Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαρντάρσκα: Στην κυβέρνηση ο Αχμέτι με συμφωνία για το όνομα


Τις θέσεις του VMRO-DPMNE για το θέμα της ονομασίας, όπως αυτές έχουν περιληφθεί προεκλογικά στο πρόγραμμά του, φέρεται να έχει αποδεχτεί ο Αλί Αχμέτι για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού στην ΠΓΔΜ.

Αυτό υποστήριξε χτες ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE και βουλευτής, Ιλια Ντίμοβσκι, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα ότι η κεντρική επιτροπή του κόμματος επικύρωσε την απόφαση σχηματισμού κυβέρνησης με το αλβανικό κόμμα DUI και το μικρό κόμμα των Βόσνιων (ΡΕΙ).
Οπως είπε, το DUI αποδέχεται πλήρως τα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα για τη διαμάχη με την Ελλάδα αναφορικά με το όνομα την ταυτότητα και όλα τα άλλα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό.
Η επιλογή του Αλί Αχμέτι και του κόμματός του ως εταίρου στην κυβέρνηση, όπως εκτιμάται, έγινε κάτω από την πίεση του δυτικού παράγοντα, ώστε να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τα γεγονότα στις εκλογές βίας και νοθείας. Ετσι ο Νίκολα Γκρούεφσκι υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον μέχρι τώρα συνεργάτη του Μέντουχ Θάτσι.
Παράλληλα ο Ν. Γκρούεφσκι πίεσε ώστε να μειώσει όσο το δυνατόν τις απαιτήσεις του Αχμέτι. Αντί της αναγνώρισης του Κοσόβου αποδέχτηκε μόνο την επιτάχυνση της διαδικασίας οριοθέτησης των συνόρων της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο.
Επίσης έγιναν βήματα πίσω αναφορικά με τη λεγόμενη συμφωνία του Μαϊου του 2007, που προέβλεπε πιο προχωρημένες ρυθμίσεις για τους Αλβανούς και επιστροφή στη συμφωνία της Οχρίδας.
Σύγκρουση κορυφής
Εν τω μεταξύ η ανοικτή σύγκρουση του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι με τον πρόεδρο Μπ. Τσερβενκόφσκι είχε και νέο επεισόδιο. Οπως ανακοίνωσε ο πρώτος στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει τις αποφάσεις για τον διορισμό νέων πρέσβεων στην Ινδία και στο Ισραήλ που είχε προτείνει η κυβέρνηση.
Παράλληλα από την πλευρά τους οι παράγοντες του VMRO κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους κατά του κ. Τσερβενκόφσκι, κατηγορώντας τον ότι συμπεριφέρεται ως κομματάρχης της αντιπολίτευσης του SDSΜ.
Σε συνάντηση που είχε στο Ντουμπρόβνικ το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Α. Μιλοσόσκι, με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντάνιελ Φριντ, ο τελευταίος εξέφρασε για μία ακόμη φορά την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]