Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Βαλκάνιος δικτάτορας που ονομάζεται Γκρούεφσκι


Μία μασκαρεμένη δικτατορία

Σε κυνήγι μαγισσών με προσχηματικές κατηγορίες και διώξεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων επιδίδεται στο εσωτερικό ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι, δείχνοντας όλο και περισσότερο το αντιδημοκρατικό του πρόσωπο στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να μην κρύβουν πλέον την ανησυχία και τη δυσαρέσκειά τους ακόμη και οι διπλωματικοί εκπρόσωποι της ΕΕ και των ΗΠΑ.


«Ηφαίστειο» με Γκρούεφσκι

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αρχίσει η νέα κυβερνητική του θητεία, αφού σήμερα αναμένεται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, εν μέσω όμως πολιτικής κρίσης, με την αντιπολίτευση να απέχει και να καταγγέλλει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και τον ίδιο τον Ν. Γκρούεφσκι ότι δεν έχει καμία αίσθηση δημοκρατίας.

Το μακρύ χέρι του Ν. Γκρούεφσκι, σε όλο αυτό το αντιδημοκρατικό σκηνικό που έχει στήσει στη χώρα, είναι τα ΜΜΕ τα οποία έχει καταφέρει να ελέγξει στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από την περίοδο πριν από τις εκλογές, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι κριτικές φωνές.

Ερευνες

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ΜΜΕ, έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες να «ξεσκονίσουν» τα οικονομικά του προέδρου και να αναζητηθεί, αν υπάρχουν, τραπεζικοί του λογαριασμοί στο εξωτερικό και κυρίως σε γειτονικές χώρες, χωρίς να κατονομάζονται αυτές.

Οι έρευνες αυτές έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου και περιλαμβάνουν και τον έλεγχο για το πώς έχουν αποκτήσει τα ακίνητά τους τα μέλη της οικογένειας του Μπ. Τσερβενκόφσκι. Στο στόχαστρο του Ν. Γκρούεφσκι είναι επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης μάλιστα του VMRO-DPMNE για πάνω από δέκα χρόνια, ο Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

Ο τελευταίος μάλιστα είναι αυτός που εκτόξευσε τον Ν. Γκρούεφσκι στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, τοποθετώντας τον άγνωστο νεαρό τότε, στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο Λ. Γκεοργκίεφσκι, που θεωρείται σήμερα ως ο μεγαλύτερος εχθρός για τον Ν. Γκρούεφσκι και τη σκληροπυρηνική του ομάδα που ελέγχει το VMRO-DPMNE, φέρεται πως δεν έχει κάνει φέτος δήλωση πόθεν έσχες για τα εισοδήματά του και αυτό έδωσε την αφορμή να ξεκινήσει το ξεσκόνισμα και των δικών του οικονομικών.

Ομως το γεγονός που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις είναι η σύλληψη του 34χρονου αντιπροέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης του SDSM και δημάρχου της πόλης Στρούμνιτσα Ζόραν Ζάεφ, τον οποίο τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας φέρουν και ως διάδοχο της Ράντμιλα Σεκερίνσκα, που έχει ήδη παραιτηθεί, στην ηγεσία του κόμματος παραμένει προσωρινά.

Με μόνο τη διατύπωση υποψιών για ενδεχόμενο σκάνδαλο, αναφορικά με την ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου του δήμου, οι αστυνομικοί πήγαν και τον συνέλαβαν στο δημαρχείο με θεατρικό τρόπο μπροστά στις κάμερες και τον οδήγησαν σιδηροδέσμιο στα Σκόπια. Να σημειωθεί ότι ο Ζάεφ ήταν στις πρόσφατες εκλογές επικεφαλής σε μία από τις έξι εκλογικές περιφέρειες της χώρας, όπου το SDSM όχι μόνο δεν έπεσε όπως έγινε στο σύνολο της ΠΓΔΜ, αλλά και αύξησε τις δυνάμεις του.

