Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΠΓΔΜ - Συντονισμένη επίθεση εναντίον της Ελλάδας

Επίθεση εναντίον της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ εξαπέλυσαν ο πρωθυπουργός Νικολά Γκρούεφσκι αλλά και ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, από το βήμα της 15ης Συνόδου των Αρχηγών Κρατών της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας που διεξάγεται στην Οχρίδα.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησαν τη χώρα μας για πολιτική εμποδίων εις βάρος των Σκοπίων και καταπάτηση των αρχών του ΝΑΤΟ με το βέτο του Βουκουρεστίου.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσερβένκοφσκι αφού επεσήμανε ότι στο ευρωπαϊκό σπίτι υπάρχει χώρος για όλους όσοι είναι έτοιμοι να μοιρασθούν τις κοινές δημοκρατικές αξίες και ευθύνες, υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η ΠΓΔΜ δικαίως ανέμενε να λάβει πρόσκληση για ένταξη και δίκαια, επίσης, αναμένει ως τα τέλη του 2008 να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ.

«Το ατομικό συμφέρον μιας χώρας - μέλους που συνδέεται με μία διμερή διένεξη με τη χώρα μας, επεβλήθη του συλλογικού συμφέροντος της Συμμαχίας και των θεμελιωδών αρχών στις οποίες στηρίζεται το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Σημείωσε ακόμη ότι η ΠΓΔΜ ενδιαφέρεται περισσότερο από κάθε άλλον, η διένεξη για την ονομασία με την Ελλάδα να επιλυθεί και υποστήριξε ότι η ετοιμότητα της χώρας για συμβιβασμό έχει επιδειχθεί με τον πιο κατάλληλο τρόπο και πριν τη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, όταν έγινε αποδεκτή από την πλευρά της ΠΓΔΜ η πρόταση του διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς, αλλά, δυστυχώς, όπως πρόσθεσε, η πρόταση αυτή απερρίφθη από την Ελλάδα.

«Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" είναι έτοιμη για μία δίκαιη λύση. Όμως, δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί τη μονομερή επιβολή λύσης από κάποιον. Δεν μπορεί να αποδεχτεί την βούληση κάποιου να καθορίσει, όπως αυτός θέλει, το όνομα της χώρας μας για διεθνή χρήση. Στο κάτω - κάτω πρόκειται για το όνομα της δικής μας χώρας, για την δική μας εθνική ταυτότητα και τη δική μας αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Νίκολα Γκρούεφσκι τόνισε ότι για την ΠΓΔΜ δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την επιλογή της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και εξαπέλυσε νέες κατηγορίες εις βάρος της χώρας μας:

«Η πολιτική της παρεμπόδισης στην οποία κατέφυγε ο νότιος γείτονάς μας, παρεμποδίζοντας την επάξια αναμενόμενη πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και με την οποία απειλείται η ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ, ουσιαστικά αποτελεί παρεμπόδιση της υλοποίησης των συμφερόντων, των αρχών και των αξιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», ανέφερε.

«Ωστόσο, τέτοιου είδους βήματα δεν αποθαρρύνουν τη "Μακεδονία". Εμείς έχουμε χαράξει σαφή στόχο: Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για τη συνολική ανάπτυξη και τη συνεχή πρόοδο, κάτι που δεν θα συμβάλλει μόνον στην επιτυχή ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αλλά θα διασφαλίσει και ευκολότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που προέρχονται από αυτή τη διαδικασία, όπως είναι η υψηλή μετανάστευση, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα για τις εγχώριες εταιρείες και η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας» συμπλήρωσε.

Ακόμη ανέφερε πως για την υλοποίηση των στόχων που αφορούν στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση υπάρχει ομοφωνία μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων. Η ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, οικοδομεί ένα λειτουργικό μοντέλο της δημοκρατίας, στην πολυεθνοτική και πολυπολιτισμική κοινωνία της, κάτι που αποτελεί τη σημαντικότερη, ορατή και διακριτή συμβολή στην οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού.

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως η εξέλιξη αυτών των εκλογών και τα αποτελέσματά τους για μια ακόμη φορά θα επιβεβαιώσουν ότι η ΠΓΔΜ ανήκει στην Ευρώπη, ότι θα συνεχίσει εντατικά να εργάζεται για την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική σταθερότητα, καθώς και ότι αξίζει σύντομα να βρεθεί στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια που λέγεται ΕΕ.

«Εμείς είμαστε μικρή χώρα και στην πορεία αυτή χρειαζόμαστε τη στήριξη των απανταχού συμμάχων και φίλων. Οι σύμμαχοι και οι φίλοι, με τους οποίους θα αναπτύξουμε εξαιρετικές σχέσεις και συνεργασία και οι οποίοι θα σέβονται την εθνική μας ταυτότητα και διαφορετικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα δικά τους, αλλά και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Σημειώνεται πως στη διάσκεψη αυτή μετέχει ως επίτιμος προσκεκλημένος, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος μιλώντας στις εργασίες της διάσκεψης σήμερα, ανέφερε ότι η σταθερότητα της περιοχής μπορεί να ενισχυθεί με την ενσωμάτωση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στις ευρωατλαντικές δομές.

Αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, σχολιάζουν ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ αντιμετωπίζει τη Σύνοδο της Οχρίδας ως «εξαιρετική ευκαιρία που προσφέρεται στην χώρα για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της και να επαναλάβει τις θέσεις της σε ζητήματα υψηλής προτεραιότητας, όπως η ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές και η διένεξη για το όνομα με την Ελλάδα».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]