Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι «δεσμεύσεις» Γκρούεφκσι προβληματίζουν την Αθήνα


Εντονη ενόχληση προκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών η προχθεσινή δέσμευση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα θέσει σε δημοψήφισμα την οποιαδήποτε συμβιβαστική πρόταση προκύψει από τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας. Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ουσιαστικά με τη δέσμευση αυτή ο κ. Γκρούεφσκι, που θεωρείται βέβαιος νικητής των εκλογών της 1ης Ιουνίου στην ΠΓΔΜ, ανατρέπει όλο το πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας και διαμορφώνει νέα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΞ, «πρέπει κανείς να γνωρίζει σε ποια βάση γίνεται η διαπραγμάτευση και δεν μπορεί οι κανόνες να μεταβάλλονται συνεχώς». Αν μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά θεωρούσε ότι μέχρι τη διενέργεια εκλογών στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση, τώρα εκφράζονται αμφιβολίες, με δεδομένη τη δέσμευση Γκρούεφσκι για δημοψήφισμα, κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόοδος μετά. Οπως εξηγεί έμπειρος διπλωμάτης, δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ακόμα κι αν συμφωνηθεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης, ότι αυτό θα εγκριθεί και από τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, σε δηλώσεις του κάλεσε Αθήνα και Σκόπια να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία, ενώ ενέταξε τις δηλώσεις Γκρούεφσκι στο προεκλογικό κλίμα και κάλεσε την Αθήνα να μην ενοχλείται. Αργά χθες το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς με τον διαπραγματευτή της Ελλάδας, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

Από τη συνάντηση αυτή στο υπουργείο Εξωτερικών δεν ανέμεναν κάτι ιδιαίτερο. Ο κ. Βασιλάκης έλαβε οδηγίες να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για το πλαίσιο εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Αυτό που ανέμενε η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση ήταν ο προσδιορισμός των επόμενων κινήσεων του ειδικού μεσολαβητή, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί Αθήνα και Σκόπια την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις επαφές και να προετοιμάσει το έδαφος για την κατάθεση νέας πρότασης, αφού προβεί εκ νέου σε αξιολόγηση των θέσεων και των διαθέσεων των δύο πλευρών.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]