σύντομα. Αν υπάρξει κάποια κίνηση, αυτή τοποθετείται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν όλες οι πλευρές θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Τότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νέες επαφές, ώστε να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα ώς το Νοέμβριο που είναι το ραντεβού ΠΓΔΜ-Ε.Ε.

Ομως, για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να αλλάξει στάση η άλλη πλευρά. Αλλά ελάχιστοι στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]