Το γεγονός της σύλληψης υποχρέωσε την αντιπολίτευση να αποχωρήσει από τη Βουλή, καταγγέλλοντας πολιτικές διώξεις, ενώ σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στελέχη και οπαδοί του κόμματος έξω από τα δικαστήρια κατήγγειλαν ότι η χώρα είναι μια δικτατορία και ότι έχει μετατραπεί σε ένα κράτος της αστυνομίας.

Η σύλληψη επίσης επικρίθηκε με σκληρό τρόπο και από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

Και σαν να μην έφτανε η κρίση που δημιούργησε η σύλληψη του Ζ. Ζάεφ και η αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο Ν. Γκρούεφσκι πήγε την επομένη στη Βουλή και με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς συζήτηση πέρασε τον κρίσιμο κανονισμό του σώματος. Επίσης, όπως κατήγγειλε η πρόεδρος του SDSM Ρ.

Σεκερίνσκα, η κυβέρνηση μέσα στις δεκατέσσερις τελευταίες μέρες πέρασε από τη Βουλή κι ενώ ακόμη δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, 94 ολόκληρα νομοσχέδια. Ετσι, η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην παραστεί στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ υπήρξε αντίδραση και από την αποστολή της ΕΕ, καθώς και την πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια.

«Απογοήτευση»

Από την τελευταία τονίστηκε πως η ψηφοφορία για τον κανονισμό «ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για εκείνους που στηρίζουν τη δημοκρατία στην ΠΓΔΜ», ενώ παρέμβαση υπήρξε και από την αποστολή της ΕΕ που ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρξει διάλογος με τα πολιτικά κόμματα ώστε να βρεθεί λύση. Η κυβέρνηση με αδιάλλακτο τρόπο απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αλλαγής, ενώ έπεσε στο κενό και η μεσολαβητική προσπάθεια που ανέλαβε με την αντιπολίτευση ο πρόεδρος του αλβανικού DUI Α. Αχμέτι.

Πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές

Τα τελευταία γεγονότα στη γειτονική χώρα έρχονται σε μια στιγμή που παρά τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ, πληθαίνουν κάποιες επικριτικές φωνές που επισημαίνουν ότι η ΠΓΔΜ με τις κινήσεις του αδιάλλακτου πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, έχει χάσει μετά το Βουκουρέστι σημαντικό μέρος της υποστήριξης διεθνώς, σε σχέση με την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε χτεσινό της άρθρο και η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ».

Περιγράφει τη θέση της χώρας στο εξωτερικό ως κακή, προσθέτοντας όμως με νόημα ότι «στο εσωτερικό είμαστε πολύ δυνατοί».

Επικρίνει επίσης την τακτική των αποτυχημένων επιστολών και προτείνει ειρωνικά στον Ν. Γκρούεφσκι να ανοίξει ένα τμήμα ειδικά για γραπτές επιστολές σε γείτονες και ανά τον κόσμο κυβερνήσεις και πολιτικούς.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μπορεί να στείλει επιστολή και στη Βουλγαρία και να ανοίξει μέτωπο και με αυτή για τις διαφορές που υπάρχουν, επιφέροντας έτσι πλήγμα και σ' αυτή.

Εν κατακλείδι όμως ζητά επιστροφή της ΠΓΔΜ στη διπλωματία, στις επαφές, στον συμβιβασμό, στην ανοχή, στη σοφία και στις διαπραγματεύσεις, που όμως θέλουν συχνά καιρό πριν ανακοινωθούν δημόσια.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. καλλησπέρα φίλε μου....κι εγώ σκέφτηκα να αναρτήσω τις θερμοπύλες....αλλά δεν μου πήγαινε καρδιά να το αφήσω μισό....και δεν το ανεβασα καθόλου....δειλία ε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί να το αφήσεις μισό; Δεν κατάλαβα... Εγώ πάντως δεν το ονομάζω δειλία, μάλλον περί τεμπελίτιδας επρόκειτο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]