Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ολοταχώς για εκλογές βαδίζουν τα Σκόπια


Πρός πρόωρες εκλογές βαδίζουν τα Σκόπια παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ καιτων ΗΠΑ ότι μπορεί να υπονομευθούν οι προσπάθειες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Δυτικοί διπλωμάτες που ανησυχούν για την σταθερότητα της χώρας υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές και η περίοδος διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα "μειώσουν τις ελπίδες για να λυθεί η 17χρονη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα και να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένταξη στην ΕΕ".

'Οπως γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η απόφαση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να προωθήσει την διάλυση της βουλής λαμβάνεται λίγες μέρες μετά το βέτο της Ελλάδας για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, προσπάθησε να πείσει τα Σκόπια να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα λέγοντας ότι θέλει να βρεθεί λύση σε διάστημα "εβδομάδων και όχι μηνών".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα ενεργοποιήσει αυτόματα την πρόσκληση για ένταξη και έτσι τα Σκόπια δεν θα χρειασθεί να περιμένουν την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η "Μακεδονία" μπορεί να είναι "εύθραστη" αλλά έχει κάνει "σημαντικά βήματα" από το 2001 όταν απέφυγε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των "Μακεδόνων" και των Αλβανών, σημειώνει ο Ικόνομιστ.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι "ιδιαίτερα σημαντική" διότι η Συμμαχία θα "εγγυηθεί τα σύνορα της χώρας σε μια περιοχή που πολλοί ίσως έμπαιναν σε πειρασμό να τα αλλάξουν".

Πορεία προς ΕΕΣύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, το ελληνικό βέτο "μείωσε τις ελπίδες για ένταξη στην ΕΕ" παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια από τις Βρυξέλλες. Ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η ημερομηνία ένταξης θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου εάν τα Σκόπια ικανοποιήσουν οκτώ προϋποθέσεις που σχετίζονται με πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ικόνομιστ που γράφει ότι εκφράζονται φόβοι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την "κωλυσιεργία" και στην ΕΕ όπου τα Σκόπια περιμένουν να μάθουν την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρόταση για διάλυση βουλήςΤην πρόταση για τη διάλυσή της βουλής υπέβαλε το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην "Ένωση για την Δημοκρατική Ένωση" (DUI) του Αλί Αχμέτι, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Την στήριξε το κυβερνών VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι, καθώς και το έτερο αλβανικό κόμμα, "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.

Το VMRO-DPMNE και τα δύο αλβανικά κόμματα έχουν από κοινού περισσότερους από 61 βουλευτές (σε σύνολο 120 εδρών) που απαιτούνται για να υπερψηφιστεί η πρόταση για την διάλυση της Βουλής. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι ο Γκρούεφσκι είναι "ιδιαίτερα διμοφιλής" μεταξύ της "Μακεδονικής πλειοψηφίας" και είναι "βέβαιος" ότι θα λάβει νέα εντολή.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]