Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιστροφή στην πραγματικότητα για την κυβέρνηση Καραμανλή


Μετά μια εβδομάδα... πανηγυρισμών,

λόγω του θετικού αντίκτυπου της κίνησης

της Αθήνας να καταθέσει veto στην ένταξη

των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση

επιστρέφει στη «σκληρή καθημερινότητα»


Με τη συνεδρίαση της κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ σήμερα το πρωί, ολοκληρώνεται ο κύκλος των διαδοχικών δημόσιων παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος θέλησε με τις ομιλίες του, εντός και εκτός Βουλής, να κεφαλαιοποιήσει τα όσα επετεύχθησαν στο Βουκουρέστι. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ενστερνίζεται πλήρως την εκτίμηση που ο άτυπος σύμβουλός του κ. Γ. Λούλης διατύπωσε δημόσια, ότι δηλαδή το Σκοπιανό δεν θα κρίνει τις επόμενες εκλογές οποτεδήποτε και αν αυτές γίνουν, θέλει ξεκινώντας από μια νέα αφετηρία να προωθήσει τις πολυσυζητημένες και πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το Σκοπιανό μπορεί να μην αντέστρεψε πλήρως το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση, ωστόσο της έδωσε «ανάσες» που είχε ανάγκη, μετά μια δύσκολη περίοδο, που είχε σφραγιστεί από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου.
Επόμενες κινήσεις
Ο πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευθεί ακριβώς αυτές τις «ανάσες» προκειμένου να προχωρήσει, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, τις αποκρατικοποιήσεις (βλ. ΟΤΕ, Λιμάνια, Ολυμπιακή), την υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου, την επεξεργασία του νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους και το φθινόπωρο την προετοιμασία του δεύτερου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα αφορά τους εργαζομένους στο δημόσιο. Τα «αγκάθια» ωστόσο που είχε και στην αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, παραμένουν και εξακολουθούν να πλήττουν την εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνολικά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής είναι και πάλι αντιμέτωπος με:

1. Την ακρίβεια, η οποία -λόγω των εορτών του Πάσχα- θα πλήξει σημαντικά τους πολίτες.

2. Την εγκληματικότητα, τα ποσοστά της οποίας -παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες- παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά και το αίσθημα της ανασφάλειας το βιώνει ο κάθε πολίτης

3. Την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, η οποία εξακολουθεί να έχει ως βασικά χαρακτηριστικά στην καθημερινή της λειτουργία τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια.

4. Την κακή κατάσταση στην παιδεία, σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες της, γεγονός που έχει αναγκάσει τον πρωθυπουργό να επαναφέρει στην ατζέντα του το θέμα, θέτοντας ως προτεραιότητα μάλιστα την υλοποίηση του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι με υπουργό Παιδείας την κυρία Μ. Γιαννάκου.

Σε αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα, έχουν προστεθεί τους τελευταίους μήνες η κοινωνική αναταραχή που έχει προκαλέσει ο ασφαλιστικός νόμος, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις υποδομών, όπως είναι οι εμπορευματικοί σταθμοί των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Καραμανλής επιχείρησε μέσω της ομιλίας που έκανε πρόσφατα στο συνέδριο του «Εconomist» αλλά και μέσα από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για όλα αυτά τα θέματα, αλλά η πραγματικότητα φαίνεται να τον διαψεύδει. Σε επίπεδο ρητορικής θα επιμείνει ότι «το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής», αλλά η διαπίστωση αυτή δεν καλύπτει πλέον τους πολίτες, ούτε τις -έστω μειωμένες πλέον- προσδοκίες τους.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]