Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανεφάρμοστη παραμένει η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου


Ορισμένοι από τους όρους της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, 60 χρόνια μετά τη σύνταξή της, παραμένουν ανεφάρμοστοι σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο τα 30 άρθρα του κειμένου της πρέπει να αποτελέσουν το μονοπάτι προς το μέλλον. Αυτό επεσήμαναν ο Ντέιβιντ Ρούσβελτ, συγγραφέας και εγγονός της Ελεονόρας Ρούσβελτ, η οποία υπήρξε πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε το 1948 την Οικουμενική Διακήρυξη, και η εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Έρικα - Ειρήνη Νταή, προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι δύο προσωπικότητες θα μιλήσουν σε εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο το απόγευμα, με θέμα «Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 60 χρόνια μετά την Οικουμενική Διακήρυξη». Όπως επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η κ. Νταή, η Οικουμενική Διακήρυξη αποτελεί μέρος του παγκόσμιου εθιμικού δικαίου, από το οποίο προκύπτουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των κρατών, ενώ έχει εφαρμοστεί από το 1948 έως σήμερα από κυβερνήσεις, οργανισμούς, συλλόγους και δικαστήρια, που τη μνημονεύουν. Το πλήρες κείμενό της έχει συμπεριληφθεί και αναφέρεται αυτούσιο σε 47 συντάγματα ανά τον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις χωρών, με «ανατριχιαστικά», όπως είπε, προβλήματα, όπως πείνα, ένοπλες συγκρούσεις, λαθρεμπόριο ανθρώπων, AIDS, κ.ά.

Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα, έχουν υπογραφεί όλες οι διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ το μοναδικό κείμενο, του οποίου η εφαρμογή υστερεί (π.χ. κοινωνική περίθαλψη), είναι αυτό του Διεθνούς Συμφώνου Κοινωνικών - Οικονομικών - Πολιτιστικών και Μορφωτικών Δικαιωμάτων. «Δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι διατάξεις του πλήρως, αλλά αυτό οφείλεται στη γενικότερη οικονομική κατάσταση του κράτους», είπε. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ρούσβελτ, δεν υπάρχει κάποιο κράτος που να μην περιορίζει ή να μην παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο εκπρόσωπος του περιφερειακού γραφείου του ΟΗΕ, Δημήτρης Φατούρος, δήλωσε ότι δεν απολαμβάνουν όλοι τα δικαιώματα της έκφρασης και της ενημέρωσης. Η καθηγήτρια του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Παρούλα Νάσκου - Περράκη, δήλωσε ότι το μοντέλο προσομοίωσης των οργάνων του ΟΗΕ αποτελεί την καλύτερη δυνατή εξάσκηση και γνώση στην πράξη της λειτουργίας των διεθνών Οργανισμών, ενώ ο πρύτανης, Ηλίας Κουσκουβέλης αναφέρθηκε στην αναγνώριση του Πανεπιστημίου πέρσι ως Φίλου των Ηνωμένων Εθνών, χάρη στη διαρκή ενασχόληση των καθηγητών και φοιτητών του με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]