Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: Συνομιλίες χωρίς λόγο

Προσωπικό απεσταλμένο μαζί με τον Ντιμιτρόφ έστειλε ο Ν. Γκρούεφσκι. Τη συναίνεση της Ελλάδας στον όρο «Βόρεια» θέλει ο μεσολαβητής. Εκστρατεία-πρόκληση από Σκόπια

Τον Ελληνα αντιπρόσωπο, Αδαμάντιο Βασιλάκη, αναμένει σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς. Ο μεσολαβητής για το Σκοπιανό είχε την Πέμπτη δίωρη συνάντηση με τον Σκοπιανό πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Μάρτιν Προτουγκέρ, προσωπικό απεσταλμένο του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος με τον τρόπο αυτόν ελέγχει απόλυτα τη διαδικασία.

Συνομιλίες με σκιές

Την ίδια στιγμή, παραμένει «παγωμένος» ο διορισμός του νέου Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ικανοποίησε ακόμα το αίτημα δύο γερουσιαστών, που ζήτησαν διευκρινίσεις για τις θέσεις που εξέφρασε στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνο για την καθυστέρηση του διορισμού το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Ο μεσολαβητής επιθυμεί να ακούσει τις θέσεις της Αθήνας στις ιδέες που παρουσίασε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα, και φαίνεται να τον ενδιαφέρει να αποσπάσει τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης σε μία ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «βόρεια», με δεδομένη τη μερική αλλαγή της θέσης των Σκοπίων και την απόφαση να προστατεύσουν, πάνω απ όλα, τη «μακεδονική εθνική ταυτότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βασιλάκης, που ήταν χθες «εξαφανισμένος» μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, αναμένεται να εξηγήσει με πλάγιο τρόπο και με τον διπλωματικό τρόπο που τον διακρίνει ότι τα ονόματα «Βόρεια Μακεδονία» και «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα μπορούσαν να ληφθούν σοβαρά υπόψη, υπό τον όρο ότι θα αποτελούσαν την τελική ονομασία, για όλες τις χρήσεις, των Σκοπίων.

Πρόβλεψη επιδείνωσης
Διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον πρόβλεψε σοβαρή επιδείνωση των ελληνοσκοπιανών σχέσεων, έχοντας υπόψη τον σχεδιασμό εκστρατείας εκ μέρους της σκοπιανής κυβέρνησης εναντίον της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει από την αμερικανική πρωτεύουσα και θα επεκταθεί σε χώρες της Ευρώπης. Βασικό σημείο της εκστρατείας θα είναι η δήθεν καταπίεση της «μακεδονικής» μειονότητας και η άρνηση του ελληνικού κράτους να επιστρέψει τις περιουσίες ή να αποζημιώσει τους «Μακεδόνες του Αιγαίου», όπως αυτοαποκαλούνται.

Η ίδια πηγή πιστεύει ότι το αδιέξοδο είναι απόλυτο και επιρρίπτει ευθύνη στον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, η οποία υπέθαλψε τη σκοπιανή αδιαλλαξία.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]