Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Την ανάγκη συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Σε αναζήτηση «δίκαιης λύσης»


Την ανάγκη εξεύρεσης μίας «δίκαιης λύσης» και ενός «δίκαιου συμβιβασμού» στην εκκρεμότητα της ονομασίας, επανέλαβε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 15ης Συνόδου Αρχηγών των κεντροευρωπαϊκών χωρών (Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία-CEI) που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διήμερο στην πόλη Οχρίδα.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας, για να μην έρθει η χώρα του αντιμέτωπη με το «σενάριο του Βουκουρεστίου», όπως είπε, αναφορικά με την ευρωπαϊκή της πορεία.

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να εργαστεί για την εκπλήρωση των βασικών κριτηρίων και πρέπει να σημειώσει την απαιτούμενη πρόοδο έτσι ώστε να επιτύχει τον στόχο που είναι ο καθορισμός ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Όμως όλοι μάς επαναλαμβάνουν και αυτό είναι κάτι το οποίο και εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε καλά, ότι λόγω του τρόπου των αποφάσεων στην ΕΕ, μπορεί λόγω των αντιρρήσεων μίας χώρας, στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, να συμβεί να δούμε την επανάληψη του σεναρίου του Βουκουρεστίου» είπε.

«Αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων και της προόδου που μπορεί να επιτύχει η Μακεδονία, η διαδικασία περαιτέρω ενσωμάτωσης της στην ΕΕ δύναται να εμποδιστεί, λόγω του διμερούς θέματος μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε.

«Σχετικά με το ζήτημα αυτό, γνωρίζετε τη θέση μου την οποία γνωστοποίησα αρκετές φορές μέχρι σήμερα, ότι μετά τη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε στο Βουκουρέστι και η πραγματικότητα είναι η άσκηση βέτο για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, έχουμε αρκετούς λόγους και κίνητρα να αφοσιωθούμε στις συνομιλίες και να προσπαθήσουμε πραγματικά να βρούμε μία δίκαιη λύση, έναν δίκαιο συμβιβασμό» σημείωσε.

«Κατά πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί τελικά, δεν εξαρτάται μόνον από εμάς, διότι μπορεί να τεθούν από την πλευρά της Ελλάδας τέτοιο όροι, οι οποίοι να μην είναι αποδεκτοί από εμάς. Όμως η δική μας υποχρέωση είναι για τα δικά μας εθνικά και κρατικά συμφέροντα, για το μέλλον των πολιτών μας, να κάνουμε ότι είναι δυνατόν από την πλευρά μας για να επιτευχθεί μία τέτοια λύση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ» προσέθεσε.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του για την συνέχιση των συνομιλιών, με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, όπως είπε, συμβιβαστικής λύσης.

«Μπορεί να με ρωτήσετε τι σημαίνει δίκαια λύση και συμβιβασμός. Για να το εξηγήσω καλύτερα θα σας πω ότι πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, από την πλευρά του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ετέθη στο τραπέζι δίκαιος συμβιβασμός. Εμείς αποδεχτήκαμε αυτό τον συμβιβασμό, ενώ η Ελλάδα τον απέρριψε. Από την άλλη πλευρά εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε υπαγόρευση από την ελληνική πλευρά» υπογράμμισε.

«Δεν επιτρέπουμε», συνέχισε, «το δικαίωμα της Ελλάδας για άσκηση βέτο στην ένταξη μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να μετατραπεί σε δικαίωμα καθορισμού του ονόματος της χώρας μας. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί δίκαιο συμβιβασμό. Εμείς καταδείξαμε την εποικοδομητική μας στάση, ελπίζω και αναμένω και η ελληνική πλευρά να καταδείξει την ίδια θετική πολιτική βούληση».

«Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορεί να βρεθεί λύση. Όμως θα είναι λύση η οποία θα χρησιμοποιείται για διεθνή χρήση, διότι η εντολή διαπραγμάτευσης στη βάση της οποίας συζητείται το ζήτημα αυτό όλα αυτά τα χρόνια, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφορά όνομα για διεθνή χρήση και όχι για κάτι που πλήττει τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ή για το πως εμείς θα αποκαλούμε τη χώρα μας» κατέληξε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]